Αυξήσεις 5,5% σε δύο δόσεις στους τραπεζικούς υπαλλήλους

Αυξήσεις 5,5% σε δύο δόσεις στους βασικούς μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων προβλέπει η διαιτητική απόφαση (37/2009) του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) με την οποία καταρτίζεται η κλαδική σύμβαση για το έτος 2009. Η νέα σύμβαση, η οποία χαρακτηρίζεται μεγάλη νίκη από την ΟΤΟΕ, προβλέπει αναδρομική αύξηση 3% από τις 4 Ιουνίου του 2009 και επίσης αύξηση 2,5% από σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου 2009. Με την ολοκλήρωση των αυξήσεων ο εισαγωγικός μισθός των τραπεζοϋπαλλήλων φθάνει στα 1.

Αυξήσεις 5,5% σε δύο δόσεις στους βασικούς μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων προβλέπει η διαιτητική απόφαση (37/2009) του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) με την οποία καταρτίζεται η κλαδική σύμβαση για το έτος 2009.

Η νέα σύμβαση, η οποία χαρακτηρίζεται μεγάλη νίκη από την ΟΤΟΕ, προβλέπει αναδρομική αύξηση 3% από τις 4 Ιουνίου του 2009 και επίσης αύξηση 2,5% από σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου 2009. Με την ολοκλήρωση των αυξήσεων ο εισαγωγικός μισθός των τραπεζοϋπαλλήλων φθάνει στα 1.000 ευρώ.

Επίσης το επίδομα πολυετίας αυξάνεται από 1,80% σε 1,85% κατ΄ έτος και για όλους τους εργαζομένους στις τράπεζες.

Με τη νέα σύμβαση ενισχύονται οικονομικά οι νέοι εργαζόμενοι στις τράπεζες, αφού το επίδομα πολυετίας χορηγείται σε όλους τους νέους με τη συμπλήρωση του πρώτου έτους υπηρεσίας, ενώ ως σήμερα το επίδομα πολυετίας χορηγείτο με τη συμπλήρωση του τρίτου έτους υπηρεσίας.

Στη σύμβαση προβλέπεται ακόμη η συγκρότηση διμερούς επιτροπής με αντικείμενο τη μελέτη του ενδεχομένου μετατροπής της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου σε αιτιώδη και την υποβολή σχετικών προτάσεων. Η συγκρότηση αυτής της επιτροπής ανοίγει τον δρόμο για την καλύτερη και πληρέστερη προστασία της απασχόλησης των εργαζομένων στις τράπεζες, που αποτελεί κεντρικό στόχο της ΟΤΟΕ.

Ακόμη στη διαιτητική απόφαση περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν βελτιώσεις στα επιδόματα βρεφονηπιακών σταθμών, στο επίδομα τοκετού, στην οικονομική ενίσχυση των ερευνητικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων του ΙΝΕ/ΟΤΟΕ, των πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων κτλ.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί δικαίωση του αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων και της ομοσπονδίας και κατηγορεί τις τράπεζες για υπονόμευση της σύμβασης και για δικαστικές επιθέσεις κατά του συνδικαλιστικού κινήματος.

«Η διατήρηση του θεσμού της κλαδικής σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων αποτελεί μεγάλη θεσμική νίκη της ΟΤΟΕ που καταξιώνει τους συνδικαλιστικούς αγώνες των εργαζομένων» καταλήγει η οργάνωση.

Οπως είναι γνωστό, οι τράπεζες για δεύτερη συνεχή χρονιά αρνήθηκαν να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση με αποτέλεσμα η ΟΤΟΕ να προσφύγει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ενώ οι τράπεζες προσέφυγαν στα δικαστήρια προκειμένου να ανακόψουνανεπιτυχώς- αυτή τη διαδικασία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk