Περίοδος αλλαγών Νεά γενιά αλουμινίων

Ωρα για αντικατάσταση κουφωμάτων. Η σύγχρονη γενιά αλουμινίων προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας και λειτουργικότητα. Μάθετε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για ναμπορέσετε να επιδοτηθείτε.

Ωρα για αντικατάσταση κουφωμάτων. Η σύγχρονη γενιά αλουμινίων προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας και λειτουργικότητα. Μάθετε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για ναμπορέσετε να επιδοτηθείτε.

Τα τελευταία νέα από την πλευρά της κατασκευαστικής τεχνολογίας αλλά και των συνθηκών διαβίωσης διαμορφώνουν μια σειρά από λόγους αρκετά πειστικούς για να προχωρήσει κάποιος σε αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων με προηγμένα συστήματα αλουμινίου. Οι κλιματολογικές αλλαγές, η επιτακτική ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας, η επιθυμία για εσωτερικούς χώρους χωρίς ενοχλητικούς θορύβους, η αίσθηση ασφάλειας και η αισθητική αναβάθμιση αποτελούν τη βασική επιχειρηματολογία περί αντικατάστασης. Εξάλλου, οι δυνατότητες του ίδιου του υλικού δελεάζουν ακόμη και τους πιο διστακτικούς, καθώς δεν απαιτεί συντήρηση, διαθέτει μεγάλη χρωματική γκάμα, ενώ δέχεται μηχανισμούς αυτοματισμού. Ο κατασκευαστής, από την άλλη πλευρά, εξετάζοντας πολλές παραμέτρους (προϋπάρχουσα τυπολογία, δυνατότητα αλλαγής της, οικοδομικοί περιορισμοί) θα αποφανθεί για το είδος αντικατάστασης.

Μερική αντικατάσταση Τα νέα κουφώματα (ανοιγόμενα ή συρόμενα) εφαρμόζονται πάνω στις ήδη υπάρχουσες κάσες περιορίζοντας τις δαπάνες και τις οικοδομικές εργασίες – σοβάντισμα, βάψιμο. Στα ανοιγόμενα μοντέλα τοποθετούνται ειδικοί μεντεσέδες που βγάζουν το κούφωμα στην ίδια ευθεία με τον τοίχο, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μην εμποδίζεται το άνοιγμά τους. Στα συρόμενα, αντιθέτως, θα πρέπει να υπολογίσετε με ακρίβεια το πλάτος της εσοχής στον τοίχο. Επίσης, σε περίπτωση που διαθέτετε ξύλινα ρολά, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με νέα αλουμινίου, αλλάζοντας απλώς το κουτί και διατηρώντας την ξύλινη κάσα.

Ολική αντικατάσταση Η υπάρχουσα κάσα αφαιρείται και αντικαθίσταται από τη νέα, κάτι που επιτρέπει την εφαρμογή σύγχρονων, τεχνολογικών συστημάτων (π.χ. ηλεκτρικά παντζούρια) και την αλλαγή στον τύπο του κουφώματος (ανοιγόμενα, συρόμενα). Υπολογίστε επιπλέον χρηματικό ποσό το οποίο θα διαθέσετε για την επιδιόρθωση και το βάψιμο των τοίχων και ενημερώστε τους γείτονες για τον δυνατό θόρυβο τις ημέρες που

θα γίνονται οι εργασίες.

Ποιοιδικαιούνταιτηνεπιχορήγηση

Πρόσφατα, από το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοινώθηκε το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» που περιλαμβάνει την αντικατάσταση των κουφωμάτων αλουμινίου για καλύτερη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, καλύπτει και τις 13 περιφέρειες της χώρας και αφορά όλες τις κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν από το 1980. Συγκεκριμένα, επιδότηση θα δικαιούνται οι ιδιοκτήτες των οποίων το ακίνητο θα έχει τιμή ζώνης μέχρι 1.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για τους υπόλοιπους (που η τιμή ζώνης του ακινήτου τους ξεπερνά αυτό το ποσό) θα ισχύσουν φορολογικά κίνητρα (τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη). Οι υποχρεωτικές εργασίες για ένταξη στο πρόγραμμα επιχορήγησης είναι η μόνωση της ταράτσας του σπιτιού, η αντικατάσταση κουφωμάτων και τζαμιών με σύγχρονα θερμομονωτικά και ηχομονωτικά, καθώς και η αντικατάσταση παλαιών καυστήρων με νέους υψηλής απόδοσης (εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε φυσικό αέριο ή φωτοβολταϊκά). Το ύψος της επιδότησης δεν θα υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ στις πολυκατοικίες (στις μονοκατοικίες θα είναι λιγότερο), ενώ το ποσό ενίσχυσης όσων επιλέξουν μεμονωμένες εργασίες ανέρχεται από 30% ως 50% ανάλογα με τις εργασίες που θα γίνουν. Το ποσοστό θα ανεβαίνει όπου επιλέγονται ολοκληρωμένες δράσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕΠ της περιοχής τους για όλες τις οδηγίες.

Eco εν οίκω

Εξισορροπήστε το κλίμα μέσα και έξω από το σπίτι με κουφώματα αλουμινίου, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Από τη μία, το προσωπικό μας καταφύγιο, το σπίτι μας. Ο χώρος που φιλοξενεί τη μοναξιά μας, τη λύπη, τη χαρά μας. Από την άλλη, το εξωτερικό περιβάλλον, η φύση, ο πλανήτης μας, που φιλοξενεί κάθε δραστηριότητά μας και τον οποίο οφείλουμε να προστατεύουμε. Και στις δύο περιπτώσεις, το υγιεινό κλίμα πρέπει να είναι το ζητούμενο. Αυτή την αμφίδρομη σχέση σεβασμού τού εντός και τού εκτός εξασφαλίζουν τα κουφώματα αλουμινίου. Η οικολογική προσέγγιση των κατασκευών, εξάλλου, δεν σημαίνει αποστασιοποίηση από καθετί τεχνολογικά νέο, αλλά προσπάθεια ένταξής του στην «πράσινη» φιλοσοφία. Μελετώντας τα του οίκου μας, θα ανακαλύψουμε διάφορους τρόπους διαμόρφωσης των χώρων με τα κατάλληλα υλικά ώστε να είμαστε εμείς καλά και ο πλανήτης μας ακόμη καλύτερα. Επιλέγοντας το αλουμίνιο φροντίζουμε, ποικιλοτρόπως, να μη σπάσει… η αλυσίδα του οικοσυστήματος. Συγκεκριμένα:

Μόνωση Το σπίτι διατηρείται θερμό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Ετσι η κατανάλωση πετρελαίου και ρεύματος μειώνεται, αφού καλοριφέρ και ανάλογες ηλεκτρικές συσκευές χρησιμοποιούνται λιγότερο. Για καλύτερα αποτελέσματα

επιλέξτε κουφώματα με θερμοδιακοπή

(ειδική κατασκευή που εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης) και διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες, οι οποίοι εμποδίζουν τη θερμική ακτινοβολία να εισέρχεται και να εκπέμπεται.

Ηχομόνωση Οι εξωτερικοί θόρυβοι εξαλείφονται. Ετσι η ένταση της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου χαμηλώνει μειώνοντας και την εσωτερική ηχορύπανση.

Εύκολη συντήρηση Η μεγάλη διάρκεια ζωής του σημαίνει μείωση της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή ή την επισκευή του. Επιπλέον, επειδή καθαρίζεται μόνο με νερό, αποφεύγονται τα βλαβερά για το περιβάλλον σκευάσματα.

100% ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ

Αλλος ένας λόγος για να συγκαταλέγεται το αλουμίνιο στα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, καθώς είναι 100% ανακυκλώσιμο. Ετσι, εκτός από τα κουτάκια των αγαπημένων μας αναψυκτικών, ανακυκλώνονται και μεγάλες κατασκευές αλουμινίου (κουφώματα, εσωτερικά χωρίσματα). Η συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία απαιτεί μόλις το 5% των ενεργειακών πόρων της αντίστοιχης παραγωγής με βωξίτη, ενώ η ποιότητα του τελικού προϊόντος διατηρείται αναλλοίωτη. Σήμερα, περί το 40% του αλουμινίου που χρησιμοποιείται διεθνώς προέρχεται από σκραπ (ποσότητα αλουμινίου προς ανακύκλωση).

ΚΡΥΟ ΕΞΩ-ΖΕΣΤΗ ΜΕΣΑ

Η εξασφάλιση της ποιότητας διαβίωσης και της ενεργειακής απόδοσης των σύγχρονων κατασκευών σε παλιά κτίρια αποτελεί βασικό θέμα που αφορά πολίτες, επιστήμονες και κατασκευαστές. Σε αυτό επικεντρώθηκε η φετινή έρευνα του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ σε κατοικίες όλης της Ελλάδας όπου τα αρχικά κουφώματα αντικαταστάθηκαν με αντίστοιχα αλουμινίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση κυμάνθηκε από 20% ως 26%, ενώ για ψύξη από 10% ως 13%. Παράλληλα, η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα υπολογίστηκε μεταξύ 3.000-5.500 kg ετησίως ανά κατοικία. Είναι γεγονός ότι μια τέτοια αντικατάσταση αποτελεί δαπανηρή παρέμβαση. Εχει, ωστόσο, οικονομικά οφέλη που μέσα σε μία τριακονταετία υπερβαίνουν τρεις ως τέσσερις φορές την αρχική επένδυση, χωρίς να συνυπολογιστεί και η αύξηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

•Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον αναπληρωτή καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Aγι Μ. Παπαδόπουλο.

Δημοσιεύθηκε στο BHMΑDECO, τεύχος 24, σελ. 186-188, Σεπτέμβριος 2009.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk