Φοροδιαφυγή με… ουρά στην Καρδίτσα

Μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις έκδοσης πλαστών-εικονικών τιμολογίων διαλεύκανε η περιφερειακή διεύθυνση Θεσσαλίας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), η οποία αναμένεται να φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε τεχνικές εταιρείες που φέρονται να ελάμβαναν τέτοιου είδους τιμολόγια με στόχο το «ξέπλυμα» χρήματος, την επιστροφή ΦΠΑ και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΥΠΕΕ κ. Πασχ. Μπουχώρη, υπερήλικος, συνταξιούχος του ΟΓΑ, είχε συστήσει στην Καρδίτσα …

Μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις έκδοσης πλαστών-εικονικών τιμολογίων διαλεύκανε η περιφερειακή διεύθυνση Θεσσαλίας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), η οποία αναμένεται να φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε τεχνικές εταιρείες που φέρονται να ελάμβαναν τέτοιου είδους τιμολόγια με στόχο το «ξέπλυμα» χρήματος, την επιστροφή ΦΠΑ και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΥΠΕΕ κ. Πασχ. Μπουχώρη, υπερήλικος, συνταξιούχος του ΟΓΑ, είχε συστήσει στην Καρδίτσα τεχνική εταιρεία, με τη μορφή μονοπρόσωπης ΕΠΕ, η οποία δεν δραστηριοποιήθηκε ποτέ, αλλά εξέδωσε πληθώρα εικονικών φορολογικών στοιχείων, προκειμένου οι εταιρείες που ελάμβαναν τα εν λόγω στοιχεία να εμφανίζουν υψηλές δαπάνες και να ωφελούνται από τη μη καταβολή του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος. Η εν λόγω εταιρεία, 50 μόνον ημέρες από την ίδρυσή της το 2003, παρουσίαζε έσοδα άνω των 2,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αυτή δεν υπέβαλε ποτέ δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, παρακρατούμενων φόρων και ΦΠΑ, με συνέπεια να μην έχει αποδοθεί κανένα ποσό στο ελληνικό Δημόσιο. Από τον έλεγχο της ΥΠΕΕ προέκυψε ότι η εταιρεία εξέδωσε, κατά τα έτη 2003 ως 2006, εικονικά φορολογικά στοιχεία ύψους 25 εκατ. ευρώ, παρ΄ ότι δεν ανέπτυξε καμία δραστηριότητα, δεν διέθετε εξοπλισμό και δεν απασχόλησε ούτε έναν εργαζόμενο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», η τεχνική εταιρεία-«μαϊμού» με έδρα την Καρδίτσα έχει εκδώσει μεγάλης αξίας εικονικά φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια) με παραλήπτρια τεχνική εταιρεία των οποίων οι μέτοχοί της φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή κ. Περ. Παναγόπουλου. Πηγές ωστόσο έλεγαν ότι δεν αποκλείεται εντός των προσεχών ημερών- ίσως και σήμερα- να δημοσιοποιηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση με όλες τις λεπτομέρειες από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η υπόθεση έχει «μεγάλο βάθος» και είναι δύσκολο να αποσιωπηθεί, ενώ συγχρόνως υπάρχουν υποψίες για την εμπλοκή και άλλων εταιρείων, «υπεράνω πάσης υποψίας».

Παράλληλα, από την έρευνα προέκυψε συνεργασία με άλλη εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, στην οποία έχουν ήδη καταλογιστεί πρόστιμα ύψους 60 εκατ. ευρώ για την έκδοση πλαστώνεικονικών φορολογικών στοιχείων. Αποδείχθηκε, επίσης, ότι πίσω από τον συνταξιούχο κρυβόταν ο γιος του, ο οποίος δραστηριοποιείται στο γενικό εμπόριο. Είχε μάλιστα συστήσει άλλη εταιρεία, με μορφή ΕΠΕ, για την οποία δεν επέδειξε κανένα φορολογικό στοιχείο, με αποτέλεσμα να καταλογιστούν πρόσθετες παραβάσεις. Το ύψος των προστίμων για τα πλαστά-εικονικά φορολογικά στοιχεία αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ΦΠΑ που δεν έχει αποδοθεί ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση διαβιβάστηκε στην αρμόδια ΔΟΥ για τον καταλογισμό και την είσπραξη των προστίμων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk