Πορτογαλία: Κεντροαριστερή πλειοψηφία, αβέβαιη κυβερνητική προοπτική

ΛΙΣΑΒΟΝΑ Φόβους για κυβερνητική αστάθεια δημιουργεί το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στην Πορτογαλία που έδωσε τη νίκη στον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες, 52 ετών, ο οποίος όμως δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο Κοινοβούλιο. Τώρα ο κ. Σόκρατες θα πρέπει είτε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας είτε να συνασπισθεί με άλλα κόμματα. Πιθανότερο είναι το πρώτο σενάριο, αφού κανένας από τους αντιπάλους του δεν δηλώνει πρόθυμος για συνεργασία. Οι Σοσιαλιστές έλαβαν το 36,6% των ψήφων και κέρδισαν 96 έδρες από τις 230 της πορτογαλικής Βουλής, έναντι 121 που κατείχαν σε αυτήν που προέκυψε από τις εκλογές του 2005.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ Φόβους για κυβερνητική αστάθεια δημιουργεί το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στην Πορτογαλία που έδωσε τη νίκη στον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες, 52 ετών, ο οποίος όμως δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο Κοινοβούλιο.

Τώρα ο κ. Σόκρατες θα πρέπει είτε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας είτε να συνασπισθεί με άλλα κόμματα. Πιθανότερο είναι το πρώτο σενάριο, αφού κανένας από τους αντιπάλους του δεν δηλώνει πρόθυμος για συνεργασία.

Οι Σοσιαλιστές έλαβαν το 36,6% των ψήφων και κέρδισαν 96 έδρες από τις 230 της πορτογαλικής Βουλής, έναντι 121 που κατείχαν σε αυτήν που προέκυψε από τις εκλογές του 2005.

Το κεντροδεξιό (παρά τον τίτλο του) Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Μανουέλα Φερέιρα Λέιτε έλαβε το 29,1% των ψήφων και 78 έδρες, δηλαδή τρεις περισσότερες από τις 75 του 2005.

«Η λαϊκή βούληση είναι να συνεχίσουν να κυβερνούν την Πορτογαλία οι Σοσιαλιστές» δήλωσε τη νύχτα των εκλογών ο κ. Σόκρατες. Πράγματι οι διαρροές των κεντροαριστερών ψηφοφόρων κατευθύνθηκαν κυρίως προς τα μικρότερα κόμματα και όχι προς τους «σοσιαλδημοκράτες» κεντροδεξιούς.

Θριαμβευτής των εκλογών ήταν το κόμμα «Μπλοκ της Αριστεράς», που έλαβε το 10% των ψήφων και 16 έδρες στο νέο κοινοβούλιο, διπλασιάζοντας την κοινοβουλευτική του δύναμη σε σχέση με το 2005. Ο δε κομμουνιστικός συνασπισμός ουσιαστικά διατήρησε τις δυνάμεις του, κερδίζοντας το 8% των ψήφων και 15 έδρες, έναντι 14 του 2005.

Ε ντυπωσιακή άνοδο σημείωσε όμως και η Ακροδεξιά. Το ξενοφοβικό και ρατσιστικό Δημοκρατικό Κοινωνικό ΚέντροΛαϊκό Κόμμα (CDS-ΡΡ) του εθνικιστή και λαϊκιστή Πάουλο Πόρτας έλαβε ποσοστό 10,5% και 21 έδρες (το 2005 κατείχε 12 έδρες).

Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Σόκρατες θα μπορούσε να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, υποστηριζόμενος είτε από τους Σοσιαλδημοκράτες είτε (θεωρητικά) από τον κ. Πόρτας, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του «θα παραμείνει η καλύτερη αντιπολίτευση απέναντι στη σοσιαλιστική κυβέρνηση» . Επίσης ο Αριστερός Συνασπισμός και οι κομμουνιστές έχουν αποκλείσει κάθε συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, αν και κυκλοφορούν φήμες περί «μυστικής συμφωνίας» για την είσοδό τους στην κυβέρνηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (ΡSD) είχε συγκυβερνήσει με τους Σοσιαλιστές τη δεκαετία του ΄80, αλλά η κυρία Λέιτε έχει αποκλείσει προεκλογικά κάθε ενδεχόμενο επανάληψης της παλαιάς συνεργασίας, υποσχόμενη «υπεύθυνη αντιπολίτευση απέναντι σε όλες τις δυσκολίες που γνωρίζει η χώρα».

Αναλυτές εκφράζουν τον φόβο ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα συνέβαλλε στην πολιτική αστάθεια και δεν θα ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα αποφασιστικά μέτρα που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

«Θα είναι μια κυβέρνηση υψηλού κινδύνου» με απρόβλεπτο προσδόκιμο ζωής, δηλώνει ο αναλυτής Κάρλος Τζαλάλι.

Υπενθυμίζει πως μόνο ένας πορτογάλος πρωθυπουργός, ο επίσης σοσιαλιστής Αντόνιο Γκουτιέρες, κατάφερε να εξαντλήσει τη θητεία του ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας το διάστημα 1995-1999.

Η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει μέτρα αυστηρής λιτότητας και να αυξήσει τους φόρους, παρά το γεγονός ότι ο κ. Σόκρατες εξακολουθεί να θεωρεί ως καλύτερο τρόπο εξόδου από την κρίση τη μείωση των δημοσίων δαπανών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk