Εντόπισαν κρυφά δάνεια 20 δισ. ευρώ

Το ΠαΣοΚ καταγγέλλει τη ΝΔ ότι στενεύει τα δημοσιονομικά περιθώρια για την κάλυψη άμεσων αναγκών ως το τέλος του έτους

Εντόπισαν κρυφά δάνεια 20 δισ. ευρώ | tovima.gr

Μια βόμβα στα θεμέλια του κλονισμένου οικοδομήματος της ελληνικής οικονομίας έχει εντοπίσει το οικονομικό επιτελείο του ΠαΣοΚ. Πρόκειται για τον όγκο του έκτακτου δανεισμού στον οποίον έχει ήδη προβεί το υπουργείο Οικονομίας, ο οποίος, σύμφωνα με τις πολιτικές και τις τεχνικές εκτιμήσεις, περιπλέκει κατά πολύ τη δημοσιονομική κατάσταση στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στην Ιπποκράτους, το ύψος αυτού του «κρυφού δανεισμού», όπως τον χαρακτηρίζουν, έχει ανέλθει ήδη κατά τη διάρκεια του πρώτου εννεαμήνου στα 20 δισ. ευρώ. Τα έκτακτα αυτά δάνεια έχουν υπό κανονικές συνθήκες βραχεία περίοδο αποπληρωμής, εκδίδονται με στόχο την ταμειακή διευκόλυνση του Δημοσίου και οι σχετικές συμφωνίες συνάπτονται εν όψει τακτικών εκδόσεων. Μόλις γίνουν αυτές, το Δημόσιο οφείλει να αποπληρώνει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του.

Οπως υπαινίσσεται σαφώς από χθες το ΠαΣοΚ, από αυτά τα 20 δισ. ευρώ που έχουν επιβαρύνει τις δανειακές υποχρεώσεις της ελληνικής οικονομίας ένα ελάχιστο μόνο μέρος έχει αποπληρωθεί εντός του 2009, με διαφαινόμενη συνέπεια τη μεταφορά μιας τεράστιας επιπλέον επιβάρυνσης για το επόμενο έτος.

Με τον τρόπο αυτόν τα στελέχη του ΠαΣοΚ υπαινίσσονται ότι στην ουσία ακυρώνεται το περίφημο «μαξιλάρι» για το οποίο μιλούσε η κυβέρνηση, περιγράφοντας έτσι τα δημοσιονομικά περιθώρια για την κάλυψη άμεσων αναγκών ως το τέλος του έτους.

Το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε χθες υπό μορφήν ερωτήματος από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ζήτησε απαντήσεις από το υπουργείο Οικονομίας και από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Από πολιτικής απόψεως, η πρωτοβουλία αυτή του ΠαΣοΚ ερμηνεύτηκε ως προάγγελος μιας φιλολογίας περί «καμένης γης», την οποία πάντως η Ιπποκράτους απορρίπτει. Οπως σημειώνουν σχετικώς οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα που έχει περιγράψει ο κ. Παπανδρέου, αλλά αντιθέτως ότι θα εφαρμοστεί ως μοναδική εναλλακτική δυνατότητα διεξόδου. Παράλληλα όμως προαναγγέλλουν μια διαπραγμάτευση με πιθανές εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα τεθεί και το ζήτημα για το πώς η Επιτροπή έχει αποδεχτεί τα ελλιπή στοιχεία που της έχει δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Εν όψει δε και των διαδικασιών αυτών, από την Ιπποκράτους έγινε σήμερα γνωστό ότι στο μικροσκόπιο θα μπει και μια σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων προς διερεύνηση των δυνατοτήτων επαναδιαπραγμάτευσης και εξοικονόμησης πόρων. Διαψεύστηκε πάντως ότι θα ακυρωθούν εν εξελίξει προγράμματα.

Παράλληλα από το οικονομικό επιτελείο της Ιπποκράτους εκπέμπεται το αυτονόητο μήνυμα ότι το 2010 θα χρειαστεί οπωσδήποτε νέος δανεισμός, για τον οποίον όμως διαβεβαιώνουν ότι θα γίνει με καλύτερους όρους, ούτως ώστε να αρχίσει η αποκλιμάκωση της επιβάρυνσης της οικονομίας. «Οποιο και να είναι το ύψος του ελλείμματος, η ένεση στην ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει. Αν δεν γίνει, το έλλειμμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, άρα λοιπόν το πακέτο τόνωσης των 2,5-3 δισ. το οποίο έχουμε εξαγγείλει θα υλοποιηθεί στο ακέραιο και το ύψος του ελλείμματος θα επηρεάσει τον χρόνο μείωσης του ελλείμματος προς τα κριτήρια του Μάαστριχτ», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Την ίδια στιγμή το ΠαΣοΚ εντείνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση σχετικά με το πραγματικό ύψος του ελλείμματος. Τονίστηκε χθες ότι η αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το έλλειμμα ήταν 1,6% του ΑΕΠ, στη συνέχεια αναθεωρήθηκε στο 2,5%, στις αρχές του έτους πήγε στο 3,7%, την άνοιξη στο 4,4%, την προηγούμενη εβδομάδα ο στόχος ανέβηκε στο επίπεδο του 6% και ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης υιοθέτησε τις προηγούμενες ημέρες την εκτίμηση του «Economist» για έλλειμμα ύψους 6,8%. «Θα πουν στους έλληνες πολίτες υπεύθυνα πού είναι το έλλειμμα και τι εκτίμηση κάνουν για το πού θα κλείσει στο τέλος του χρόνου επιτέλους;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Από το ΠαΣοΚ υπογραμμίζεται εξάλλου με κατηγορηματικό τρόπο ότι φορολογικές ελαφρύνσεις θα υπάρχουν και στα εισοδηματικά κλιμάκια μεταξύ 30.000 και 75.000 ευρώ, «εκτός αν έχουν εισοδήματα από μερίσματα που θα αυξήσουν το φορολογικό τους βάρος». Με βάση τις σχετικές χθεσινές διαβεβαιώσεις, το ΠαΣοΚ δεν θα αυξήσει φορολογικούς συντελεστές «και η συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων φορολογουμένων θα δουν μειώσεις ή σταθερότητα στη φορολογική τους υποχρέωση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk