Λίγο πριν την κάλπη

Η φορολογία και το έλλειμμα στο επίκεντρο μιας ακόμα αντιπαράθεσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία βρέθηκαν στο στόχαστρο της ΝΔ με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να κατηγορεί τον Γ.Παπανδρέου ότι σχεδιάζει καινούργιους φόρους ακόμα και για τα χαμηλά εισοδήματα. Από την πλευρά του ο Γ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στοιχεία για το έλλειμμα.

Η φορολογία και το έλλειμμα στο επίκεντρο μιας ακόμα αντιπαράθεσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ | tovima.gr

Τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία βρέθηκαν στο στόχαστρο της ΝΔ με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να κατηγορεί τον Γ.Παπανδρέου ότι σχεδιάζει καινούργιους φόρους ακόμα και για τα χαμηλά εισοδήματα.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο Γ.Κουμουτσάκος παρέθεσε δηλώσεις, που έχει κάνει κατά την προεκλογική περίοδο ο Γιώργος Παπανδρέου και στις οποίες αναφέρεται σε «φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με ενιαία προοδευτική κλίμακα».

Ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι από αυτή τη «φορολόγηση όλων των εισοδημάτων ο κ. Παπανδρέου δεν εξαιρεί τους τόκους των καταθέσεων», για να απευθύνει το εξής ερώτημα: «Τι θέλει να κάνει το ΠΑΣΟΚ; Να φορολογήσει διπλά τους Έλληνες; Να διπλασιάσει τη φορολογία στους τόκους των καταθέσεων που τώρα είναι 10%;»

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος, είναι δάνεια, χρέη, φόροι, που, τελικά, καταλήγει να είναι φόροι, φόροι, φόροι.

Ο κ. Κουμουτσάκος επανήλθε και στο θέμα του ντιμπέιτ, κάνοντας λόγο για αντιφάσεις: «Παλαιότερα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έλεγε σχετικά με τα ντιμπέϊτ ότι ‘εδώ είμαστε και δυο και τρία ντιμπέιτ όποτε θέλουν’. Τώρα υπάρχει κατηγορηματική άρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι απόντες. Κρύβονται από το δημόσιο διάλογο, προσπαθούν να πάρουν την ψήφο των πολιτών κρυπτόμενοι.»

Ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα Stage, επισημαίνοντας ότι όπου υπάρχουν κενά και προβλήματα θα γίνουν βελτιώσεις.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία:

«Στην Ελλάδα υπάρχουν γύρω στα 8 εκατομμύρια 200 χιλιάδες φορολογούμενοι. Από αυτούς τα 7 εκατομμύρια 800 χιλιάδες έχουν εισοδήματα κάτω από 30.000 ευρώ.

» Όλοι αυτοί θα δουν μείωση φόρων και θα υπάρξουν και ενδιάμεσοι συντελεστές, γιατί αυτό σημαίνει προοδευτική ενιαία φορολογική κλίμακα.»

Για τα εισοδήματα μεταξύ 30-75.000 ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτή τη στιγμή φοπρολογούνται με 35% συντελεστή: «Εδώ θα υπάρξουν περισσότερα κλιμάκια, άρα και αυτοί θα έχουν μια μείωση της φορολογίας τους, εκτός αν έχουν εισοδήματα από μερίσματα που θα αυξήσουν το φορολογικό τους βάρος.»

Για τα εισοδήματα πάνω από 70.000 ευρώ, όπου ο συντελεστής είναι 40%, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα υπάρξει αύξηση της φορολογικής υποχρέωσης στο βαθμό που υπάρχουν μερίσματα που αυξάνουν το εισόδημα.

Παράλληλα, επικαλούμενος το δημοσίευμα των Νέων, κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν αν χρηματοδοτήθηκαν προγράμματα stage από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ύψος που ξεπερνά τα 500 εκ. ευρώ.

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει στο ερώτημα πού είναι το έλλειμμα και που θα κλείσει στο τέλους του χρόνου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk