Η νέα γρίπη μπήκε στα σχολεία της Αττικής

Υπολειτουργούν τα Λύκεια Χαϊδαρίου και Μελισσίων _ Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τα εννέα κρούσματα

Η νέα γρίπη μπήκε στα σχολεία της Αττικής | tovima.gr

Καθησυχαστικοί είναι οι επιστήμονες τόσο για την εμφάνιση εννέα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νέας γρίπης, που είχε ως αποτέλεσμα να μπει λουκέτο σε τρεις τάξεις δυο σχολείων της Αττικής, όσο και για την υγεία δύο μαθητών που νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα πνευμονίας.

Ειδικότερα, οι μαθητές που νόσησαν φοιτούν στο τρίτο τμήμα της Α’ τάξης του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου και στη Β’ τάξη του Λυκείου Μελισσίων. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, την Κυριακή επιβεβαιώθηκαν τέσσερα κρούσματα γρίπης από τον ιό Α (Η1Ν1)ν, τα οποία ήρθαν σε επαφή με μαθητή ο οποίος είχε ασθενήσει και φοιτά στο ίδιο τμήμα του Λυκείου. Συμπτώματα γρίπης παρουσίασαν συνολικά εννέα μαθητές. Επίσης, επιβεβαιώθηκαν άλλα τρία κρούσματα της νέας γρίπης στο Λύκειο των Μελισσίων τα οποία κόλλησαν τη νόσο κατά τον ίδιο τρόπο. Στο σχολείο συμπτώματα γρίπης παρουσίασαν συνολικά δεκατρείς μαθητές.

Την ίδια ημέρα αποφασίστηκε η παύση λειτουργίας του τμήματος Α3 του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου και όλων των τμημάτων της Β’ και της Γ’ Λυκείου Μελισσίων για πέντε ημέρες, δηλαδή ως και την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην εξαπλωθεί η νόσος. «Ηρθαμε από την πρώτη στιγμή σε επαφή με το υπουργείο Υγείας και με τη Νομαρχία Αθηνών και αποφασίσαμε το κλείσιμο συγκεκριμένων τμημάτων ή τάξεων για πέντε ημέρες προκειμένου να μην υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος διασποράς των κρουσμάτων που προέρχονται από τον ιό» δήλωσε τονίζοντας ότι «… ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εξάπλωση είναι ο πανικός».

Σημειώνεται ότι και τα δύο σχολεία ολοκλήρωσαν χθες το πρόγραμμά τους νωρίτερα από τις προκαθορισμένες ώρες. Στα Μελίσσια ο διευθυντής του σχολείου κ. Μιλτ. Παπαδάκης, αναζητώντας ερμηνεία στην ύπαρξη αυξημένων κρουσμάτων στην περιοχή, ανέφερε ότι το σχολείο του είχε πρόσφατα φιλοξενήσει άλλο σχολείο από το εξωτερικό, ενώ πολλοί γονείς μαθητών εργάζονται σε νοσοκομεία. Πάντως ανέφερε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να μην εξαπλωθεί ο ιός. Οπως δήλωσε ο υπεύθυνος του κέντρου επιχειρήσεων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Δημ. Ηλιόπουλος, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε συρροή κρουσμάτων της νέας γρίπης στα δυο σχολεία. Καθώς οι μαθητές μοιράζονταν τους ίδιους χώρους _ σημείωσε _ κρίθηκε απαραίτητο να κλείσουν οι τάξεις ώστε να μην εξαπλωθεί ο ιός.

Πλαίσιο – απουσίες

Απουσιάζουν, αν και υγιείς, πολλοί μαθητές από τα Λύκεια στα οποία εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού της νέας γρίπης, καθώς οι γονείς τους φοβούνται μην κολλήσουν τον ιό τα παιδιά τους και νοσήσουν σοβαρά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ως και 30% των μαθητών του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου δεν παρουσιάστηκαν χθες στις τάξεις τους, από φόβο μην κολλήσουν τον ιό.

Πάντως, ο υπουργός Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλος υποσχέθηκε χθες ευνοϊκή μεταχείριση όσων μαθητών απουσιάσουν από τα σχολεία τους, αλλά μόνο εφόσον νοσήσουν δικαιολογημένα. «Καθημερινά υπάρχει ειδική επιτροπή που κωδικοποιεί και καταγράφει οποιαδήποτε απουσία σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας» δήλωσε χθες ο κ. Σπηλιωτόπουλος. «Από εκεί και έπειτα ανάλογα με τα στοιχεία τα οποία έχουμε», σημείωσε, «θα προχωρούμε σε δειγματοληπτικούς και άλλους ελέγχους όταν οι απουσίες των παιδιών οφείλονται σε κάποιες ασθένειες. Αν η ασθένεια αυτή προέρχεται από τον συγκεκριμένο ιό, αμέσως απομονώνεται (σ.σ.: ο μαθητής) και κοιτάμε τον αριθμό κρουσμάτων προκειμένου να προχωρήσουμε στο αμέσως επόμενο μέτρο που είναι το κλείσιμο της τάξης ή του τμήματος».

Ο υπουργός βεβαίωσε ότι οι απουσίες θα δικαιολογηθούν. «Αντιλαμβανόμαστε ότι σε κρίσιμες καταστάσεις υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικά μέτρα» είπε. «Τα παιδιά», συνέχισε, «δεν θα χάσουν τα μαθήματα διότι υπάρχει η απαιτούμενη προετοιμασία από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση έτσι ώστε και σε επίπεδο ενημέρωσης αλλά κυρίως σε επίπεδο μαθημάτων να μη χαθούν πολύτιμες διδακτικές ώρες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk