Γάμος από συμφέρον με πολλά σύννεφα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Η συγκατοίκηση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Ελεύθερων Δημοκρατών (FDΡ) δεν αναμένεται να είναι εύκολη υπόθεση. Οι νέοι εταίροι ενδέχεται να συγκρουστούν σε ό,τι αφορά τη φορολογία, την απασχόληση και την εξωτερική πολιτική αλλά και το μείζον ζήτημα της τύχης της «εμβληματικής» για τη Γερμανία αυτοκινητοβιομηχανίας Οpel. Παράλληλα τα χαμηλά ποσοστά του CDU για δεύτερη τετραετία και η ισχυροποιημένη από τα αποτελέσματα της κάλπης αριστερή αντιπολίτευση δυσχεραίνουν περαιτέρω τη θέση της Ανγκελα Μέρκελ.

Γάμος από συμφέρον  με πολλά σύννεφα | tovima.gr

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Η συγκατοίκηση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Ελεύθερων Δημοκρατών (FDΡ) δεν αναμένεται να είναι εύκολη υπόθεση. Οι νέοι εταίροι ενδέχεται να συγκρουστούν σε ό,τι αφορά τη φορολογία, την απασχόληση και την εξωτερική πολιτική αλλά και το μείζον ζήτημα της τύχης της «εμβληματικής» για τη Γερμανία αυτοκινητοβιομηχανίας Οpel. Παράλληλα τα χαμηλά ποσοστά του CDU για δεύτερη τετραετία και η ισχυροποιημένη από τα αποτελέσματα της κάλπης αριστερή αντιπολίτευση δυσχεραίνουν περαιτέρω τη θέση της Ανγκελα Μέρκελ. ΟιΕλεύθεροι Δημοκράτες του Γκίντο Βεστερβέλε θα χρειαστούν χρόνο ωσότου αποβάλουν τη συγκρουσιακή προσέγγιση που ανέπτυσσαν ως αντιπολίτευση επί περισσότερα από 10 χρόνια. Ο τομέας ο οποίος ενδέχεται να προκαλέσει τις ισχυρότερες τριβές αφορά την Οpel, την ευρωπαϊκή μονάδα της General Μotors, την πώληση της οποίας στον καναδικό όμιλο Μagna είχε μεθοδεύσει με προσεκτικά βήματα η κυρία Μέρκελ με τον προηγούμενο συνασπισμό της με τους Σοσιαλδημοκράτες (SΡD). Το FDΡ εξαρχής είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του.

Η κυρία Μέρκελ θα πρέπει να γεφυρώσει το χάσμα που χωρίζει τις απόψεις της περί φορολογικών ελαφρύνσεων από εκείνες του εταίρου της. Εκείνη θα προτιμούσε να περιμένει ωσότου βελτιωθεί η οικονομία της χώρας, ενώ εκείνος πιέζει για την παροχή άμεσης ανακούφισης με απαλλαγές ύψους 35 δισ. ευρώ. «Ναρκοπέδιο» ενδέχεται να αποδειχθεί και η εργασιακή πολιτική, ένας τομέας στον οποίο ως τώρα σε γενικές γραμμές συμφωνούσαν τα δύο συνεργαζόμενα κόμματα, καθώς η κυρία Μέρκελ τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει το CDU σχετικώς «αριστερά». Το FDΡ επιθυμεί να διευκολύνει την απόλυση εργαζομένων σε δύσκολους καιρούς και να καταργήσει την εκπροσώπηση των εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών- κινήσεις με τις οποίες διαφωνεί η καγκελάριος. Η κυρία Μέρκελ δεν θα πρέπει να διατηρήσει τις ισορροπίες μόνο με το FDΡ, αλλά και μεταξύ του νέου εταίρου της και των βαυαρών συμμάχων της από τη Χριστιανοσοσιαλιστική Ενωση (CSU), ο ηγέτης της οποίας Χορστ Ζεχόφερ αποκάλεσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας «μικρό κ. Ευαίσθητο» τον κ. Βερστερβέλε, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς την (δεδηλωμένη) ομοφυλοφιλία του ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών – και νυν κυβερνητικού εταίρου (του).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk