Ο σκοτεινός κόσμος του Τζέιμς Ενσορ

«Ιδού τα αιχμηρά μου βέλη για να χαιρετίσω τους χαράκτες μας. Χαρακτική, τέχνη του σκαλίσματος, μετουσιωμένη από μυστήριο, πικάντικη τέχνη αλχημείας και απόσταξης, τέχνη διαβολική που μοσχοβολά θειάφι και υδράργυρο, τέχνη που την υπηρετούν ισχυρά οξέα, τέχνη που την τροφοδοτούν αναβράζοντα άλατα, τέχνη άυλων αποσταγμάτων, τέχνη καυστική, μεταλλική, αντιακαδημαϊκή, τέχνη των ευγενών και ανδρείων στην καρδιά και στις αισθήσεις, τέχνη των παλαβών» . Ιδού τι έλεγε για την τέχνη της χαρακτικής ο μέγας Τζέιμς Ενσορ (1860- 1949), ο βέλγος ζωγράφος που θεωρείται ο προάγγελος του φλαμανδικού εξπρεσιονισμού.

«Ιδού τα αιχμηρά μου βέλη για να χαιρετίσω τους χαράκτες μας. Χαρακτική, τέχνη του σκαλίσματος, μετουσιωμένη από μυστήριο, πικάντικη τέχνη αλχημείας και απόσταξης, τέχνη διαβολική που μοσχοβολά θειάφι και υδράργυρο, τέχνη που την υπηρετούν ισχυρά οξέα, τέχνη που την τροφοδοτούν αναβράζοντα άλατα, τέχνη άυλων αποσταγμάτων, τέχνη καυστική, μεταλλική, αντιακαδημαϊκή, τέχνη των ευγενών και ανδρείων στην καρδιά και στις αισθήσεις, τέχνη των παλαβών» . Ιδού τι έλεγε για την τέχνη της χαρακτικής ο μέγας Τζέιμς Ενσορ (1860- 1949), ο βέλγος ζωγράφος που θεωρείται ο προάγγελος του φλαμανδικού εξπρεσιονισμού. Μια παράδοξη μορφή, που με το έργο του ύφανε έναν εξίσου παράδοξο κόσμο, ένα no man΄s land συναρμολογημένο από τοπία και πρόσωπα της φαντασίας και από μεταμορφώσεις μιας πραγματικότητας χαμένων κοινωνικών και θρησκευτικών προσδοκιών. Αυτά τα έργα, για την ακρίβεια το σύνολο του χαρακτικού έργου του, εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς) δίνοντας την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να δει για πρώτη φορά δημιουργίες του Ενσορ.

Η έκθεση αποτελείται από 113 οξυγραφίες, χαλκογραφίες μαλακού βερνικιού και βελονογραφίες, δύο άλμπουμ με λιθογραφίες από τη σειρά «Σκηνές από τη ζωή του Χριστού» (31 έργα) και το «La Gamme d΄Αmour» (21 έργα), καθώς και ένα μπαλέτο παντομίμας του οποίου δούλεψε τη μουσική, το σενάριο, τα σκηνικά και τα κοστούμια- από το 1906 ως το 1911.

«Ο καθεδρικός ναός», οξυγραφία, 236×177 mm (1886)

Τ η γοητεία, τις αντιθέσεις, την πίστη και τις παραδόσεις της κοινωνίας στην οποία έζησε εκφράζουν τα έργα αυτού του μοναχικού και, κυρίως, απαισιόδοξου καλλιτέχνη, ο οποίος εμφανίζεται ταυτόχρονα θαυμαστής αλλά και σκληρός επικριτής της παράλογης πραγματικότητας. Το έργο του Ενσορ παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία τάσεων.

Τα συγκεκριμένα έργα ανήκουν στη συλλογή της βελγικής τράπεζας ΚΒC και πριν από την Αθήνα έχουν παρουσιασθεί στο Σάο Πάολο, στο Εθνικό Μουσείο της Πόλης του Μεξικού και στο Λουγκάνο της Ιταλίας. Εκθέσεις του Τζέιμς Ενσορ όμως παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή και στο ΜoΜΑ της Νέας Υόρκης, όπως και στο Μουζί ντ΄ Ορσέ των Παρισίων. Η έκθεση στην Αθήνα θα διαρκέσει ως τις 29 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk