Μεγάλο πρόβλημα με τα βιοκαύσιμα

Σοβαρή κρίση ξέσπασε στην αγορά βιοκαυσίμων, όπως είχε προειδοποιήσει «Το Βήμα» ήδη από το προηγούμενο Σάββατο, με έντονη κόντρα μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και των παραγωγών βιοκαυσίμων. Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Παραγωγής Βιοκαυσίμων προειδοποίησε ότι από αύριο σταματά ο εφοδιασμός της χώρας με βιοκαύσιμα, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα η Κοινή Υπουργική Απόφαση κατανομής βιοντίζελ για το 2009 και τα συναρμόδια υπουργεία (Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών) αρνούνται να εκδώσουν ΚΥΑ προσωρινής κατανομής, όπως προβλέπει ο νόμος.

Μεγάλο πρόβλημα με τα βιοκαύσιμα | tovima.gr

Σοβαρή κρίση ξέσπασε στην αγορά βιοκαυσίμων, όπως είχε προειδοποιήσει «Το Βήμα» ήδη από το προηγούμενο Σάββατο, με έντονη κόντρα μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και των παραγωγών βιοκαυσίμων.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Παραγωγής Βιοκαυσίμων προειδοποίησε ότι από αύριο σταματά ο εφοδιασμός της χώρας με βιοκαύσιμα, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα η Κοινή Υπουργική Απόφαση κατανομής βιοντίζελ για το 2009 και τα συναρμόδια υπουργεία (Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών) αρνούνται να εκδώσουν ΚΥΑ προσωρινής κατανομής, όπως προβλέπει ο νόμος.

«Αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρότατη κρίση την αγορά βιοκαυσίμων, καθώς η παρεμβολή των εκλογών θα καταστήσει τη διακοπή αυτή πολύμηνη» λένε από τον Σύνδεσμο, προσθέτοντας ότι από τον περασμένο Ιούνιο ο εφοδιασμός της χώρας με βιοντίζελ γίνεται με βάση άτυπη προσωρινή κατανομή που ισχύει ως την 30ή Σεπτεμβρίου. Μετά την ημερομηνία αυτή τα διυλιστήρια δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα παραλαβής βιοντίζελ. Εξάλλου, η ΚΥΑ για την κατανομή βιοντίζελ 2009 έχει καθυστερήσει και είναι αδύνατον να εκδοθεί εγκαίρως, λόγω του όγκου δουλειάς που απαιτείται για την προετοιμασία της. Αυτό σημαίνει ότι από αύριο θα διακοπεί ο εφοδιασμός της χώρας με βιοντίζελ και, λόγω των εκλογών και της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει, η διακοπή αυτή θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι συνέπειες της διακοπής θα είναι σοβαρές, λένε στον Σύνδεσμο, αφού το ποσοστό υποκατάστασης καυσίμων κίνησης από βιοκαύσιμα στη χώρα μας θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο και θα προκληθεί παρέμβαση της ΕΕ. Επίσης, ο κλάδος παραγωγής βιοντίζελ θα υποστεί πλήγμα, η ομαλή λειτουργία της αγοράς πετρελαιοειδών θα διαταραχθεί και η απορρόφηση των ενεργειακών καλλιεργειών του 2009 θα καταστεί ανέφικτη, με δυσμενείς συνέπειες για τους αγρότες.

Απαντώντας το υπουργείο Ανάπτυξης μέμφεται τη γραφειοκρατία και τονίζει ότι εστιάζει τις προσπάθειές του στην έκδοση απόφασης για την οριστική κατανομή των ποσοτήτων βιοντίζελ στους παραγωγούς και στους εισαγωγείς, προκειμένου να συμμετέχουν στην κατανομή όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης των φακέλων των 19 παραγωγών και εισαγωγέων βιοντίζελ που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ώστε να συμμετάσχουν στην κατανομή 2009-2010 απαρτίζεται από υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι ποσότητες βιοντίζελ που θα απορροφηθούν το 2009 θα είναι της τάξεως των 182.000 χιλιολίτρων (έναντι 123.000 το 2008), συμβαδίζοντας με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αύξηση της διείσδυσης των βιοκαυσίμων στις μεταφορές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk