Τα μάθατε τα νέα;

Αν στην υπερήφανη πατρίδα βρέχει (προεκλογικές) υποσχέσεις, αλλού, για την ακρίβεια στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, «Βρέχει κεφτέδες». Αυτός είναι ο τίτλος της ταινίας που το περασμένο Σαββατοκύριακο έκανε στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες εισπράξεις ύψους 24,6 εκατ. δολαρίων! Ξέρω τι σκέφτεστε. Τι καλά που θα ήταν να έβρεχε κεφτέδες και στο εθνικό ταμείο μας. Δηλαδή όχι ακριβώς κεφτέδες… Εδώ πάντως εκτός από βροχή υποσχέσεων έχουμε και καταιγισμό κατηγοριών από τη ΝΔ προς το ΠαΣοΚ, από το ΠαΣοΚ προς τη ΝΔ και από το ΚΚΕ προς όλους ανεξαιρέτως.

Αν στην υπερήφανη πατρίδα βρέχει (προεκλογικές) υποσχέσεις, αλλού, για την ακρίβεια στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, «Βρέχει κεφτέδες». Αυτός είναι ο τίτλος της ταινίας που το περασμένο Σαββατοκύριακο έκανε στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες εισπράξεις ύψους 24,6 εκατ. δολαρίων! Ξέρω τι σκέφτεστε. Τι καλά που θα ήταν να έβρεχε κεφτέδες και στο εθνικό ταμείο μας. Δηλαδή όχι ακριβώς κεφτέδες…

Εδώ πάντως εκτός από βροχή υποσχέσεων έχουμε και καταιγισμό κατηγοριών από τη ΝΔ προς το ΠαΣοΚ, από το ΠαΣοΚ προς τη ΝΔ και από το ΚΚΕ προς όλους ανεξαιρέτως. Κατά τα άλλα, όλοι μαζί, αγαπημένοι (πολύ ωραίο για να είναι αληθινό), βαδίζουν προς την 4η Οκτωβρίου και μας συμπαρασύρουν. Με τις συλλήψεις των υπόπτων για τρομοκρατία να γίνονται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης λόγω, κυρίως, μιας δήλωσης που «χρεώθηκε» στην υποψήφια του ΠαΣοΚ κυρία Λούκα Κατσέλη αλλά στην πραγματικότητα δεν έγινε ποτέ. Τι μυστήριο κι αυτό!

Ολα ξεκίνησαν όταν ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία: «Ο εκνευρισμός στο ΠαΣοΚ είναι πλέον εμφανής. Είναι γνωστό. O πανικός είναι κακός, πολύ κακός σύμβουλος. Αυτό αποδεικνύει η δήλωση της κυρίας Κατσέλη για τη σύλληψη της τρομοκρατικής οργάνωσης “Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς”. Σας διαβάζω:“Θα ήθελα να τονίσω ότι όσο περνάει από το χέρι μου δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, δημοσιογράφο ή μη, για πολιτικές σκοπιμότητες να καταστρέψει το μέλλον εικοσάχρονων παιδιών. Είναι προφανές ότι πρόκειται για προεκλογικό τρικ της ΝΔ, πάνε να μετατρέψουν εικοσάχρονα παιδιά σε αδίστακτους τρομοκράτες! Ας κρίνει ο ελληνικός λαός. Ο κ. Παπανδρέου οφείλει τώρα να πάρει θέση”». Την ίδια στιγμή η κυρία Κατσέλη δεν γνώριζε απολύτως τίποτε για τη δήλωσή της! Τόσο ξεχασιάρα; ΄Η, μήπως, διχασμένη προσωπικότητα;

Τίποτε από τα δύο. Απλώς θύμα χάκερ που ανήρτησαν- οι αθεόφοβοι!- την υποτιθέμενη δήλωση στην προσωπική ιστοσελίδα της. Οπότε, αν δεν το καταλάβατε, ο κ. Κουμουτσάκος την πάτησε μεγαλοπρεπώς, επιβεβαιώνοντας ότι «όποιος βιάζεται σκοντάφτει» ακόμη και στο Διαδίκτυο.

«Η αντιπαράθεση ΝΔ- ΠαΣοΚ για τις πρόσφατες συλλήψεις είναι αποπροσανατολιστική και εντάσσεται στον μεταξύ τους καβγά για την κυβερνητική καρέκλα» δήλωσε το ΚΚΕ. Πού το παράξενο; Ολοι για την κυβερνητική καρέκλα δεν αγωνίζονται αυτή τη στιγμή; Αν όχι για να στρογγυλοκαθήσουν σε αυτήν, τουλάχιστον για να την πλησιάσουν. Κάτι είναι και αυτό για τα μικρά κόμματα…

Και ενώ ο προεκλογικός αγώνας κορυφώνεται με καρφώματα, καταγγελίες κτλ. κτλ., εμείς διαβάζουμε Μανόλη Αναγνωστάκη, για την ακρίβεια μερικούς στίχους του από το ποίημα «Φοβάμαι»: «Φοβάμαι τους ανθρώπους που με καταλερωμένη τη φωλιά/ πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου. (…)

Φοβάμαι τους ανθρώπους που γέμιζαν τις ταβέρνες/ και τα σπάζαν στα μπουζούκια κάθε βράδυ και τώρα τα ξανασπάζουν/ όταν τους πιάνει το μεράκι της Φαραντούρη και έχουν και “απόψεις”. (…) Φοβάμαι, φοβάμαι πολλούς ανθρώπους. / Φέτος φοβήθηκα ακόμη περισσότερο». Κι εγώ εφέτος, 26 ολόκληρα χρόνια από τότε που γράφτηκε το ποίημα (Νοέμβριος 1983), φοβήθηκα ακόμη περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές.

Και εξακολουθώ να φοβάμαι με όλα αυτά που ακούω.

Σκληρό πράγμα η πολιτική. Σε φανατίζει, σε αλλοιώνει, σε αλλοτριώνει. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν και τα αδαμάντινα παραδείγματα των ανθρώπων που ηρωικά ανθίστανται! Οπως ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του δήλωσε: «Ο γέρος Καραμανλής είχε πει ότι “για να μπορέσει να κυβερνήσει, αναγκάσθηκε να στεγνώσει την ψυχή του”. Εγώ δεν θα το επιτρέψω αυτό στον εαυτό μου, γιατί πιστεύω δεν θα έχω μετά να προσφέρω τίποτα. Είναι μεγάλη υπόθεση να αγαπάς, και ευχαριστώ τον Θεό που μου έδωσε τη δυνατότητα αυτή». Τι αγνή και άδολη ψυχή!

Τόσο άδολη που, όταν κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο αν εξακολουθεί να αγαπάει τον κ. Κ. Καραμανλή , τον άνθρωπο που του έκλεισε κατάμουτρα την πόρτα της ΝΔ, δήλωσε χωρίς να το σκεφτεί ούτε λεπτό: «Τον αγαπώ, και σε όλα τα δύσκολα ήμουνα δίπλα του». Αυτό να λέγεται.

Ειδικά τον τελευταίο χρόνο σε όλα τα δύσκολα ήταν δίπλα του. Και τον έσπρωχνε για να πέσει όσο πιο γρήγορα γινόταν.

Τον αγαπάει, αλλά «νομίζω ότι δεν καταλαβαίνει. Με έχει πει ακραίο, με έχει προσβάλει, μου έκανε δύσκολη τη ζωή όταν του είπα ότι “κερδίσαμε τις εκλογές”». Ετσι είναι όμως. Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος φίλου!

«Οποιος μας πειράξει, θα καταστραφεί» διαμηνύει το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν μόλις τρία εικοσιτετράωρα πριν από τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας στη Γενεύη. Παρ΄ ότι εμείς ως έθνος δεν έχουμε κανέναν λόγο να φοβόμαστε, καθώς ούτε σχεδιάζαμε να τους πειράξουμε ούτε περιμένουμε κανέναν να μας καταστρέψει αφού είμαστε αυτοκαταστρεφόμενοι, τρομάζουμε για άλλη μία φορά μπροστά στη μισαλλοδοξία και στις ακραίες απόψεις, δηλώσεις και εκδηλώσεις. Αυτό ενώ η Τεχεράνη κάνει επίδειξη ισχύος με δοκιμές πυραύλων βεληνεκούς 2.000 χλμ. Και ενώ ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης δηλώνει: «Οι ασκήσεις αυτές έχουν να κάνουν με τις υπάρχουσες απειλές. Απέναντι στις απειλές κατά της ύπαρξης, της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και των αρχών του ισλαμικού καθεστώτος, η απάντησή μας θα είναι άμεση, δυναμική και καταστροφική». Παντού απειλές, παντού δυσαρέσκεια, όλος ο πλανήτης μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Σταματήστε τη Γη να κατέβω! Τώρα!

Κύριε διευθυντά

Ενώ τα σχολεία κλείνουν τα ένα μετά το άλλο λόγω κρουσμάτων της νέας γρίπης, ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος επιμένει ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας ή ανασφάλειας». Για τον ίδιο, υποθέτω. Και επειδή έχει τελειώσει το σχολείο και επειδή (όπως όλα δείχνουν) δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με αυτό.

Μετά τιμής ΠΑΝΔΩΡΑ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk