ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Ο λόρδος Βύρων στου Αλή Πασά

Ανέκδοτη επιστολή του λόρδου Βύρωνα περιγράφει τις συναρπαστικές εμπειρίες που απεκόμισε ο μέγας φιλέλλην από την παραμονή του στα Ιωάννινα, όπου τον είχε φιλοξενήσει ο διαβόητος Αλή Πασάς, «ο εύσωμος αλλά κομψός κυβερνήτης, που συντηρούσε 200 γυναίκες και άλλα τόσα πανέμορφα αγόρια, κάποια από τα οποία κίνησαν τον θαυμασμό μου…». Παραλήπτης των επιστολών, στις οποίες ο Βύρων μοιάζει να ζηλεύει τον τουρκαλβανό ηγεμόνα για τα χαρέμια και τη σεξουαλική ζωή του, ήταν κάποιος βικτωριανός ιερωμένος.

Ο λόρδος Βύρων στου Αλή Πασά | tovima.gr

ΛΟΝΔΙΝΟ Ανέκδοτη επιστολή του λόρδου Βύρων α περιγράφει τις συναρπαστικές εμπειρίες που απεκόμισε ο μέγας φιλέλλην από την παραμονή του στα Ιωάννινα, όπου τον είχε φιλοξενήσει ο διαβόητος Αλή Πασάς, «ο εύσωμος αλλά κομψός κυβερνήτης, που συντηρούσε 200 γυναίκες και άλλα τόσα πανέμορφα αγόρια, κάποια από τα οποία κίνησαν τον θαυμασμό μου…».

Παραλήπτης των επιστολών, στις οποίες ο Βύρων μοιάζει να ζηλεύει τον τουρκαλβανό ηγεμόνα για τα χαρέμια και τη σεξουαλική ζωή του, ήταν κάποιος βικτωριανός ιερωμένος. Τώρα βγαίνουν σε δημοπρασία στο Λονδίνο από τον οίκο Sotheby΄s με τη διαβεβαίωση ότι πρόκειται για τα σημαντικότερα χειρόγραφα του λόρδου Βύρωνα που εμφανίζονται στην αγορά τα τελευταία 30 χρόνια. Το 15% αυτού του υλικού είναι ανέκδοτο και δεν έχει μελετηθεί.

Κατά τις περιπλανήσεις του στη Νότια Ευρώπη ο ποιητής πέρασε και από την Αθήνα, όπου ερωτεύτηκε τηνκόρη του άγγλου πρόξενου Θεόδωρου Μακρή, Θηρεσία, στην οποία αφιέρωσε και το ποίημά του «Κόρη των Αθηνών» (1809). Το 1823, με παρότρυνση άγγλων κεφαλαιούχων που ενδιαφέρονταν για σύναψη δανείων με την ελληνική κυβέρνηση, ο λόρδος Βύρων επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι. Απεβίωσε στις 19 Απριλίου του 1824, από πνευμονία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk