«Δύο δύσκολα χρόνια»

Αποφασισμένος να ελέγξει τα δημοσιονομικά εμφανίζεται εκ νέου ο Πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεσμεύθηκε για άλλη μια φορά, σε συνέντευξή του στο Reuters, ότι θα πάρει σκληρά μέτρα για να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημόσιο χρέος, θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και θα ενισχύσει τη διαφάνεια του πολιτικού συστήματος, αν επανεκλεγεί την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεσμεύθηκε για άλλη μια φορά, σε συνέντευξή του στο Reuters, ότι θα πάρει σκληρά μέτρα για να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημόσιο χρέος, θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και θα ενισχύσει τη διαφάνεια του πολιτικού συστήματος, αν επανεκλεγεί την Κυριακή.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι», είπε ο Καραμανλής. «Αυτή την ώρα η χώρα χρειάζεται μία υπεύθυνη, σταθερή, καθαρή πολιτική. Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα» πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές, επιτυγχάνοντας υψηλό βαθμό συσπείρωσης των ψηφοφόρων του.

Σε αντίθεση με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, που υπόσχεται πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας και μέτρα όπως η φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, ο Καραμανλής επανέλαβε ότι θα παγώσει του μισθούς και τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

«Ως χώρα αυτή τη στιγμή έχουμε δύο δρόμους μπροστά μας, έχουμε έναν δρόμο υπεύθυνο, δύσκολο βέβαια, αλλά συγκεκριμένης πολιτικής εφαρμογής, που σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα να αποκαταστήσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία», είπε ο κ. Καραμανλής.

«Εμείς προχωράμε στον δρόμο της υπευθυνότητας, παρόλο ότι δεν λέμε ευχάριστα πράγματα. Εκείνοι διάλεξαν το δρόμο της ανευθυνότητας, λέγοντας ωραία λόγια και τάζοντας τα πάντα στους πάντες, και νομίζω ότι αυτό οι Έλληνες πολίτες έχουν πλήρη ωριμότητα και να το καταλάβουν και να αποφασίσουν σωστά», πρόσθεσε.

Σκιαγραφώντας την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές, ο Καραμανλής μίλησε για περιστολή των δημοσίων δαπανών, αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων νέων ιδιωτικοποιήσεων.

«Διαρθρωτικές αλλαγές. Έχουμε κάνει πολλές, αλλά χρειάζεται συνέχεια. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Η συνέχιση της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, η συνέχιση, αν θέλετε, της προσπάθειας να μειώσουμε, να καταργήσουμε ή να συγχωνεύσουμε τους φορείς του δημοσίου, η συνέχιση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» δήλωσε.

«Οι βασικοί άξονες πολιτικής που παρουσίασα και προτείνω, η μείωση των δημόσιων δαπανών και αυτά που είπατε κομμάτια αυτού του σκέλους, είναι ο ανοιχτός πια πόλεμος με τη φοροδιαφυγή. Έχουμε κάνει πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση, όμως χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, κι εκείνο που λέμε καθαρά είναι ότι στην προσπάθεια για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα εφαρμόσουμε και τεκμήρια διαβίωσης» είπε.

«Εγώ λέω πολύ καθαρά στους Έλληνες πολίτες ότι έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολα χρόνια, τους περιγράφω τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να έχουμε μια επόμενη καλύτερη μέρα», είπε ο Κώστας Καραμανλής.

«Αν όλα πάνε καλά, με την εφαρμογή των πολιτικών που έχουμε ήδη κάνει, το έλλειμμα δεν θα ξεφύγει από το μέσο όρο της ευρωζώνης, που είναι γύρω στο 6%», είπε ο Καραμανλής, προσθέτοντας ότι το έλλειμμα θα μπορέσει να υποχωρήσει κάτω από το όριο 3% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ το 2011.

«Πρέπει να αποδείξουμε, πρώτα απ’ όλα στους εαυτούς μας, αλλά και στους εταίρους μας, ότι βάζουμε τα δημόσια οικονομικά σε πορεία νοικοκυρέματος και ότι στα επόμενα δύο χρόνια, θα έχουμε πετύχει το στόχο», είπε. Πρόσθεσε δε ότι η δημοσιονομική σύγκλιση είναι απαραίτητη για την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η χώρα δεν σκοπεύει να δανειστεί περισσότερα φέτος, καθώς έχει ήδη καλύψει τις ανάγκες της από εκδόσεις που πραγματοποίησε κυρίως τους πρώτους μήνες του έτους, χωρίς να αντιμετωπίσει πρόβλημα άντλησης κεφαλαίων.

«Διαψεύσθηκαν όλες οι Κασσάνδρες εντός και εκτός Ελλάδας που έλεγαν ότι θα υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης του χρέους από την αρχή του χρόνου. Η Ελλάδα δανείστηκε κανονικά, φυσιολογικά», είπε.

Τόνισε ότι, εάν επανεκλεγεί, θα λάβει σειρά μέτρων που αφορούν στο «πόθεν έσχες» πολιτικών και στην ενίσχυση της διαφάνειας του πολιτικού συστήματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk