Βασιλικός, φυσικό αντιφλεγμονώδες για τις αρθρώσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ O βασιλικός μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό αντιφλεγμονώδες για την αντιμετώπιση του πόνου που προκαλεί η αρθρίτιδα, σύμφωνα με μελέτη η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίου φαρμακευτικής στο Μάντσεστερ της Βρετανίας. Οπως ανέφερε στο συνέδριο ο επικεφαλής της μελέτης Βάιμπχαβ Σίντε από το Κολέγιο Φαρμακευτικής Πούνα στην Ινδία, η λήψη από του στόματος συμπυκνωμένου εκχυλίσματος δύο ειδών βασιλικού (Οcimum americanum και Οcimum tenuiflorum) μείωσε …

ΛΟΝΔΙΝΟ O βασιλικός μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό αντιφλεγμονώδες για την αντιμετώπιση του πόνου που προκαλεί η αρθρίτιδα, σύμφωνα με μελέτη η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίου φαρμακευτικής στο Μάντσεστερ της Βρετανίας. Οπως ανέφερε στο συνέδριο ο επικεφαλής της μελέτης Βάιμπχαβ Σίντε από το Κολέγιο Φαρμακευτικής Πούνα στην Ινδία, η λήψη από του στόματος συμπυκνωμένου εκχυλίσματος δύο ειδών βασιλικού (Οcimum americanum και Οcimum tenuiflorum) μείωσε τους πόνους στις αρθρώσεις ως και κατά 73% μέσα σε μόλις 24 ώρες.

«Διερευνήσαμε την αντιφλεγμονώδη δράση και των δύο φυτών και βρήκαμε ότι είναι αντίστοιχη της δικλοφενάκης,ενός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας» είπε ο δρ Σίντε. Το μεγάλο πλεονέκτημα του βασιλικού είναι ότι- σε αντίθεση με τη δικλοφενάκη και άλλα φάρμακα του είδους της- δεν προκαλεί παρενέργειες όπως ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο βασιλικός οφείλει την αντιφλεγμονώδη δράση του στην ευγενόλη, το έλαιο που του χαρίζει το ιδιαίτερο άρωμά του. Αν και – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- δεν υπάρχει ένα χάπι βασιλικού, η αύξηση της ποσότητας βασιλικού που καταναλώνεται στο πλαίσιο της διατροφής μπορεί να προσφέρει μια έστω και ήπια αντιφλεγμονώδη δράση, τόνισε ο κ. Σίντε.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα είδη βασιλικού στα οποία βασίστηκε η συγκεκριμένη μελέτη φύονται στην Ινδία και στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου και χρησιμοποιούνται στην αγιουβερδική ιατρική αλλά και στην κουζίνα. Τα φύλλα τους είναι μικρότερα από εκείνα της ευρωπαϊκής ποικιλίας (Οcimum basilicum) και η γεύση εντονότερη, λόγω των υψηλότερων επιπέδων ευγενόλης.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk