Η ζυγαριά στη Γερμανία θα γέρνει δεξιά

Σαφή εντολή για «ακόμη πιο δεξιά στροφή» έδωσαν οι ψηφοφόροι της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Αναψαν κόκκινο φως στον λεγόμενο «μεγάλο συνασπισμό» των Χριστιανοδημοκρατών (οι οποίοι έλαβαν ποσοστό 33,8% στις εκλογές της Κυριακής) και των Σοσιαλδημοκρατών του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ (οι οποίοι κατρακύλησαν στο 23%, χειρότερη επίδοσή τους με ταπολεμικώς), ενώ ανέδειξαν νέο κυβερνητικό εταίρο το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (14,6%) του Γκίντο Βεστερβέλε, μελλοντικού υπουργού Εξωτερικών της χώρας. Τα ζητήματα της οικονομίας κυριαρχούν στην «ατμομηχανή της Ευρώπης». Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει την ανεργία, τη μείωση της ανάπτυξης, το Ασφαλιστικό, καθώς και μία σειρά από άλλα ζητήματα, όπως το μελλοντικό κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων, η τύχη της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Στο πολιτικό σκηνικό του Βερολίνου εδραιώνουν πλέον την παρουσία τους τα δύο άλλα μαχητικά κόμματα, η «Αριστερά» του Οσκαρ Λαφοντέν (με ένα εντυπωσιακό 11,9%) και οι οικολόγοι «Πράσινοι» (που έλαβαν το 10,7% των ψήφων).

Σαφή εντολή για «ακόμη πιο δεξιά στροφή» έδωσαν οι ψηφοφόροι της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Αναψαν κόκκινο φως στον λεγόμενο «μεγάλο συνασπισμό» των Χριστιανοδημοκρατών (οι οποίοι έλαβαν ποσοστό 33,8% στις εκλογές της Κυριακής) και των Σοσιαλδημοκρατών του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ (οι οποίοι κατρακύλησαν στο 23%, χειρότερη επίδοσή τους με
ταπολεμικώς), ενώ ανέδειξαν νέο κυβερνητικό εταίρο το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (14,6%) του Γκίντο Βεστερβέλε, μελλοντικού υπουργού Εξωτερικών της χώρας. Τα ζητήματα της οικονομίας κυριαρχούν στην «ατμομηχανή της Ευρώπης». Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει την ανεργία, τη μείωση της ανάπτυξης, το Ασφαλιστικό, καθώς και μία σειρά από άλλα ζητήματα, όπως το μελλοντικό
κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων, η τύχη της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Στο πολιτικό σκηνικό του Βερολίνου εδραιώνουν πλέον την παρουσία τους τα δύο άλλα μαχητικά κόμματα, η «Αριστερά» του Οσκαρ Λαφοντέν (με ένα εντυπωσιακό 11,9%) και οι οικολόγοι «Πράσινοι» (που έλαβαν το 10,7% των ψήφων).

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Η Ανγκελα Μέρκελ ξέρει καλά τη δύναμη των συμβολισμών. Γι΄ αυτό επιθυμεί να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού με τους Ελεύθερους Δημοκράτες ως τις 8 Νοεμβρίου.

Ετσι η πρώτη μεγάλη εμφάνισή της ως νεοεκλεγμένης καγκελαρίου θα συμπέσει με τη «στρογγυλή» 20ή επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, που είναι μία ημέρα αργότερα. «Θέλει να δώσει στην επανεκλογή της τη λάμψη ιστορικού γεγονότος» έλεγε πολιτικός αναλυτής.

Πίσω από τους συμβολισμούς κρύβεται βέβαια και ο φόβος ότι δεν θα έχει πλέον την εξ αδιαιρέτου εξουσία την οποία είχε την παρελθούσα τετραετία, όταν οι κυβερνητικοί εταίροι της ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες. «Θα είναι μισή καγκελάριος» λέει ο πολιτικός αναλυτής Γκάμπορ Στάινγκαρτ . Ο άλλος «μισός» είναι ο 47χρονος πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών Γκίντο Βεστερβέλε , πιο νέος, πιο δυναμικός και πιο πεινασμένος για εξουσία. Εχει την υποστήριξη ισχυρών μεσαίων στρωμάτων (γιατροί, δικηγόροι, μάνατζερ) στα πλουσιότερα κρατίδια της Γερμανίας. Τα στρώματα αυτά εξεγείρονται κατά της φορολογίας όπως παλαιότερα οι εργάτες κατά της εκμετάλλευσης.

Η κυρία Μέρκελ είχε χθες συνάντηση μιας ώρας με τον κ. Βεστερβέλε. Διαβεβαίωσε ότι η ίδια «θα είναι καγκελάριος όλων των Γερμανών» και τόνισε με νόημα: «Οσον αφορά την κυβερνητική πλειοψηφία, εμείς θα συνεργαστούμε με ένα μικρότερο κόμμα, τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Είμαστε ευτυχείς που θα εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία, σε πολύ δύσκολους οικονομικά καιρούς, για να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας, να δημιουργήσουμε καινούργιες και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη με πιο αποφασιστικό τρόπο».

Υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις για αποδόμηση του κοινωνικού κράτους. «Θα συνεχίσω τις επαφές με τα συνδικάτα. Στόχος μου είναι να ενσωματώσω στην πολιτική μου όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές ομάδες» κατέληξε η γερμανίδα ηγέτις.

Το κατά πόσον θα το επιτύχει είναι άλλο θέμα. Ηδη βάλλεται από το εσωτερικό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος γιατί «δεν εκπροσωπεί επιθετικά τα συμφέροντα των μικρομεσαίων τάξεων». Ωστόσο η πίεση που ασκούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες προς την κατεύθυνση μιας πιο φιλολαϊκής πολιτικής έχει εκλείψει. «Η εποχή της συναίνεσης παρήλθε» λέει ο δημοσιολόγος Στέφαν Ράινεκε. Οι Κασσάνδρες προβλέπουν ότι επίκεινται νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της οικονομίας, μείωση των φόρων για τους «έχοντες», παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων, λιγότερες επιδοτήσεις για το περιβάλλον και συνέχιση, αν όχι κλιμάκωση, της γερμανικής εμπλοκής στο Αφγανιστάν.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk