ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ

Ο ευρωπαίος διανοούμενος της αρχιτεκτονικής

H διαδρομή 56 χρόνων στην αρχιτεκτονική και στην πανεπιστημιακή διδασκαλία, στα εικαστικά, στη λογοτεχνία, ακόμη και στην πολιτική δράση, ενός ανθρώπου με σύνθετη και πολυδύναμη προσωπικότητα, έντονη και διαρκή παρουσία στα ελληνικά πράγματα, του Δημήτρη Φατούρου, παρουσιάζεται από σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο οδού Πειραιώς). Πρόκειται για μια έκθεση- ανάγνωση της αρχιτεκτονικής διαδρομής (και όχι μόνο) του δημιουργού, του οποίου η δραστήρια παρουσία στην αρχιτεκτονική συζήτηση και στον δημόσιο βίο ξεπερνούν τα στεγανά του αρχιτεκτονικού σύμπαντος.

H διαδρομή 56 χρόνων στην αρχιτεκτονική και στην πανεπιστημιακή διδασκαλία, στα εικαστικά, στη λογοτεχνία, ακόμη και στην πολιτική δράση, ενός ανθρώπου με σύνθετη και πολυδύναμη προσωπικότητα, έντονη και διαρκή παρουσία στα ελληνικά πράγματα, του Δημήτρη Φατούρου, παρουσιάζεται από σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο οδού Πειραιώς). Πρόκειται για μια έκθεση- ανάγνωση της αρχιτεκτονικής διαδρομής (και όχι μόνο) του δημιουργού, του οποίου η δραστήρια παρουσία στην αρχιτεκτονική συζήτηση και στον δημόσιο βίο ξεπερνούν τα στεγανά του αρχιτεκτονικού σύμπαντος. Για αυτό και η έκθεση του Δημήτρη Φατούρου στοχεύει να αποκαλύψει μια πληθωρική φυσιογνωμία, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της πνευματικής ζωής της χώρας κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1928, με σπουδές στο ΕΜΠ και αμέσως μετά επιμελητής στον Δημήτρη Πικιώνη και στον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, καθηγητής αργότερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια πρύτανης, ομότιμος επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, ο Δημήτρης Φατούρος, ο οποίος διετέλεσε και υπουργός Παιδείας, έχει μελετήσει πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (Κλειστό Κολυμβητήριο Πειραιά, Μουσεία Καβάλας, Φιλίππων και Πολυγύρου, Εθνική Πινακοθήκη Αθήνας, αστική υπαίθρια περιοχή Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα κ.ά.). Επίσης, έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις για την αρχιτεκτονική, την τέχνη, την αισθητική και τον πολιτισμό, ενώ έχουν κυκλοφορήσει πολλά βιβλία του.

Ενας «homme des lettres» θεωρείται σήμερα ο Δημήτρης Φατούρος, ένας ευρωπαίος διανοούμενος ο οποίος έχει συναντηθεί με τάσεις της αρχιτεκτονικής και με ρεύματα της σκέψης, με πρωταγωνιστές της καλλιτεχνικής δημιουργίας, με κεντρικά πρόσωπα της ακαδημαϊκής ζωής και γενικότερα του δημόσιου βίου. Μια έκθεση λοιπόν αφιερωμένη σε αυτόν πρέπει να τα περιλαμβάνει όλα: αρχιτεκτονικά σχέδια, πρωτότυπα σκίτσα και μακέτες, ψηφιακές απεικονίσεις, βιβλία και πρωτότυπα εικαστικά έργα. «Η αρχιτεκτονική, καθώς ζει μέσα στο σκοτεινό και υγρό πηγάδι της ανάγκης, της οικονομικής δύναμης της αγοράς, της καθημερινής εμπορίας της ηδονής, πέρασε και περνάει δρόμους μεταμορφώσεων και καταναγκασμών. Ουτοπίες της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης, ουτοπίες της τεχνολογικής αιχμής, της ηλεκτρονικής φαντασίας υπάρχουν γύρω μας» σημειώνει ο ίδιος.

Ωριμος πλέον, ο Δημήτρης Φατούρος απολαμβάνει το έργο του. «Ωριμος;», αναρωτιέται η αρχιτέκτονας κυρία Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη . «Οσο ώριμο μπορεί να είναι ένα μεγάλο παιδί. Γιατί παραμένει πάντα ένα παιδί που κατέχει μέσα του τη σοφία του κόσμου που ο καθένας από μας φέρει μαζί του, στο DΝΑ του. Αυτή την προαιώνια σοφία, βαπτισμένη όμως στην ελληνική παράδοση, κατά τη διάρκεια της πολύχρονης σταδιοδρομίας του, την πλούτισε με γνώσεις και με εμπειρίες» προσθέτει.

Α λλωστε, όπως γράφει και ο ίδιος, «αν έπρεπε- και πρέπει- η αρχιτεκτονική και ο χώρος της πόλης να ανασυντάξουν και να πλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και τα μέσα τους με στοιχεία που να ξεπεράσουν τον τεχνικισμό, την πτώχευση του μοντέρνου κινήματος από την πολύχρονη και εμπορευματική χρησιμοποίησή του, δεν είναι ανάγκη να τα αναζητήσουν σε ιστορικές απομιμήσεις και παραποιήσεις, ή τουλάχιστον όχι μόνο σε αυτές. Το λεξιλόγιο βρίσκεται ακέραιο στη μελέτη των ιχνών της πραγματικότητας, της αρχαϊκής, της κλασικής και της ελληνιστικής εποχής στη μεσαιωνική πόλη, στη Μεσόγειο κ.ά.».

Την έκθεση επιμελήθηκαν ο κ. Λόης Παπαδόπουλος και η κυρία Σοφία Τσιτιρίδου και θα διαρκέσει ως την 1η Νοεμβρίου.

Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk