Κοινή ανακοίνωση

Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απαντούν οι τρεις ασφαλιστικές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στα διοικητικά δικαστήρια ανακοίνωσαν ότι προσφεύγουν τρεις ασφαλιστικές εταιρείες μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμα 32,5 εκατ. ευρώ σε τέσσερις εταιρείες για την πολιτική τους να καθορίζουν από κοινού ενιαία τιμή εργατοώρας στα συνεργεία αυτοκινήτων, μέσω εταιρείας που συνέστησαν.

Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απαντούν οι τρεις ασφαλιστικές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού | tovima.gr

Στα διοικητικά δικαστήρια δηλώνουν ότι θα προσφύγουν οι τρεις ασφαλιστικές εταιρείες μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή επέβαλε βαρύτατα πρόστιμα 32,5 εκατ. ευρώ σε τέσσερις εταιρείες για την πολιτική τους να καθορίζουν από κοινού ενιαία τιμή εργατοώρας στα συνεργεία αυτοκινήτων, μέσω εταιρείας που συνέστησαν.

Σε κοινή ανακοίνωση των «Εθνική Ασφαλιστική», «Interamerican» και «Αγροτική Ασφαλιστική» αναφέρονται τα εξής:

«Η εταιρεία Audatex ιδρύθηκε από τις παραπάνω ασφαλιστικές εταιρείες το 1999 με σκοπό να εισάγει στην Ελλάδα ένα διεθνώς αναγνωρισμένο και χρησιμοποιούμενο σε 50 χώρες σύστημα ηλεκτρονικής πραγματογνωμοσύνης για τις ζημιές αυτοκινήτων. Οι πραγματογνωμοσύνες αυτές επέφεραν ένα νοικοκύρεμα και μια αντικειμενικοποίηση του υπολογισμού ζημίας σε χώρο που δεν επικρατούσε τάξη, δεν ανηρτάτο η τιμή εργατοώρας από τα συνεργεία όπως απαιτεί η σχετική αγορανομική διάταξη και οι ζημιές υπολογίζονταν με αυθαίρετο τρόπο. Η σύσταση της Audatex ερμηνεύθηκε εντελώς αναιτιολόγητα από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σαν προσπάθεια συντονισμού της εμπορικής πολιτικής των παραπάνω εταιρειών, ενώ όλοι οι ασφαλισμένοι και οι διαμεσολαβούντες γνωρίζουν ότι τα ασφάλιστρα και οι όροι συνεργασίας των ασφαλιστικών εταιρειών Εθνική Ασφαλιστική, Interamerican, Αγροτική Ασφαλιστική και των υπολοίπων 12 ασφαλιστικών εταιρειών που χρησιμοποιούν το σύστημα Audatex είναι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους και επικρατεί καθεστώς έντονου ανταγωνισμού. Το κεντρικό θέμα στο οποίο βασίστηκε η απόφαση της Επιτροπής είναι ότι οι παραπάνω τρεις ασφαλιστικές εταιρείες επέβαλαν στα συνεργεία ενιαία τιμή εργατοώρας. Η πραγματικότητα είναι ότι η τιμή εργατοώρας, καθορίζεται μετά από διαπραγματεύσεις και αναμφισβήτητα δεν είναι ενιαία στην αγορά. Εξάλλου, ο ζημιωθείς έχει δικαίωμα επιλογής συνεργείου, το δε ποσό της πραγματογνωμοσύνης δεν είναι δεσμευτικό για το διακανονιστή της εταιρίας που είναι και ο μόνος αρμόδιος για το τελικό ποσό της αποζημίωσης. Οι εταιρίες Εθνική Ασφαλιστική, Interamerican, και Αγροτική Ασφαλιστική, θεωρούν ότι η απόφαση είναι απόλυτα εσφαλμένη και στερείται νομικού ερείσματος. Τελικά μια προσπάθεια εξορθολογισμού της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή διαστρεβλώνεται, τα δε επιβληθέντα πρόστιμα που υπολογίστηκαν στο τζίρο του κλάδου αυτοκινήτου κάθε εταιρείας, από το 2002 έως το 2008, είναι πρωτοφανούς ύψους και υπερβαίνουν κάθε έννοια λογικής

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk