Ελληνοτουρκικός δείκτης μετοχών

Με στόχο να αποτελέσει ένα επιπλέον επενδυτικό εργαλείο ιδιωτικών και θεσμικών χαρτοφυλακίων που επιθυμούν να επενδύσουν στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες των δύο αγορών, αλλά και να διευκολύνει τη διασυνοριακή πρόσβαση των επενδυτών, άρχισε χθες ο υπολογισμός του κοινού δείκτη μεταξύ των Χρηματιστηρίων της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης, με τη συνεργασία του οίκου υπολογισμού δεικτών SΤΟΧΧ Ltd. Αμεση προτεραιότητα των δύο χρηματιστηρίων είναι πλέον η έκδοση και εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στις δύο αγορές διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ΔΑΚ) και παράγωγων προϊόντων συνδεδεμένων στον νέο δείκτη Greece- Τurkey 30 (GΤ-30).

Με στόχο να αποτελέσει ένα επιπλέον επενδυτικό εργαλείο ιδιωτικών και θεσμικών χαρτοφυλακίων που επιθυμούν να επενδύσουν στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες των δύο αγορών, αλλά και να διευκολύνει τη διασυνοριακή πρόσβαση των επενδυτών, άρχισε χθες ο υπολογισμός του κοινού δείκτη μεταξύ των Χρηματιστηρίων της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης, με τη συνεργασία του οίκου υπολογισμού δεικτών SΤΟΧΧ Ltd.

Αμεση προτεραιότητα των δύο χρηματιστηρίων είναι πλέον η έκδοση και εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στις δύο αγορές διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ΔΑΚ) και παράγωγων προϊόντων συνδεδεμένων στον νέο δείκτη Greece- Τurkey 30 (GΤ-30).

Ο κ. Σπ. Καπράλος, πρόεδρος του ΧΑ, ανέφερε χθες μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των δύο χρηματιστηρίων και πιστεύει ότι τόσο ο κοινός δείκτης όσο και τα προϊόντα που πρόκειται να εκδοθούν σε αυτόν και να εισαχθούν στα δύο χρηματιστήρια θα δώσουν νέες επιλογές στους επενδυτές των δύο αγορών και θα διευκολύνουν τη διασυνοριακή πρόσβαση στα Χρηματιστήρια της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας. Ο κ. Ηuseyin Εrkan, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο δείκτης GΤ-30 αποτελεί ένα επιπλέον βήμα στην ήδη στενή συνεργασία με το ΧΑ, ενώ θα προσθέσει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και στις δύο αγορές, σε μια εποχή που τα χρηματιστήρια παγκοσμίως σταδιακά ανακάμπτουν από την αναταραχή του περασμένου έτους. Επίσης, χάρη στα νέα προϊόντα που θα βασιστούν στον κοινό δείκτη, η γκάμα των προσφερόμενων από τα Χρηματιστήρια της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας προϊόντων προς τους επενδυτές χαρτοφυλακίου θα διευρυνθεί.

Ο υπολογισμός του δείκτη, καθώς και η συντήρηση και διανομή του θα γίνονται από τον οίκο SΤΟΧΧ Ltd, ενώ θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του τις 15 πρώτες μετοχές από κάθε αγορά, με βάση την κεφαλαιοποίησή τους, με τον αριθμό των μετοχών του τραπεζικού κλάδου να περιορίζεται σε τέσσερις μετοχές από κάθε αγορά. Επιπλέον, το ποσοστό συμμετοχής κάθε μετοχής στη σύνθεση του δείκτη δεν θα είναι δυνατόν να υπερβαίνει το 10% της αξίας του δείκτη. Ο τελευταίος θα αναθεωρείται δύο φορές τον χρόνο (Μάρτιο και Σεπτέμβριο) όσον αφορά τη σύνθεση του και τέσσερις φορές τον χρόνο (Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο) όσον αφορά το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό συμμετοχής κάθε μετοχής στη σύνθεσή του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk