ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η ανεργία μαστίζει τους μηχανικούς

Σε ύψος ρεκόρ φθάνει εφέτος η ανεργία στους διπλωματούχους μηχανικούς της χώρας, καταγράφοντας τα υψηλότερα ποσοστά από το 1997. Εφέτος εμφανίζεται σχεδόν διπλάσια από το 2006 και τετραπλάσια από το 2003. Συνολικά, οι μη απασχολούμενοι αυτή την περίοδο διπλωματούχοι μηχανικοί φθάνουν το 13% (7% άνεργοι και 6% προσωρινά άνεργοι), με το αντίστοιχο ποσοστό να φθάνει το 5% το 1997, μόλις το 3% το 2003 και το 8% το 2006. Αυτά προκύπτουν από τη μεγάλη δημοσκόπηση που έγινε από την Ρublic Ιssue για λογαριασμό του ΤΕΕ, επί δείγματος 2.

Η ανεργία μαστίζει  τους μηχανικούς | tovima.gr

Σε ύψος ρεκόρ φθάνει εφέτος η ανεργία στους διπλωματούχους μηχανικούς της χώρας, καταγράφοντας τα υψηλότερα ποσοστά από το 1997. Εφέτος εμφανίζεται σχεδόν διπλάσια από το 2006 και τετραπλάσια από το 2003. Συνολικά, οι μη απασχολούμενοι αυτή την περίοδο διπλωματούχοι μηχανικοί φθάνουν το 13% (7% άνεργοι και 6% προσωρινά άνεργοι), με το αντίστοιχο ποσοστό να φθάνει το 5% το 1997, μόλις το 3% το 2003 και το 8% το 2006. Αυτά προκύπτουν από τη μεγάλη δημοσκόπηση που έγινε από την Ρublic Ιssue για λογαριασμό του ΤΕΕ, επί δείγματος 2.517 διπλωματούχων μηχανικών σε όλη τη χώρα.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται μεταξύ των νέων διπλωματούχων μηχανικών, με 23% για όσους απέκτησαν άδεια άσκησης επαγγέλματος μετά το 2006. Σχεδόν ένας στους δύο (43%) των μη απασχολουμένων (κυρίως γυναίκες, νέες ηλικίες και κάτοικοι επαρχίας) αντιμετωπίζει την κατάσταση με την οικονομική στήριξη της οικογένειάς του. Αλλά και για όσους απασχολούνται τα πράγματα δεν εξελίσσονται καθόλου καλά. Ενας στους τέσσερις νέους διπλωματούχους μηχανικούς (με άδεια μετά το 2006) δηλώνει ότι, αν και έχει εξηρτημένη σχέση εργασίας, πληρώνεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ενώ για έναν στους τέσσερις η απασχόληση με ΔΠΥ δεν προβλέπει ετήσια άδεια (27%), για πάνω από έναν στους δύο δεν προβλέπεται επίδομα αδείας και εορτών (55% και 54% αντιστοίχως), ενώ για τρεις στους τέσσερις (76%) δεν προβλέπεται αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης. «Η Ελλάδα έχει έναν πλούτο που είναι ο αριθμός και η ποιότητα των μηχανικών της, αλλά δεν τον χρησιμοποιεί, τον απαξιώνει» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος. Και πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού σε όλους τους τομείς συνιστά προϋπόθεση για να επανέλθει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για όλον τον πληθυσμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk