Τρία συμπεράσματα από τις εκλογές στη Γερμανία

Υπάρχουν προφανή και λιγότερο προφανή συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία. Το προφανές είναι ότι η νίκη της κυρίας Μέρκελ την απαλλάσσει από τις δυσκολίες μιας ακόμη συνεργασίας με τους σοσιαλδημοκράτες. Η «φτωχή» συγκομιδή ψήφων για το κόμμα της Κεντροαριστεράς αναδεικνύει εν μέρει τη μετακίνηση ψηφοφόρων προς το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) και από την άλλη πλευρά η άνοδος κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες των Ελεύθερων Δημοκρατών σε σχέση με τις εκλογές του 2005 καταδεικνύει ότι κάτι αντίστοιχο έστω και σε μικρότερο βαθμό συνέβη στη Δεξιά.

Τρία συμπεράσματα από τις εκλογές στη Γερμανία | tovima.gr

Υπάρχουν προφανή και λιγότερο προφανή συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία. Το προφανές είναι ότι η νίκη της κυρίας Μέρκελ την απαλλάσσει από τις δυσκολίες μιας ακόμη συνεργασίας με τους σοσιαλδημοκράτες.

Η «φτωχή» συγκομιδή ψήφων για το κόμμα της Κεντροαριστεράς αναδεικνύει εν μέρει τη μετακίνηση ψηφοφόρων προς το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) και από την άλλη πλευρά η άνοδος κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες των Ελεύθερων Δημοκρατών σε σχέση με τις εκλογές του 2005 καταδεικνύει ότι κάτι αντίστοιχο έστω και σε μικρότερο βαθμό συνέβη στη Δεξιά.

Τα δύο κόμματα του «μεγάλου συνασπισμού» που βρίσκονταν ως χθες στην εξουσία τιμωρήθηκαν περισσότερο ή λιγότερο από τους ψηφοφόρους τους για τη μετακίνησή τους προς το κέντρο.

Το πρώτο από τα λιγότερο προφανή συμπεράσματα είναι ότι ο «μαυροκίτρινος συνασπισμός», τον οποίο προσδοκούσε η κυρία Μέρκελ, επετεύχθη χάρη στην αύξηση της εκλογικής δύναμης των Ελευθέρων Δημοκρατών. Αυτό σημαίνει ότι ο Γκίντο Βεστερβέλε είναι σε πλεονεκτικότερη θέση για να διαπραγματευτεί κυβερνητικά πόστα αλλά και πολιτικές θέσεις σε σχέση με αυτό που ανέμενε ο ίδιος αλλά και η κυρία Μέρκελ.

Συνεπώς οι φιλελεύθερες πολιτικές θα βαρύνουν περισσότερο στο πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης.

Το δεύτερο μη προφανές συμπέρασμα είναι ότι παρά το γεγονός ότι το κόμμα της κυρίας Μέρκελ θα καταλάβει τις περισσότερες έδρες στο νέο κοινοβούλιο, οι χριστιανοκοινωνιστές εταίροι της από τη Βαυαρία (CSU) που δεν έχουν την κυρία Μέρκελ στην καρδιά τους ίσως αποδειχτούν ανεξέλεγκτοι. Ενα λιγότερο υπάκουο CSU θα υπονομεύσει τον συνασπισμό και θα οδηγήσει σε μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες όπως και το CSU είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς με τη διαφορά ότι οι τελευταίοι είναι ακραία φιλελεύθεροι. Αυτό ίσως προκαλέσει προβλήματα.

Αυτό μας οδηγεί στο τρίτο συμπέρασμα.

Παρά το αρνητικό αποτέλεσμα για τους Σοσιαλδημοκράτες αυτοί παραμένουν το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας όπως και στο σύνολό της η Αριστερά (συμπεριλαμβανομένου του Linke και των Πρασίνων) που κέρδισε το 46% των ψήφων έναντι 48% του κεντροδεξιού συνασπισμού. Επομένως η Γερμανία παραμένει χωρισμένη στα δύο, όπως συμβαίνει στις περισσότερες σύγχρονες δημοκρατίες.

Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το 49% των ψηφοφόρων επιθυμούσε την επανάληψη του μεγάλου συνασπισμού. Με δεδομένη όμως την προτίμηση της κυρίας Μέρκελ για έναν δεξιό συνασπισμό οι ψηφοφόροι δεν μπόρεσαν να εκφράσουν αυτή την επιθυμία τους στις κάλπες.

Η επόμενη κυβέρνηση ίσως δυσκολευτεί λιγότερο στην ψήφιση των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων στο Κοινοβούλιο και περισσότερο στο να πείσει τον γερμανικό λαό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk