ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

Ηταν κάποτε ένα κόμμα που το έλεγαν SΡD

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Σκοτεινό βλέμμα, γκρίζο κοστούμι, μαύρη γραβάτα. Αυτή την εικόνα «ερέβους» έδινε τη νύχτα της Κυριακής ο ηττημένος υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ . Πολλοί Σοσιαλδημοκράτες αναγνωρίζουν ότι για την πανωλεθρία φταίει αποκλειστικά «το κακό μας το κεφάλι». Οι λόγοι γι΄ αυτό, λένε, είναι, πρώτον, η στρατηγική του κόμματος και, δεύτερον, οι ηγέτες του. Οχι στιγμιαία δεδομένα δηλαδή, τα οποία θα δικαιολογούσαν την εικόνα μιας πρόσκαιρης κρίσης, αλλά διαχρονικά.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Σκοτεινό βλέμμα, γκρίζο κοστούμι, μαύρη γραβάτα. Αυτή την εικόνα «ερέβους» έδινε τη νύχτα της Κυριακής ο ηττημένος υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ . Πολλοί Σοσιαλδημοκράτες αναγνωρίζουν ότι για την πανωλεθρία φταίει αποκλειστικά «το κακό μας το κεφάλι». Οι λόγοι γι΄ αυτό, λένε, είναι, πρώτον, η στρατηγική του κόμματος και, δεύτερον, οι ηγέτες του. Οχι στιγμιαία δεδομένα δηλαδή, τα οποία θα δικαιολογούσαν την εικόνα μιας πρόσκαιρης κρίσης, αλλά διαχρονικά. Η κρίση έχει γίνει δηλαδή ο κανόνας. Η Σοσιαλδημοκρατία βαδίζει μονίμως από το κακό στο χειρότερο.

Η μοιραία αλλαγή στρατηγικής έγινε το 2002, όταν ο τότε καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εφάρμοσε τη διαβόητη Αgenda 2010, που οδήγησε στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Ο κ. Σρέντερ ήξερε βέβαια να κερδίζει εκλογές: Το 2002, λέγοντας «όχι» στον πόλεμο του Ιράκ. Και (παραλίγο) το 2005, όταν κατάφερε να ανεβάσει σε λίγες εβδομάδες το ποσοστό του κόμματός του από 22% στις δημοσκοπήσεις σε 34% τη νύχτα των εκλογών, προβάλλοντας τον κίνδυνο της εκλογής του «διαβολικού» διδύμου Μέρκελ- Βεστερβέλε δηλαδή των σημερινών θριαμβευτών.

Ο κ. Σταϊνμάγερ δεν έχει όμως ούτε την τακτική δεξιοτεχνία ούτε το αριστερό «άλλοθι» του κ. Σρέντερ. «Ηταν εξαρχής χαμένος από χέρι» λέει κομματικό στέλεχος. «Πολιτικός υπάλληλος, όχι πολιτικός . Ο λάθος άνθρωπος στη λάθος θέση».

Για ορισμένους το μέλλον φαίνεται πάντως πιο μαύρο και από τη μαύρη γραβάτα του κ. Σταϊνμάγερ. «Το SΡD βρίσκεται στο τέλος της ιστορίας του, έτσι όπως την ξέραμε ως τώρα » κινδυνολογεί ο δημοσιολόγος Κλάους Κρίστιαν Μαλτσάαν.

Αλλοι όμως εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι. Το κόμμα αυτό έχει μέλλον, λένε, εφόσον βεβαίως αλλάξει στρατηγική και βάλει οριστικό τέρμα στο καθεστώς των επιγόνων του κ. Σρέντερ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk