Αναζητούν τον αρχηγό των «Πυρήνων»

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του 30χρονου «αρχηγού», σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», για τον οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι ίσως σχετίζεται και με την οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών», έχουν εξαπολύσει οι διωκτικές αρχές. Παραλλήλως, γίνονται αναζητήσεις και για άλλα άτομα, ηλικίας 23- 26 ετών, τα οποία θεωρείται ότι εμπλέκονται στο αντάρτικο πόλης. Ο 30χρονος, ο οποίος γεννήθηκε στον Πειραιά και διαμένει στη Νέα Κηφισιά, θεωρείται ότι είχε δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες δική του ομάδα αντιεξουσιαστών και στο σπίτι του έδιναν το «παρών» πολλοί από τους ήδη εμπλεκόμενους με τη γιάφκα της οδού 25ης Μαρτίου 8, στο Χαλάνδρι. Η αρχική εκτίμηση των επιτελών της ΕΛΑΣ ήταν ότι ο 30χρονος οργάνωνε μόνο εμπρηστικές επιθέσεις, κυρίως εναντίον αστυνομικών τμημάτων. Μάλιστα, υπήρχε προ μερικών μηνών σχέδιο για να γίνει έλεγχος στο σπίτι του στην Κηφισιά, αλλά στάθηκε εμπόδιο ο φόβος του… ανταποδοτικού χτυπήματος αντιεξουσιαστών στον γειτονικό Αστυνομικό Σταθμό Νέας Κηφισιάς, στην οδό Φοίνικος, και έτσι η αστυνομική επιχείρηση αναβλήθηκε! Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη βρέθηκαν στοιχεία για την παρουσία του στην οπλαποθήκη της οδού 25ης Μαρτίου, στο Χαλάνδρι. Η αναζήτησή του επικεντρώνεται σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδος, της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας και αλλού…

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του 30χρονου «αρχηγού», σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», για τον οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι ίσως σχετίζεται και με την οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών», έχουν εξαπολύσει οι διωκτικές αρχές.
Παραλλήλως, γίνονται αναζητήσεις και για άλλα άτομα, ηλικίας 23- 26 ετών, τα οποία θεωρείται ότι εμπλέκονται στο αντάρτικο πόλης. Ο 30χρονος, ο οποίος γεννήθηκε στον Πειραιά και
διαμένει στη Νέα Κηφισιά, θεωρείται ότι είχε δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες δική του ομάδα αντιεξουσιαστών και στο σπίτι του έδιναν το «παρών» πολλοί από τους ήδη εμπλεκόμενους με τη γιάφκα της οδού 25ης Μαρτίου 8, στο Χαλάνδρι. Η αρχική εκτίμηση των επιτελών της ΕΛΑΣ ήταν ότι ο 30χρονος οργάνωνε μόνο εμπρηστικές επιθέσεις, κυρίως εναντίον αστυνομικών τμημάτων. Μάλιστα, υπήρχε προ μερικών μηνών σχέδιο για να γίνει έλεγχος στο σπίτι
του στην Κηφισιά, αλλά στάθηκε εμπόδιο ο φόβος του… ανταποδοτικού χτυπήματος αντιεξουσιαστών στον γειτονικό Αστυνομικό Σταθμό Νέας Κηφισιάς, στην οδό Φοίνικος, και έτσι η αστυνομική επιχείρηση αναβλήθηκε! Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη βρέθηκαν στοιχεία για την παρουσία του στην οπλαποθήκη της οδού 25ης Μαρτίου, στο Χαλάνδρι. Η αναζήτησή του επικεντρώνεται σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδος, της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας και αλλού…

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, έπειτα από επίμονες έρευνες, έχει σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη δράση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» και τις ενδεχόμενες σχέσεις της με άλλες ένοπλες οργανώσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, κεντρικό πρόσωπο στη δημιουργία της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» είναι ένας 30χρονος, ο οποίος είχε πολυετή παρουσία σε μεγάλη αντιεξουσιαστική ομάδα, με πεδίο δράσης το κέντρο της Αθήνας. Είχε προσαχθεί ορισμένες φορές για συμμετοχή σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ενώ εθεωρείτο στενός φίλος νεαρού ατόμου που είχε συλληφθεί προ διετίας για ληστεία τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας.

Ο 30χρονος, την τελευταία διετία, εμφανίζεται από την Αστυνομία να αρχίζει να δημιουργεί τη δική του ομάδα, στην οποία εντάχθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία προηγουμένως ανήκαν στο «στέκι των Εξαρχείων».

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είχαν πληροφορίες για τη δημιουργία αυτής της νέας «ομάδας» και είχαν προχωρήσει σε πολυήμερες παρακολουθήσεις της κατοικίας του 30χρονου στην Κηφισιά, το οποίο φαίνεται να επισκέπτονταν πολλά πρόσωπα ηλικίας 20- 27 ετών- εκ των οποίων μάλιστα ορισμένοι αλλοδαποί. Οπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, «είχαμε διαπιστώσει ότι σε αυτό το σπίτι πήγαιναν άτομα από το Γαλάτσι, τη Νέα Σμύρνη, το Παλαιό Φάληρο, το Περιστέρι και από αλλού. Ακόμη, δύο τρεις από τους επισκέπτες διέμεναν σε φοιτητικές εστίες στην Αθήνα. Στο σπίτι έδινε το “παρών” κι ένας από τους νεαρούς που συνελήφθησαν στην οπλαποθήκη της οδού 25ης Μαρτίου 8, στο Χαλάνδρι. Είχαμε προχωρήσει προ έτους και σε ολιγοήμερη παρακολούθηση του σπιτιού στο Χαλάνδρι- το οποίο επισκεπτόταν και ο 30χρονος-, χωρίς όμως τότε να προκύψει κάποια ένδειξη ότι μέσα στο σπίτι συνέβαινε κάτι ύποπτο…».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο φαίνεται ότι εκείνη την περίοδο είχαν προχωρήσει σε σειρά εκτιμήσεων που αποδείχθηκαν εκ των υστέρων εσφαλμένες…

Στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχε δημιουργηθεί τότε η εντύπωση ότι επρόκειτο για μια ομάδα μεσαίου βεληνεκούς, με περιφερειακή δράση σε διάφορα προάστια της Αττικής. Ακόμη, επικράτησε η άποψη ότι η νεοσύστατη ομάδα προχωρούσε μόνο σε εμπρηστικές επιθέσεις κυρίως εναντίον αστυνομικών τμημάτων, όπως στην Πεύκη, στου Παπάγου και αλλού.

Σ ε πρώτη φάση ωστόσο είχαν υπάρξει προσπάθειες παρακολούθησης των υπόπτων στην Κηφισιά και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Μάλιστα, είχαν υπάρξει σκέψεις για αιφνιδιαστική εισβολή στο σπίτι του 30χρονου, στη Νέα Κηφισιά, κάτι που δεν έγινε όμως ποτέ, αφού- σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ- «ελλόχευε ο κίνδυνος να χτυπήσουν μέλη τής ομάδας του ανταποδοτικά, με εμπρηστικούς μηχανισμούς, τον μικρό αστυνομικό σταθμό της Νέας Κηφισιάς, ο οποίος ήταν δύσκολο να προστατευτεί με τη λήψη εκτάκτων μέτρων φρούρησής του…». Το τελευταίο όμως τρίμηνο η εικόνα αυτή άλλαξε:

Συγκεντρώθηκαν πληροφορίες ότι η ομάδα του 30χρονου είναι η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς»- η οποία έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε περισσότερες από 100 εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις. Ακόμη, εξετάστηκε το ενδεχόμενο ορισμένοι από την ομάδα αυτή να συμμετέχουν σε ακόμη πιο σοβαρές ενέργειες του αντάρτικου πόλης ως μέλη της «Σέχτας Επαναστατών» ή ακόμη και του «Επαναστατικού Αγώνα».

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετέχουν στις έρευνες ανέφεραν προς «Το Βήμα» ότι «από αστυνομικούς οι οποίοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες της πρώτης επίθεσης της “Σέχτας Επαναστατών” στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού είχαμε ορισμένες μαρτυρίες ότι οι δράστες ήταν ηλικίας 21- 23 ετών. Ετσι, αρχίσαμε να κάνουμε συσχετισμούς πληροφοριών, προσώπων και καταστάσεων. Ακόμη διαπιστώσαμε ότι η απόπειρα ανατίναξης των γραφείων της Citibank στη Ν. Κηφισιά είναι κοντά στο σπίτι του 30χρονου. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει τίποτα ουσιαστικό…».

Τ ο ενδιαφέρον, πέρα από τον 30χρονο, εστιάστηκε και σε έναν 20χρονο που φαινόταν κι αυτός να έχει καθοριστικό ρόλο στη συγκεκριμένη οργάνωση. Η Αστυνομία είχε τουλάχιστον πριν από έναν χρόνο πληροφορίες, αλλά και μαρτυρίες αστυνομικών, για «έναν αντιεξουσιαστή τον οποίο οι σύντροφοί του φώναζαν “Τάκη” και πρωτοστατούσε σε επιθέσεις κατά ανδρών των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε εμπρηστικές επιθέσεις». Για πολλούς μήνες, η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορούσε να ταυτοποιήσει ποιος είναι ο… «Τάκης» και ζητήθηκε από τις υπηρεσίες Κρατικής Ασφαλείας να διενεργηθεί συγκροτημένη έρευνα για την αποκάλυψη της ταυτότητάς του. Μόλις συνέβη αυτό, συνδυάστηκαν οι πληροφορίες και το υπόλοιπο υλικό που αφορούσε τις κινήσεις του και τα άτομα με τα οποία ερχόταν σε επαφή. Ετσι, διασταυρώθηκαν τα στοιχεία και για τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των αντιεξουσιαστών που φαίνεται να σχετίζονται με τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk