Oι εκτιμήσεις της βρετανικής εφημερίδας Guardian, για το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, για την Συνθήκη της Λισαβόνας

Η τελευταία φορά που ο 70χρονος Iρλανδός κτηνοτρόφος Πάντρεγκ Ντόιλ εξέφρασε άποψη για την ΕΕ ήταν πριν από 16 μήνες όταν καταψήφισε τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Από τότε, άλλαξαν πολλά. Η κέλτικη τίγρη σταμάτησε να βρυχάται. Οι τράπεζες κατέρρευσαν. Και τώρα ο Ντόιλ λέει στον Guardian ότι θα ψηφίσει «ναι»…

Η τελευταία φορά που ο 70χρονος Iρλανδός κτηνοτρόφος Πάντρεγκ Ντόιλ εξέφρασε άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πριν από 16 μήνες όταν ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Από τότε, άλλαξαν πολλά.

Η κέλτικη τίγρη σταμάτησε να βρυχάται. Οι τράπεζες κατέρρευσαν. Οι τιμές των ακινήτων εκτινάχθηκαν στα ύψη, το ίδιο και η ανεργία. Την Παρασκευή, ο Ντόιλ θα κληθεί να πει την άποψή του και σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη. Και αυτή τη φορά θα ψηφίσει «ναι». Επειδή έχει φοβηθεί.

«Ίσως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σταματήσει να εκδίδει επιταγές» λέει στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο Ντόιλ, που κατάγεται από το Ουέξφορντ. «Και αυτό θα ήταν πολύ κακό. Θα απομονωθούμε. Αυτός είναι ο λόγος που τώρα θα ψηφίσω ‘ναι’».

Διαφορετική στάση από την προηγούμενη φορά θα ακολουθήσει και η Μπερ Μάρεϊ, σύζυγος ενός κτηνοτρόφου από το Κορκ. «Την προηγούμενη φορά ψήφισα ‘όχι’ επειδή δεν καταλάβαινα περί τίνος επρόκειτο. Αυτή τη φορά είμαι καλύτερα πληροφορημένη και θα ψηφίσω ‘ναι’» λέει.

Η αλλαγή στάσης ανθρώπων όπως ο Πάντρεγκ και η Μπερ ενδεχομένως να αντανακλά μια γενικότερη στροφή της ιρλανδικής κοινής γνώμης και να την οδηγήσει να υπερψηφίσει τελικά τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Ένα δεύτερο «όχι» από τους Ιρλανδούς θα σήμαινε οριστικό ενταφιασμό της Συνθήκης. Ένα «ναι», αντίθετα, θα της έδινε νέα πνοή και θα οδηγούσε στη θέσπιση του πρώτου προέδρου της Ευρώπης, στην καθιέρωση ενός συστήματος ψηφοφορίας που θα αναγνωρίζει για πρώτη φορά το βάρος της Γερμανίας και στην κατάργηση του βέτο σε τομείς όπως η μετανάστευση, η δικαιοσύνη και η αστυνόμευση.

Πέρυσι, οι 120.000 αγρότες της Ιρλανδίας έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην επικράτηση του «όχι». Αυτή τη φορά, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δημοσκόπηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το 68% των αγροτών τάσσονται υπέρ της Συνθήκης. Η επανάληψη του δημοψήφισματος έχει εξοργίσει πάντως τους υπέρμαχους του «όχι», που μιλούν για ταξικό πόλεμο. «Οι πλούσιοι θέλουν να ρουφήξουν τους φτωχούς» λέει ο Ρότζερ Κόουλ, ένας αριστερός αντίπαλος της Συνθήκης.

Πέρυσι, οι φτωχοί ψήφισαν στην πλειοψηφία τους «όχι». Αυτή τη φορά, όμως, οι βιομήχανοι έχουν ρίξει πολύ χρήμα στην εκστρατεία υπέρ του «ναι». Ο Μάικλ Ο’ Λίρι μάλιστα, το αφεντικό της Ryan Air, προσφέρει για το σκοπό αυτό δωρεάν πτήσεις. Υπέρ του «ναι» είναι επίσης οι 162 από τους 166 βουλευτές, η ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας, τα συνδικάτα και η Ένωση Αγροτών.

Σε περίπτωση επικράτησης του «όχι», η κυβέρνηση του Μπράιαν Κόουεν θα αναγκαστεί να παραιτηθεί. Ακόμη και μια ισχνή επικράτηση του «ναι» θα αποτελέσει ηχηρό χαστούκι τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων, των επιχειρήσεων και της Εκκλησίας.

Ο Στίβεν Κόλινς, πολιτικός συντάκτης των Irish Times, επισημαίνει ότι η σημερινή εκστρατεία είναι συναισθηματικά πιο φορτισμένη από την προηγούμενη. «Το ερώτημα που θέτει το στρατόπεδο του ‘ναι’ είναι κατά πόσον η Ευρώπη είναι καλή ή κακή για μας».

Η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει ότι σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» η Ιρλανδία θα αποπεμφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προειδοποιεί όμως ότι η χώρα θα περιθωριοποιηθεί. Το κακό για την κυβέρνηση είναι ότι έχει χάσει την αξιοπιστία της. Το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η ανεργία είναι δεύτερη στην Ευρώπη και προγραμματίζεται περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών. Για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, οι Ιρλανδοί μεταναστεύουν ξανά.

Σε τέτοιες συνθήκες, είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να κερδίσει μια ψηφοφορία. Σύμφωνα με το Εργατικό Κόμμα, το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει ο πρωθυπουργός για να κερδηθεί αυτή η μάχη είναι να μείνει έξω από τη συζήτηση.

Ο Πολ Γκιλέσπι, ένας ειδικός των διεθνών σχέσεων από το University College του Δουβλίνου, επισημαίνει ότι η κρίση έχει αλλάξει τους όρους διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. «Η περυσινή ψηφοφορία χαρακτηρίστηκε από αλαζονεία και άγνοια. Αλλά σήμερα η αυτοπεποίθησή μας έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα» δηλώνει.

Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk