«Καμπάνα» €14,3 εκατ. στα ΕΛΛΠΕ στην Κύπρο

Πρόστιμα επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κύπρου σε όλες τις εταιρείες καυσίμων που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Κύπρου για παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού. Μεταξύ αυτών, στα ΕΛΛΠΕ το πρόστιμο ήταν ύψους 14,3 εκατ. ευρώ. Η Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου ΛΤΔ (100% θυγατρική της ΕΛΛΠΕ) χαρακτήρισε την απόφαση «άκρως απογοητευτική» και προανήγγειλε προσφυγή κατά της απόφασης σε κάθε αρμόδια Αρχή. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Κύπρο επέβαλε ποινή σε όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Μεγαλόνησο.

«Καμπάνα»  €14,3 εκατ.  στα ΕΛΛΠΕ  στην Κύπρο | tovima.gr

Πρόστιμα επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κύπρου σε όλες τις εταιρείες καυσίμων που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Κύπρου για παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού. Μεταξύ αυτών, στα ΕΛΛΠΕ το πρόστιμο ήταν ύψους 14,3 εκατ. ευρώ.

Η Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου ΛΤΔ (100% θυγατρική της ΕΛΛΠΕ) χαρακτήρισε την απόφαση «άκρως απογοητευτική» και προανήγγειλε προσφυγή κατά της απόφασης σε κάθε αρμόδια Αρχή.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Κύπρο επέβαλε ποινή σε όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Μεγαλόνησο.

Η απόφαση αφορά εναρμονισμένες πρακτικές, δηλαδή πώληση καυσίμων όπου η τελική τιμή είναι σε γενικές γραμμές προσυμφωνημένη μεταξύ των εμπόρων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανταγωνισμός, ο οποίος ρίχνει τις τιμές υπέρ του καταναλωτή.

Στην Ελλάδα ανάλογη έρευνα έγινε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αρκετές φορές από το 1999 για όλες τις εταιρείες πετρελαιοειδών, με ζητούμενο αντικείμενο την ύπαρξη καρτέλ.

Εναρμονισμένες πρακτικές
Τελικά ύστερα από μαραθώνιες ακροάσεις και αντίστοιχες έρευνες η Επιτροπή τιμώρησε τις δύο πολυεθνικές εταιρείες Shell και ΒΡ για εναρμονισμένες πρακτικές, με συνολικό πρόστιμο που προσέγγισε τα 50 εκατ. ευρώ.

Αμφότερες οι εταιρείες πούλησαν πρόσφατα τα δίκτυά τους και απεχώρησαν από την ελληνική αγορά, παραχωρώντας τα σε Μότορ Οϊλ και ΕΛΛΠΕ. Πάντως η αποχώρησή τους σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σχετίζεται με τα πρόστιμα, αφού για μια πολυεθνική τέτοιου μεγέθους ένα ποσό 20, 30 ή και 50 εκατ. ευρώ θεωρείται μικρό. Η αποχώρηση σχετίζεται με τον γενικότερο αναπροσανατολισμό της στρατηγικής των πολυεθνικών από τη λιανική πώληση στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk