Στα μέσα Οκτωβρίου η επιλογή

Οι δέκα υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ 2009 του Ευρωκοινοβουλίου

Δέκα είναι οι φετινοί υποψήφιοι για το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ανάμεσά τους ένας Παλαιστίνιος γυναικολόγος που στέλνει το δικό του μήνυμα ειρήνης, το ίδρυμα Βιθέντε Φερέρ στην Ινδία, η οργάνωση Memorial, η Ιρανή δικηγόρος Σαντί Σαντρ και ο Ιταλός Ρομπέρτο Σαβιάνο.

Δέκα είναι οι φετινοί υποψήφιοι για το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ανάμεσά τους ένας Παλαιστίνιος γυναικολόγος που στέλνει το δικό του μήνυμα ειρήνης, το ίδρυμα Βιθέντε Φερέρ στην Ινδία, η οργάνωση Memorial στη Ρωσία, η Ιρανή δικηγόρος Σαντί Σαντρ και ο Ιταλός Ρομπέρτο Σαβιάνο.

Οι φετινές υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ που απονέμει η Ευρωβουλή κάθε χρόνο σε άτομα που μάχονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας θα παρουσιαστούν επίσημα στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο.

Ο τελικός νικητής θα επιλεγεί στις 22 Οκτωβρίου και θα λάβει το βραβείο κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

Από το 1988 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει κάθε χρόνο το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, προκειμένου να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις που μάχονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και κατά της καταπίεσης και της αδικίας. Το βραβείο Ζαχάρωφ έλαβε το 2008 ο Χου Ζία, Κινέζος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Υποψήφιοι για το 2009

Δρ. Ιζελντίν Αμπουελαΐς: Παλαιστίνιους γυναικολόγος που κατοικεί στο μεγαλύτερο προσφυγικό στρατόπεδο της Λωρίδας της Γάζας και ασκεί το επάγγελμά του στις δύο πλευρές των «συνόρων», δηλαδή τόσο στο Ισραήλ, όσο και την Παλαιστίνη -από επιλογή αλλά και επιδίωξη της ειρήνης.

Ίδρυμα Βιθέντε Φερέρ: ίδρυμα με στόχο την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ινδία, καθώς και την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας.

Νταβίτ Ισαάκ: δημοσιογράφος, συγγραφέας και θεατρικός συγγραφέας από την Ερυθραία, ο οποίος είναι πολιτικός κρατούμενος από το 2001.

Μαριάμ Λαμιζάνα: υπουργός Κοινωνικής Δράσης και Εθνικής Αλληλεγγύης στη Μπουρκίνα Φάσο και ακτιβίστρια υπέρ του αγώνα κατά του ακρωτηριασμού γυναικείων οργάνων.

Λιουντμίλα Αλεξέγιεβα, Ολέγκ Ορλόφ και Σεργκέι Κοβάλεφ: εκ μέρους της ένωσης MEMORIAL και όλων των άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

MEMORIAL: οργάνωση που προωθεί τα θεμελιώδη δικαιώματα στα μετα-σοβιετικά κράτη.

* Για τη συγκεκριμένη μη κυβερνητική οργάνωση εργαζόταν η ακτιβίστρια Νατάλια Εστεμίροβα, η οποία απήχθη τον Ιούλιο από την κατοικία της στο Γκρόζνι της Τσετσενίας και βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα δολοφονημένη στη γειτονική Ινγκουσετία.

Δρ. Ντενίς Μουκβέτζε: γιατρός, ιδρυτής και επικεφαλής του Νοσοκομείου Panzi στο Μπουκάβου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, που ειδικεύεται στην παροχή βοήθειας στις γυναίκες και τα κορίτσια που έχουν πέσει θύματα βιασμού και βάναυσης σεξουαλικής κακοποίησης.

Πατέρας Ταντέους Νγκουγιέν Βαν Λι: ρωμαιοκαθολικός ιερέας και επιφανής Βιετναμέζος αντιφρονών που έλαβε μέρος σε προ-δημοκρατικά κινήματα, δράση για την οποία βρίσκεται στη φυλακή εδώ και σχεδόν 15 χρόνια.

Σαντί Σαντρ: Ιρανή δικηγόρος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φεμινίστρια, ακτιβίστρια και δημοσιογράφος, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κατάργηση της θανατικής ποινής και του λιθοβολισμού, καθώς και τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα.

Ρομπέρτο Σαβιάνο: Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας, που δέχτηκε απειλές από την ιταλική μαφία, ως συνέπεια της ασυμβίβαστης επίθεσης του κατά του οργανωμένου εγκλήματος μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Γόμορρα.

Ο νικητής θα λάβει επιταγή 50.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια πανηγυρικής συνεδρίασης που θα γίνει στο Στρασβούργο στις (ή γύρω στις) 10 Δεκεμβρίου, ημέρα συμβολική κατά την οποία τα Ηνωμένα Έθνη υπέγραψαν την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το 1948.

Οι υποψήφιοι του βραβείου Ζαχάρωφ πρέπει να υποστηρίζονται από μια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή από τουλάχιστον 40 μεμονωμένους ευρωβουλευτές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk