γνώμη

Η επερχόμενη πολιτική αλλαγή

Πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές και όλα τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι οδεύουμε προς απόλυτη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, που είχαν διαμορφωθεί τα προηγούμενα έξι χρόνια. Κοινή είναι πια η πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία έχει παραλύσει, δεν αντιδρά και αναμένει στην κυριολεξία το μοιραίο. Κατά τα φαινόμενα θα υποστεί ήττα ιστορικών διαστάσεων, τα ποσοστά της θα υποχωρήσουν σε ιστορικά χαμηλά και μαζί της θα παρασύρει και τον φερόμενο ως συγκάτοικο στην ίδια πολυκατοικία. Οσοι αξιολογούν τις εκλογικές συνθήκες, κατανόησαν από την πρώτη τηλεμαχία ότι η συζήτηση δεν ορίζεται πια από τη Νέα Δημοκρατία και τον κ.

Πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές και όλα τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι οδεύουμε προς απόλυτη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, που είχαν διαμορφωθεί τα προηγούμενα έξι χρόνια. Κοινή είναι πια η πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία έχει παραλύσει, δεν αντιδρά και αναμένει στην κυριολεξία το μοιραίο. Κατά τα φαινόμενα θα υποστεί ήττα ιστορικών διαστάσεων, τα ποσοστά της θα υποχωρήσουν σε ιστορικά χαμηλά και μαζί της θα παρασύρει και τον φερόμενο ως συγκάτοικο στην ίδια πολυκατοικία. Οσοι αξιολογούν τις εκλογικές συνθήκες, κατανόησαν από την πρώτη τηλεμαχία ότι η συζήτηση δεν ορίζεται πια από τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Καραμανλή. Το άλμα υπερπήδησης της σκληρής πραγματικότητας που επιχείρησε ο κ. Καραμανλής με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών όχι μόνο δεν έπεισε αλλά εκτιμήθηκε από ακατανόητο έως αυτοκτονικό. Το ίδιο του το κόμμα δεν μπόρεσε να απορροφήσει την ιδέα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και την αντιμετώπισε ως οικειοθελή παράδοση εξουσίας, ως άλλη προδοσία.

Απεδείχθη τελικώς άλμα στο κενό, μη προβλέψιμο και άρα μη υπερασπίσιμο. Νόμιζε ο κ. Καραμανλής ότι με τη ριψοκίνδυνη απόφασή του θα εξασφάλιζε έστω το χειροκρότημα. Υποτίμησεόπως συνήθως συμβαίνει σε απομονωμένα πρόσωπα- τις διεργασίες που συντελούνται σε ανοιχτά συστήματα, δεν αντελήφθη ότι ο μύθος του είχε προ πολλού καταρρεύσει και ότι ο ίδιος τελούσε σε καθεστώς αμφισβήτησης από την ελληνική κοινωνία.

Κάπως έτσι εισέπραξε την άρνηση, την αποστροφή και έχασε το πλεονέκτημα που διατηρούσε επί πολλά χρόνια, σχεδόν από το 2000. Η κοινωνία είχε πλέον παράσταση, είχε προσφέρει αφειδώς χρόνο και υποστήριξη χωρίς αντίκρισμα, δεν μπορούσε πια να πεισθεί από τον λόγο του και εστράφη αλλού. Αυτή τη στιγμή η πολιτική ατζέντα στην Ελλάδα ορίζεται πλέον από το ΠαΣοΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου, όσο και αν αυτό φάνταζε απίθανο πριν από λίγο καιρό. Ακόμη και τα θέματα που έθεσαν τα μικρότερα κόμματα, από εκείνα της εργασίας έως εκείνα της οικολογίας, δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να νομιμοποιήσουν τον λόγο του και τα επιχειρήματά του.

Καλώς ή κακώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκεί έξω, παρά μόνο ΠαΣοΚ. Ολα τα άλλα είναι ασθενή και επισφαλή. Αυτή είναι η πολιτική πραγματικότητα. Οσοι έχουν ανεπτυγμένες πολιτικές αισθήσεις, τη βλέπουν και την ακούν. Οι υπόλοιποι λένε καλαμπούρια και μετατρέπουν τις επιθυμίες τους σε προσδοκώμενα γεγονότα.

Η επερχόμενη αλλαγή της 4ης Οκτωβρίου είναι πλέον βεβαία, θα είναι εκκωφαντική, θα έλθει με ορμή και θα αλλάξει κατά τρόπο δυναμικό τις πολιτικές συνθήκες στη χώρα. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο, τόσο από τους νικητές όσο και από τους πολλούς ηττημένους. Θα χρειασθούν αποθέματα πολιτικής ωριμότητας και σύνεσης από όλες τις πλευρές.

Ας εξοπλισθούν αναλόγως…

akarakousis@dolnet.gr

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk