Κατασχέθηκαν πεντέμισι τόνοι κοκαΐνης

ΛΟΝΔΙΝΟ Περισσότερους από πέντε τόνους κοκαΐνης, ποσότητα ρεκόρ στα χρονικά, αξίας περίπου 260 εκατ. ευρώ, κατέσχεσε πλοίο του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, ύστερα από αναχαίτιση αλιευτικού που έπλεε ανοιχτά της Λατινικής Αμερικής. «Είναι η τρίτη μας επιτυχία όσον αφορά την κατάσχεση ναρκωτικών τους τελευταίους μήνες» τόνισε ο βρετανός κυβερνήτης του «Ιron Duke» Αντριου Στέισι. Δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για τον τόπο διεξαγωγής της επιχείρησης ή για την πορεία που ακολουθούσε το αλιευτικό «ΜV Cristal» των εμπόρων ναρκωτικών.

ΛΟΝΔΙΝΟ Περισσότερους από πέντε τόνους κοκαΐνης, ποσότητα ρεκόρ στα χρονικά, αξίας περίπου 260 εκατ. ευρώ, κατέσχεσε πλοίο του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, ύστερα από αναχαίτιση αλιευτικού που έπλεε ανοιχτά της Λατινικής Αμερικής.

«Είναι η τρίτη μας επιτυχία όσον αφορά την κατάσχεση ναρκωτικών τους τελευταίους μήνες» τόνισε ο βρετανός κυβερνήτης του «Ιron Duke» Αντριου Στέισι. Δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για τον τόπο διεξαγωγής της επιχείρησης ή για την πορεία που ακολουθούσε το αλιευτικό «ΜV Cristal» των εμπόρων ναρκωτικών.

Η επιχείρηση διεξήχθη στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ το πολεμικό πλοίο περιπολούσε, μαζί με άλλα, στα ανοιχτά των ακτών της Βραζιλίας.

Οι κινήσεις του αλιευτικού «ΜV Cristal», καθώς και το γεγονός ότι δεν φαινόταν να έχει απλωμένα δίχτυα, κίνησαν τις υποψίες του πληρώματος ενός ελικοπτέρου του Βασιλικού Ναυτικού. Η αναχαίτιση του παλαιού αλιευτικού οδήγησε στην αποκάλυψη των τόνων του ναρκωτικού. Η μεγαλύτερη παρτίδα κοκαΐνης που είχε κατασχεθεί ως σήμερα από το Βασιλικό Ναυτικό ανερχόταν σε 4,7 τόνους κοκαΐνης, οι οποίοι είχαν εντοπιστεί από το πλοίο «ΗΜS Μarlborough» το 1999.

Οι 5,5 τόνοι οι οποίοι ανακαλύφθηκαν τώρα ήταν κρυμμένοι κάτω από τόνους αλιευτικού εξοπλισμού και μια ψευδοροφή από τσιμέντο στο αμπάρι. Οι άνδρες του βρετανικού Ναυτικού κατόρθωσαν να τη σπάσουν με τη βοήθεια βαριοπούλας, για να αποκαλυφθούν μέσα σε μεταλλικά ελάσματα 212 μπάλες κοκαΐνης, βάρους 26 κιλών η καθεμία. Οι βρετανοί ναύτες αλλά και τα μέλη της αμερικανικής ακτοφυλακής που πραγματοποίησαν την έρευνα χρειάστηκαν 24 ώρες για να ψάξουν όλο το πλοίο και να ξεφορτώσουν τα ναρκωτικά.

Η ποσότητα κοκαΐνης ήταν τόσο μεγάλη ώστε τμήμα της τοποθετήθηκε, ελλείψει χώρου, στο κατάστρωμα του «Ιron Duke», ενός από τα πλέον προηγμένα σκάφη του βρετανικού Ναυτικού, με ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την καταδίωξη υποβρυχίων και ελικόπτερο τύπου Lynx για αποστολές, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο εντοπισμός ύποπτων λαθρεμπόρων.

Την ώρα της επιχείρησης μεταφοράς του φορτίου οπλισμένοι άνδρες του Βασιλικού Ναυτικού περιπολούσαν στο κατάστρωμα για να αποτρέψουν τυχόν επίθεση άλλων λαθρεμπόρων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 60-80 τόνοι κοκαΐνης και ηρωίνης φθάνουν στους δρόμους της Βρετανίας κάθε χρόνο.

Ο ΟΗΕ εκτιμά πάντως ότι η κατάσχεση ναρκωτικών βρίσκεται σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα. Εκθεση η οποία δημοσιοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι αποκάλυψε ότι και η παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk