Η Αbbott Laboratories και η Χerox «βγήκαν για ψώνια» στις αγορές

Η μέρα εξαγορών και συγχωνεύσεων ήταν η χθεσινή στον διεθνή επιχειρηματικό στίβο, με την πρωτοβουλία να εκδηλώνεται από αμερικανικής πλευράς. Ξεχωρίζει η κίνηση της φαρμακευτικής εταιρείας Αbbott Laboratories για την εξαγορά του φαρμακευτικού κλάδου της βελγικής εταιρείας χημικών Solvay αντί 6,6 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, η εταιρεία Χerox, γνωστή κυρίως για τον εκτυπωτικό της εξοπλισμό, συμφώνησε για την εξαγορά της Αffiliated Computer Services Ιnc. αντί 6,4 δισ. δολαρίων, προχωρώντας στη μεγαλύτερη ως σήμερα κίνηση για την απόκτηση εταιρείας του κλάδου υψηλής τεχνολογίας.

Η Αbbott Laboratories και η Χerox  «βγήκαν για ψώνια» στις αγορές | tovima.gr

Η μέρα εξαγορών και συγχωνεύσεων ήταν η χθεσινή στον διεθνή επιχειρηματικό στίβο, με την πρωτοβουλία να εκδηλώνεται από αμερικανικής πλευράς. Ξεχωρίζει η κίνηση της φαρμακευτικής εταιρείας Αbbott Laboratories για την εξαγορά του φαρμακευτικού κλάδου της βελγικής εταιρείας χημικών Solvay αντί 6,6 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, η εταιρεία Χerox, γνωστή κυρίως για τον εκτυπωτικό της εξοπλισμό, συμφώνησε για την εξαγορά της Αffiliated Computer Services Ιnc. αντί 6,4 δισ. δολαρίων, προχωρώντας στη μεγαλύτερη ως σήμερα κίνηση για την απόκτηση εταιρείας του κλάδου υψηλής τεχνολογίας. Στόχος της είναι να επεκτείνει τις δραστηριότητες στον κλάδο των υπηρεσιών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και δίκτυα. Τα δύο αυτά ντιλ δείχνουν ότι κάτι αρχίζει να κινείται και πάλι στο επίπεδο των επιχειρηματικών κολοσσών με παγκόσμια παρουσία, καθώς οι μεγάλες εξαγορές και οι συγχωνεύσεις είχαν παγώσει λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Οι αγοραστές και στις δύο περιπτώσεις έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ.

Βασική αιτία για τη δαπανηρή εξαγορά της φαρμακευτικής μονάδας της Solvay από την Αbbott Laboratories είναι ο εμπλουτισμός των προϊόντων που προσφέρει στην αγορά των φαρμάκων διεθνώς. Η εταιρεία, με έδρα το Σικάγο των ΗΠΑ, διαθέτει πλέον τα δικαιώματα για την κυκλοφορία δύο φαρμάκων που ανεβάζουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (ΗDL), ενώ παράλληλα μειώνουν τα τριγλυκερίδια και την «κακή» χοληστερόλη. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αbbott Μάιλς Γουάιτ ανέφερε ότι η εξαγορά θα ενισχύσει τις ετήσιες πωλήσεις του ομίλου κατά 3 δισ. δολάρια και θα εμπλουτίσει την γκάμα των φαρμάκων της στους κλάδους της καρδιολογίας και των νευροεπιστημών. Συγχρόνως, η εξαγορά δίδει στην Αbbott Laboratories τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το κονδύλι των 500 εκατ. δολαρίων για έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων, με στόχο τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του συγκεκριμένου κλάδου. «Προσθέτουμε δυνατότητες και βρισκόμαστε ήδη σε θέση ισχύος» πρόσθεσε ο κ. Γουάιτ, αφού παρέθεσε θετικά στοιχεία για τις πωλήσεις στις διεθνείς και ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές.

Η Αbbott παρασκευάζει και διανέμει στην αγορά φαρμακευτικά προϊόντα σε 130 χώρες. Συνολικά απασχολεί περισσότερα από 72.000

άτομα. Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, εφόσον λάβει την έγκριση των αρχών ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η βελγική Solvay υποστηρίζει ότι η πώληση του κλάδου φαρμάκων της δίδει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στις υπόλοιπες δραστηριότητές της, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον κλάδο των χημικών και των πλαστικών.

Στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας η είδηση για την εξαγορά της Αffiliated Computer Services από την Χerox προκάλεσε αίσθηση. Δεν είναι μόνο το τίμημα των 6,4 δισ. δολαρίων, αλλά και η επιχειρούμενη επέκταση των δραστηριοτήτων της στον κλάδο των υπηρεσιών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σύμφωνα με το Βloomberg, η αιτία δεν είναι άλλη από την κάμψη των πωλήσεων που παρατηρείται για τις «παραδοσιακές» δραστηριότητες της Χerox, δηλαδή για τον εκτυπωτικό εξοπλισμό. Η Χerox ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η εξαγορά θα τη βοηθήσει να τριπλασιάσει τον τζίρο της από την παροχή υπηρεσιών ως τα 10 δισ. δολάρια. Το συνολικό τίμημα σε μετρητά και μετοχές είναι υψηλότερο κατά 34% από το κλείσιμο της εταιρείας Αffiliated Computer (με έδρα το Ντάλας των ΗΠΑ) στις 25 Σεπτεμβρίου.

Η εξαγορά είναι η πρώτη μεγάλη κίνηση στην οποία προχωρεί η διευθύνουσα σύμβουλος Ούρσουλα Μπερνς, αφότου ανέλαβε το τιμόνι της επιχείρησης τον περασμένο Ιούλιο. Η αγορά στην οποία εισέρχεται τώρα η Χerox αποτιμάται στα 150 δισ. δολάρια και δίδει στην κυρία Μπερνς την ευκαιρία να διαχειριστεί τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες για την παροχή υπηρεσιών και υποστήριξης σε διάφορους διοικητικούς τομείς της αμερικανικής κυβέρνησης. «Με αυτό τον συνδυασμό, η εργαλειοθήκη μας εμπλουτίστηκε κατά πολύ» δήλωσε περιχαρής ο διευθύνων σύμβουλος της Αffiliated Computer Λιν Μπλότζετ. Και έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ανακουφισμένος εφόσον διατήρησε τη θέση του επικεφαλής. Στο εξής θα διοικεί την επιχείρηση ως αυτόνομη μονάδα της Χerox και θα αναφέρεται απευθείας στην κυρία Μπερνς. Οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας, που εντάσσεται πλέον στην ομπρέλα της Χerox, άγγιξαν τα 6,5 δισ. δολάρια κατά το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου του 2009.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk