Χειραφετείται από τις ΗΠΑ ο φορέας που διαχειρίζεται το Διαδίκτυο

Η εποπτεία της ICANN, της κερδοσκοπικής εταιρείας που διαχειρίζεται το Διαδίκτυο, περνά από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ στη διεθνή κοινότητα και στον ιδιωτικό τομέα, προβλέπει έγγραφο που παρουσίασε την Τετάρτη η αμερικανική κυβέρνηση.

Η εποπτεία της ICANN, της κερδοσκοπικής εταιρείας που διαχειρίζεται το Διαδίκτυο, περνά από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ στη διεθνή κοινότητα και στον ιδιωτικό τομέα, προβλέπει έγγραφο που παρουσίασε την Τετάρτη η αμερικανική κυβέρνηση.

Τη νέα συμφωνία χαιρέτισε μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μέχρι σήμερα επέκρινε τις ΗΠΑ για το ρόλο τους στη λειτουργία του Παγκόσμιου Ιστού.

«Οι χρήστες του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο μπορούν τώρα να περιμένουν ότι οι αποφάσεις της ΙCANN &#x5B…&#x5D θα είναι πιο ανεξάρτητες και πιο υπεύθυνες, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων» σχολίασε η Βίβιαν Ρέντινγκ, Ευρωπαία επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ.

Τη χειραφέτηση της ICANN χαιρέτισε επίσης η Google, αναφέρει το BBC: «Η Google και οι χρήστες της εξαρτώνται καθημερινά σε ένα παλλόμενο και επεκτεινόμενο Διαδίκτυο· Προσυπογράφουμε αυτή τη διαβεβαίωση και χαιρετίζουμε την ωρίμανση του ρόλου της ICANN στη μέριμνα για τη σταθερότητα του Διαδικτύου.

Η ICANN -Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης- είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση το 1998 και μέχρι σήμερα λογοδοτεί στο αμερικανικό υπουργείου Εμπορίου. Επιβλέπει κρίσιμα συστήματα του Διαδίκτύου όπως τους διαδικτυακούς χώρους ανώτατου επιπέδου (π.χ. .com και .gr).

Το τετρασέλιδο έγγραφο «διαβεβαίωσης προθέσεων» που υπέγραψε η ICANN προβλέπει ότι οι εκθέσεις πεπραγμένων του φορέα θα ελέγχονται από το σύνολο της «διαδικτυακής κοινότητας» αλλά και από εκπροσώπους κυβερνήσεων για ορισμένα θέματα.

Μέχρι σήμερα «το προσωπικό της ICANN συνέτασσε εκθέσεις και τις παρέδιδε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ» εξήγησε στο BBC ο επικεφαλής της ICANN Ροντ Μπέκστρομ. «Τώρα θα επιδίδουμε αυτές τις εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και θα τις δημοσιεύουμε δημόσια για να κάνουν όλοι τα σχόλιά τους».

Η νέα συμφωνία πάντως δεν χειραφετεί απόλυτα την ICANN, καθώς ο φορέας έχει ξεχωριστή συμφωνία για τη λειτουργία της Αρχής Καταχωρημένων Διαδικτυακών Αριθμών (IANA, o φορέας που ελέγχει το σύστημα διευθύνσεων του Διαδικτύου), η οποία λήγει το 2011.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk