Ελληνες, οι δουλευταράδες…

Oι Ελληνες εργάζονται περισσότερο από τους ευρωπαίους συναδέλφους τους, ενώ όταν- σπανίως- εργάζονται υπερωριακά οι ώρες εβδομαδιαίας υπερωριακής απασχόλησης είναι οι περισσότερες στην Ευρώπη. Η μερική απασχόληση είναι περιορισμένη στη χώρα μας, ενώ η εφαρμογή στην πράξη της διευθέτησης του χρόνου εργασίας (ελαστικό ωράριο) έχει αποτύχει πλήρως. Η συγκεκριμένη καταγραφή περιέχεται σε μελέτη του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης του υπουργείου Απασχόλησης- με τίτλο «Οψεις ευελιξίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», του επιστημονικού συνεργάτη κ.

Ελληνες, οι δουλευταράδες… | tovima.gr

Oι Ελληνες εργάζονται περισσότερο από τους ευρωπαίους συναδέλφους τους, ενώ όταν- σπανίως- εργάζονται υπερωριακά οι ώρες εβδομαδιαίας υπερωριακής απασχόλησης είναι οι περισσότερες στην Ευρώπη. Η μερική απασχόληση είναι περιορισμένη στη χώρα μας, ενώ η εφαρμογή στην πράξη της διευθέτησης του χρόνου εργασίας (ελαστικό ωράριο) έχει αποτύχει πλήρως.

Η συγκεκριμένη καταγραφή περιέχεται σε μελέτη του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης του υπουργείου Απασχόλησης- με τίτλο «Οψεις ευελιξίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», του επιστημονικού συνεργάτη κ. Στ. Γαβρόγλου – την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρός του κ. Γ. Ρωμανιάς. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της μελέτης, οι Ελληνες εργάζονται 5,9 ώρες την εβδομάδα ή 13,7% περισσότερο από τον μέσο απασχολούμενο στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 15 χωρών. Δηλαδή οι Ελληνες εργάζονται 43,2 ώρες την εβδομάδα και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 37,3 ώρες. Ως εργαζόμενοι/απασχολούμενοι θεωρούνται και οι αυτοαπασχολούμενοι, των οποίων οι ώρες εργασίας είναι σαφώς περισσότερες από αυτές των μισθωτών, ενώ ο αριθμός τους στη χώρα μας είναι σαφώς υψηλότερος από αυτόν της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο συμβατικός χρόνος των μισθωτών στην Ελλάδα είναι 40 ώρες την εβδομάδα και είναι και πάλι ο υψηλότερος στην Ευρώπη, ενώ οι «συνήθεις» ώρες δουλειάς είναι 40,1 ώρες. Από τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης περισσότερο εργάζονται οι απασχολούμενοι σε γεωργία, δασοκομία και αλιεία, με συνολικά 48,2 ώρες έναντι 41,7 ωρών στην Ευρώπη, ακολουθούν τα ξενοδοχεία- εστιατόρια με 45,9 ώρες έναντι 43 ωρών στην Ευρώπη και οι μεταφορές- αποθήκευση με 44,5 ώρες έναντι 41,6 ωρών στην Ευρώπη.

Επικεφαλής είναι οι Ελληνες και στην κατάταξη με βάση τον συνολικό ετήσιο χρόνο εργασίας, ο οποίος φθάνει τις 1.808 ώρες. Ακολουθεί η Ιρλανδία με 1.801,8 ώρες και το Βέλγιο με 1.748 ώρες.

Η σύγκριση για την υπερωριακή απασχόληση αφορά μόνο τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, καθώς οι υπερωρίες δεν αφορούν τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ είναι πολύ περιορισμένες στους μερικώς απασχολούμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το 5% των μισθωτών πλήρους απασχόλησης εργάζεται υπερωριακά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη φθάνει το 16%. Το υψηλότερο ποσοστό απασχολουμένων με υπερωριακή απασχόληση είναι στην Ολλανδία (35%) και το χαμηλότερο στην Ισπανία (3%).

Μπορεί ο αριθμός των απασχολουμένων υπερωριακά στην Ελλάδα να είναι μικρός, ωστόσο οι ώρες υπερωρίας κατά τις οποίες απασχολούνται είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη. Οι Ελληνες εργάζονται υπερωριακά κατά μέσον όρο 11 ώρες την εβδομάδα, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 9 ώρες. Τις λιγότερες υπερωρίες κάνουν οι Αυστριακοί (5,5 ώρες εβδομαδιαίως).

Πρόβλημα παραμένουν οι απλήρωτες υπερωρίες- είτε με χρήμα είτε με αναπλήρωση σε ελεύθερο χρόνο. Στην Ελλάδα οι απλήρωτες υπερωρίες φθάνουν περίπου το 20% των υπερωριών, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 42,5%. Η χώρα με τις λιγότερες απλήρωτες υπερωρίες είναι η Γερμανία (5,3%) και με τις περισσότερες η Γαλλία, όπου το 77% των υπερωριών δεν πληρώνεται. Στη χώρα μας οι απλήρωτες υπερωρίες αφορούν κυρίως τα διευθυντικά στελέχη και όσους ασκούν επιστημονικά επαγγέλματα, ενώ είναι σπάνιες στους χειριστές, στους τεχνίτες και στους ανειδίκευτους εργάτες.

Τέλος, η μερική απασχόληση παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας, φθάνοντας μόλις το 4,6% της συνολικής απασχόλησης, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 19,5%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk