Ενθουσιασμός στα χρηματιστήρια

Το θετικό για τους επενδυτές ανακοινωθέν του G20, η αναζωογόνηση των επιχειρηματικών συμφωνιών για εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς και η νίκη του κεντροδεξιού κόμματος της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ στη Γερμανία ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στο νέο ράλι της Wall Street και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Οι δείκτες Dow Jones και Standard & Ρoor΄s 500 κατέγραφαν άνοδο γύρω στο 2% και ο Νasdaq είχε ξεπεράσει το 2% δύο ώρες περίπου πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Στα χρηματιστήρια της Ευρώπης ξεχώρισε το άλμα του δείκτη DΑΧ στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης.

Το θετικό για τους επενδυτές ανακοινωθέν του G20, η αναζωογόνηση των επιχειρηματικών συμφωνιών για εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς και η νίκη του κεντροδεξιού κόμματος της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ στη Γερμανία ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στο νέο ράλι της Wall Street και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Οι δείκτες Dow Jones και Standard & Ρoor΄s 500 κατέγραφαν άνοδο γύρω στο 2% και ο Νasdaq είχε ξεπεράσει το 2% δύο ώρες περίπου πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Στα χρηματιστήρια της Ευρώπης ξεχώρισε το άλμα του δείκτη DΑΧ στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Ο ενθουσιασμός των επενδυτών για τη νίκη του κόμματος (CDU) της κυρίας Μέρκελεκτίναξε τον δείκτη-βαρόμετρο για τις γερμανικές μετοχές 2,78% υψηλότερα. Με κέρδη έκλεισαν όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το Λονδίνο και το Παρίσι ενισχύθηκαν κατά 1,84% και 2,30% αντίστοιχα.

Οι ηγέτες του G20 συμφώνησαν ότι τα δημοσιονομικά πακέτα τόνωσης των οικονομιών θα παραμείνουν σε ισχύ ώσπου να εξασφαλιστεί μια σταθερή οικονομική ανάκαμψη σε όλον τον κόσμο και ότι οι κυβερνήσεις θα συνεργαστούν ώστε να υπάρξει την κατάλληλη χρονική περίοδο ταυτόχρονη απόσυρση των μέτρων αυτών. Να θυμίσουμε ότι ο άνευ προηγουμένου συντονισμός των προσπαθειών των ηγετών του G20 στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής του Απριλίου ήταν κυρίως η απόφαση η οποία ενέπνευσε την εμπιστοσύνη στους επενδυτές πως θα καταφέρουν ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή της παγκόσμιας οικονομίας. Αποφασίζοντας, πράγματι, όλοι μαζί τα γενναιόδωρα πακέτα τόνωσης των οικονομιών και τα μηδενικά σχεδόν επιτόκια σταθεροποίησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και πυροδότησαν την έναρξη της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ καταθέτοντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποσυρθούν όλα τα επείγοντος χαρακτήρα μέτρα, τα οποία στοχεύουν στην ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ και στην τόνωση του δανεισμού από τις τράπεζες. «Θα είναι πολύ πρόωρο να δηλώσουμε ότι η κρίση τελείωσε» επεσήμανε ο κ. Τρισέ και τόνισε: «Δεν έχει έρθει η ώρα της εξόδου». Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «η ΕΚΤ έχει στρατηγική εξόδου και κάποια στιγμή θα την εφαρμόσει». Επίσης δήλωσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης παρουσιάζει ενδείξεις σταθεροποίησης αλλά οι ρυθμοί της ανάκαμψης θα είναι σταδιακοί.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών τόνωσε χθες και η αναζωογόνηση των επιχειρηματικών συμφωνιών για εξαγορές και συγχωνεύσεις, αν και ήπια επί του παρόντος, που έδωσε συνέχεια στο ράλι των χρηματιστηριακών αγορών. Για τους επενδυτές η αναθέρμανση της παγωμένης δραστηριότητας σε αυτόν το κρίσιμο γι΄ αυτούς τομέα αποτελεί μία επιπλέον ένδειξη ότι οι πιστώσεις αρχίζουν να ρέουν και πάλι και το τραπεζικό σύστημα επανέρχεται σταδιακά στη φυσιολογική λειτουργία του. Σημειωτέον ότι ενώ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης όλες οι κινήσεις των επιχειρηματιών είχαν παγώσει, τώρα αρχίζουν να πληθαίνουν οι ενδείξεις πως διαθέτουν και πάλι αρκετό ρευστό και πιστώσεις, αλλά κυρίως εμπιστοσύνη ότι η κρίση αποτελεί παρελθόν και συνεπώς δεν κινδυνεύουν οι νέες δαπανηρές πρωτοβουλίες τους.

Χθες υπήρξαν ανακοινώσεις από δύο διαφορετικές συμφωνίες: η εταιρεία Ζerox πληρώνοντας 6,4 δισ. δολάρια αγοράζει την Αffiliated Computer Services και η Αbbott Laboratories προγραμματίζει να αγοράσει τη φαρμακευτική μονάδα της βελγικής αντιπάλου εταιρείας Solvay, πληρώνοντας 4,5 δισ. ευρώ (6,6 δισ. δολάρια) προκειμένου να αποκτήσει το φάρμακο κατά της χοληστερόλης, το ΤriCor. Επίσης την εβδομάδα που πέρασε η Dell εξαγόρασε έναντι τιμήματος 3,9 δισ. δολαρίων την Ρerot Systems προκειμένου να επεκτείνει την παρουσία της στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και η Κraft Foods προσπαθεί να αποκτήσει τη βρετανική Cadbury παρά το γεγονός ότι η βρετανική σοκολατοβιομηχανία έχει απορρίψει τις προτάσεις της Κraft. (Αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 12)

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk