ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Οι κύκλοι των μετοχών

Η στατιστική δείχνει ότι από το 1900 ως σήμερα η μέση ετήσια αποπληθωρισμένη απόδοση για τις μετοχές παγκοσμίως κυμαίνεται στο 6% υπεραποδίδοντας άλλων μορφών επένδυσης, όπως των ομολόγων (2,1%) και των καταθέσεων (1%). Ισως γι΄ αυτόν τον λόγο συχνά οι κύκλοι των χρηματιστηρίων με τις ανόδους και τις πτώσεις τους προκαλούν ίλιγγο. Στον τελευταίο μακροχρόνια ανοδικό κύκλο των μετοχών, π.χ., που ξεκίνησε την περίοδο της εισβολής των Αμερικανών στο Ιράκ, στο τέλος του Μαρτίου του 2003 η συνολική κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως κυμαινόταν στα 21,33 τρισ.

Οι κύκλοι  των μετοχών | tovima.gr

Η στατιστική δείχνει ότι από το 1900 ως σήμερα η μέση ετήσια αποπληθωρισμένη απόδοση για τις μετοχές παγκοσμίως κυμαίνεται στο 6% υπεραποδίδοντας άλλων μορφών επένδυσης, όπως των ομολόγων (2,1%) και των καταθέσεων (1%). Ισως γι΄ αυτόν τον λόγο συχνά οι κύκλοι των χρηματιστηρίων με τις ανόδους και τις πτώσεις τους προκαλούν ίλιγγο.

Στον τελευταίο μακροχρόνια ανοδικό κύκλο των μετοχών, π.χ., που ξεκίνησε την περίοδο της εισβολής των Αμερικανών στο Ιράκ, στο τέλος του Μαρτίου του 2003 η συνολική κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως κυμαινόταν στα 21,33 τρισ. δολάρια. Μερικά χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2007, η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών έφθανε στο υψηλό των 63,04 τρισ. δολ., καθώς οι μετοχές σημείωσαν κέρδη 41,7 τρισ. δολ. παγκοσμίως. Η «Μεγάλη Απομόχλευση/Υφε- ση» που ακολούθησε οδήγησε σε απώλειες 35 τρισ. δολ., καθώς η συνολική κεφαλαιοποίηση των μετοχών υποχωρούσε στις 9 Μαρτίου εφέτος στα 28,6 τρισ. δολάρια.

Εντυπωσιακοί ήταν οι κύκλοι το ίδιο διάστημα και για τις ελληνικές μετοχές. Αφού αυξήθηκαν κατά 147,8 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2003, φθάνοντας στα 202,67 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2007, σημείωσαν απώλειες 157,3 δισ. ευρώ, καθώς η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ υποχώρησε στο χαμηλό της 9ης Μαρτίου στα 55,359 δισ. ευρώ.

Από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου πάντως οι μετοχές παγκοσμίως σημειώνουν πλέον κέρδη 14,5 τρισ. δολ., καθώς ένας συνδυασμός καλύτερων μακροοικονομικών προοπτικών, χαμηλού πληθωρισμού και νομισματικής πολιτικής βελτίωσε το επενδυτικό κλίμα. Παράλληλα, στα 42 δισ. ευρώ ανήλθαν το ίδιο διάστημα και τα κέρδη των ελληνικών μετοχών, καθώς η διεθνής ρευστότητα υπερτερεί σε αυτή τη φάση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Υστερα όμως από μια άνοδο 55% παγκοσμίως ο ενθουσιασμός δείχνει μάλλον να μετριάζεται. Ορισμένοι μάλιστα δεν αποκλείουν μια διόρθωση των τιμών γύρω στο 10% μέσα στις επόμενες 2-4 εβδομάδες, αν και ώσπου να ολοκληρωθεί η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να φέρονται γενναιόδωρα στις αγορές ευνοώντας τις τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου. Ωστόσο η βίαιη άνοδος του τελευταίου εξαμήνου σηματοδοτεί πλέον το τέλος των εύκολων κερδών στα χρηματιστήρια και ίσως η αυτοσυγκράτηση να αποτελεί πλέον την ενδεδειγμένη επενδυτική στάση από πλευράς των επενδυτών.

mantik@tovima.gr

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk