Συντονισμός για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας

Τ ον προβληματισμό της για τη δύσκολη συγκυρία και τον συντονισμό των επόμενων κινήσεων όλων των φορέων της τουριστικής βιομηχανίας στη χώρα εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου). Ο πρόεδρος της ΠΟΔΙΞ κ. Ι. Κρέης, τονίζει ότι σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση επηρεάζει τους περισσότερους τομείς των σημαντικότερων βιομηχανιών της χώρας…

Τ ον προβληματισμό της για τη δύσκολη συγκυρία και τον συντονισμό των επόμενων κινήσεων όλων των φορέων της τουριστικής βιομηχανίας στη χώρα εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου).

Ο πρόεδρος της ΠΟΔΙΞ κ. Ι. Κρέης, τονίζει ότι σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση επηρεάζει τους περισσότερους τομείς των σημαντικότερων βιομηχανιών της χώρας «η τουριστική δραστηριότητα εμφανίζεται ακόμη ανεκτική και έτοιμη να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του ανταγωνισμού».

Την πεποίθηση ότι «ο ελληνικός τουρισμός θα αντέξει» εξέφρασε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μαρκόπουλος. Ο υπουργός, αν και παραδέχεται ότι ο τουρισμός «δοκιμάστηκε» στη δύσκολη συγκυρία, που επέφερε αλλαγές στις συμπεριφορές των ανθρώπων, τονίζει ωστόσο ότι «ο ελληνικός τουρισμός σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο διατήρησε την υψηλή του θέση στις προτιμήσεις των πολιτών του κόσμου».

Με μια ειδική ξενάγηση στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και δεξίωση στο Ιωνικό Κέντρο γιόρτασε εφέτος την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ). «Ο του ρισμός και ο πολιτισμός είναι δύο έννοιες αλληλένδετες» τόνισε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ κυρία Αργυρώ Φίλη, προσθέτοντας ότι γι΄ αυτόν τον λόγο ο σύνδεσμος ανταποκρίθηκε στην ανάγκη να πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή εκδήλωση για τον τουριστικό κόσμο στο μουσείο. «Ο ΗΑΤΤΑ εφέτος αισθάνθηκε την υποχρέωση να τιμήσει το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς για την Ελλάδα:την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης που φιλοξενεί εκθέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος».

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, πρέσβεων, εκπροσώπων των φορέων του τουρισμού, των αεροπορικών, των ακτοπλοϊκών εταιρειών και των εταιρειών κρουαζιέρας, μελών του ΗΑΤΤΑ, καθώς και εκπρόσωποι ενώσεων τουριστικών γραφείων και τουριστικών συνδέσμων/τουρ oπερέιτορ από αγορές του εξωτερικού, με επικεφαλής τον κ. Α. Κελεπέση, πρόεδρο της Εuropean Τravel Αgents΄ and Τour Οperators΄ Αssociation (ΕCΤΑΑ), και αντιπροσωπεία της ΙFΤΟ (Ιnternational Federation of Τour Οperators) που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στη χώρα με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Μάρτιν Μπρακενμπέρι. Η βραδιά έκλεισε με την απονομή τιμητικής διάκρισης στη δημοσιογράφο κυρία Μάγια Τσόκλη για την προσφορά της στον τουρισμό.

Συνέδριο για την ανταγωνιστικότητα
Την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας θα συζητήσουν κορυφαία στελέχη των αλυσίδων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, όπως οι κκ. Τ. Ανανιάδης (Starwood), Π. Παναγιωτόπουλος (Ιntercontinental) και Εnrico Αidan (Club Casino Loutraki) στο 4ο διεθνές συνέδριο του περιοδικού «Real Εstate & Development», που πραγματοποιείται σήμερα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί ακόμη το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο στην ενότητα που καλύπτει τον θαλάσσιο τουρισμό και θα καλύψει θέματα κρουαζιέρας και yachting στις ελληνικές μαρίνες. Στο φόρουμ που τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), θεσμικοί φορείς θα καταθέσουν απόψεις για την απαιτούμενη στρατηγική εξόδου από την κρίση.

Την αναπτυξιακή πρόταση του Συνδέσμου «Προς το 2020» θα παρουσιάσει ο γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ κ. Γ. Δρακόπουλος , ενώ ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) καθ. Β. Πατσουράτης θα καταθέσει τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου για την πορεία του τουρισμού το 2010. Για το χωροταξικό του τουρισμού θα μιλήσει ο νομικός κ. Β. Αβραμόπουλος, ενώ στη συμβολή του πολιτισμού και του αθλητισμού στα «city breaks» θα αναφερθεί ο αντιπρόεδρος των Ολυμπιακών Ακινήτων κ. Σ. Αλεξιάδης .

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στα ενοικιαζόμενα καταλύματα θα αναφερθεί ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ) κ. Σ. Πολυκράτης, ενώ την πολιτική ηγεσία θα εκπροσωπήσει ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης δρ Εμ. Αλεξανδράκης.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk