Ομολογούν τώρα ότι το έλλειμμα είναι 8% του ΑΕΠ

Πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου ομολογεί ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο 8% του ΑΕΠ εφέτος (!) ενώ διά του γενικού γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Εμμ. Κοντοπυράκη προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση τουλάχιστον ως τον Μάρτιο. Πιο ενδιαφέρον, όμως, και από την επίσημη πλέον παράθεση των δραματικών αυτών εξελίξεων για τις οποίες η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί από τους διεθνείς …

Ομολογούν τώρα ότι το έλλειμμα είναι 8% του ΑΕΠ | tovima.gr

Πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου ομολογεί ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο 8% του ΑΕΠ εφέτος (!) ενώ διά του γενικού γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Εμμ. Κοντοπυράκη προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση τουλάχιστον ως τον Μάρτιο.

Πιο ενδιαφέρον, όμως, και από την επίσημη πλέον παράθεση των δραματικών αυτών εξελίξεων για τις οποίες η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί από τους διεθνείς οργανισμούς είναι ότι ο υπουργός και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας «αντιπολιτεύονται» από τώρα το ΠαΣοΚ. Σε όλες τις δηλώσεις τους απευθύνουν το ερώτημα «πού θα βρει τα λεφτά η νέα κυβέρνηση;». Χθες και εν όψει της υποβολής της έκθεσης της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες ο κ. Κοντοπυράκης δήλωσε ότι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί για δύο ακόμη τρίμηνα και θα επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης έξι μήνες αργότερα από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Στην έκθεση που θα αποστείλει, ίσως αύριο, στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) εν όψει της σύνταξης των φθινοπωρινών προβλέψεων θα υποστηρίξει ότι εφέτος το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,5%-1% ενώ το 2010 θα είναι μια χρονιά στασιμότητας.

Ο υπουργός Οικονομίας φανερά απογοητευμένος από τις εξελίξεις επιχείρησε να μεταφέρει το βάρος της διαφαινόμενης δημοσιονομικής κατάρρευσης στους πολιτικούς αντιπάλους του. Μιλώντας σε προεκλογικούς τόνους είπε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ανέρχεται σε 6% του ΑΕΠ και θα «ανέλθει σε 8% στο τέλος του έτους, εφόσον δεν εφαρμοστούν ή μετατεθούν χρονικά συγκεκριμένες πολιτικές» όπως τα μέτρα για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, τα αυξημένα τέλη στα σκάφη αναψυχής και τα πολυτελή ΙΧ, κτλ.

Μάλιστα υπολόγισε ότι για να μειωθεί το έλλειμμα στο όριο του 3% του ΑΕΠ, όπως απαιτούν οι Βρυξέλλες, επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα ύψους 12,5 δισ. ευρώ!

Α υτό που απέφυγε να αναφέρει είναι ότι η δημοσιονομική κατάρρευση θα είναι τρομερή, αν συνεχιστεί η μείωση των επιχειρηματικών κερδών με ρυθμό άνω του 30%- 40% που παρατηρείται στα αποτελέσματα του εννεαμήνου. Οι επιχειρήσεις την άνοιξη με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα απαιτήσουν επιστροφές του φόρου που είχαν προκαταβάλει το 2009 για το επόμενο έτος. Η προκαταβολή φόρου υπολογίζεται σε ποσοστό 80% για τις μεγάλες ΑΕ (τράπεζες κτλ.) επί των κερδών που είχαν την προηγούμενη χρονιά. Τώρα αυτά τα κέρδη δεν υφίστανται, αλλά έχουν ήδη φορολογηθεί.

Ο κ. Παπαθανασίου ερωτηθείς για τον δημόσιο δανεισμό που έχει ξεπεράσει τα 55 δισ. ευρώ και αν θα απαιτηθεί πρόσθετος δανεισμός τους τελευταίους μήνες του έτους δεν απέκλεισε τίποτε, λέγοντας: «Το δανειακό μας πρόγραμμα είναι σε όλους γνωστό. Με την προϋπόθεση ότι όλα τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει θα υλοποιηθούν, τότε μπορούμε να πούμε ότι ο δανεισμός της χώρας ως το τέλος του έτους θα εξελιχθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει».

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk