Αρνητικός ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Σε αρνητικό επίπεδο αναμένεται να παραμείνει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ως και τον επόμενο μήνα. Τούτο επισημαίνει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, η οποία εκτιμά ότι τον Δεκέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα ανέλθει στο 1%. Για το σύνολο του έτους, η τράπεζα αναμένει μέσο πληθωρισμό στο 0,3%, με τον αντίστοιχο δομικό να διαμορφώνεται στο 1,4%. Ανοδος του πληθωρισμού στο 1,4% αναμένεται για το 2010. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ο…

Αρνητικός ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη | tovima.gr

Σε αρνητικό επίπεδο αναμένεται να παραμείνει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ως και τον επόμενο μήνα. Τούτο επισημαίνει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, η οποία εκτιμά ότι τον Δεκέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα ανέλθει στο 1%. Για το σύνολο του έτους, η τράπεζα αναμένει μέσο πληθωρισμό στο 0,3%, με τον αντίστοιχο δομικό να διαμορφώνεται στο 1,4%. Ανοδος του πληθωρισμού στο 1,4% αναμένεται για το 2010.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο-0,2% τον Αύγουστο από -0,7% τον Ιούλιο και-0,1% τον Ιούνιο, ενώ και ο αντίστοιχος δομικός παρέμεινε στο 1,3%. Ο πληθωρισμός, αν και αυξήθηκε από το χαμηλό επίπεδο του Ιουλίου, συνέχισε να διαμορφώνεται σε αρνητικό επίπεδο τον Αύγουστο στις παρακάτω οικονομίες: στη Γερμανία (-0,1%), στη Γαλλία (-0,2%), στην Ισπανία (-0,8%), στην Πορτογαλία (-1,2%) και στην Ιρλανδία (-2,4%). Στην Ιταλία ανήλθε στο +0,1% από-0,1% τον Ιούλιο.

Κατά τα άλλα, στον εξωτερικό τομέα το πλεόνασμα της ευρωζώνης ανήλθε στα 12,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από 5,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και έλλειμμα 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Η μεγάλη αύξηση του πλεονάσματος οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών κατά 7,9% σε μηνιαία βάση, αντίθετα με τους προηγούμενους μήνες, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν ελάχιστα κατά 1%. Σε ετήσια βάση ωστόσο, η αύξηση του πλεονάσματος οφείλεται στη μεγάλη πτώση κατά 30% των εισαγωγών, έναντι μείωσης των εξαγωγών κατά μόνο 19%. Η διαμόρφωση πλεονάσματος στο εμπορικό ισοζύγιο οδήγησε σε θετική συμβολή του εξωτερικού τομέα στην αύξηση του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του 2009 κατά +1,6 π.μ., για αυτό και η μείωση του ΑΕΠ ήταν περιορισμένη στο τρίμηνο αυτό.

Η παραπάνω εξέλιξη εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και στο γ΄ τρίμηνο, ιδιαίτερα λόγω της συνεχούς αύξησης του πλεονάσματος της Γερμανίας. Ωστόσο, η τάση ανατίμησης του ευρώ έναντι των βασικών νομισμάτων και κυρίως του δολαρίου αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα περαιτέρω αύξησης του πλεονάσματος.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk