Η απελπισία του πνιγμένου

Από τις 2 Σεπτεμβρίου που ο κ. Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τα στελέχη του προσπαθούν να μας πείσουν πως η επερχόμενη ήττα _ την οποία όλοι βλέπουν αλλά κανείς δεν ομολογεί _ δεν θα είναι τόσο βαριά.

Η απελπισία του πνιγμένου | tovima.gr

Από τις 2 Σεπτεμβρίου που ο κ. Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τα στελέχη του προσπαθούν να μας πείσουν πως η επερχόμενη ήττα _ την οποία όλοι βλέπουν αλλά κανείς δεν ομολογεί _ δεν θα είναι τόσο βαριά.

Κατ’ αρχάς, η ήττα της ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής δεν μπορεί να μην είναι βαριά. Δεν θα ήταν ίσως τόσο βαριά αν η κυβέρνηση έδειχνε μετά τις ευρωεκλογές ότι κατανόησε τους λόγους για τους οποίους αποδοκιμάστηκε στις 7 Ιουνίου. Αλλά δεν το έδειξε.

Ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε οι υπουργοί του έδειξαν να κατανοούν γιατί εξοργίστηκαν οι πολίτες. Δεν έδειξαν καμιά διάθεση να διορθώσουν τα λάθη τους, αλλά παρέμειναν οι ίδιοι υπουργοί στις θέσεις τους και συνέχισαν να αντιμετωπίζουν την κριτική με την ίδια αλαζονεία.

Αφού δεν κατάλαβε λοιπόν η ΝΔ το πρώτο χαστούκι, δεν είναι λογικό να ακολουθήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο;

Η ήττα λοιπόν θα είναι για τη ΝΔ βαριά. Και κινδυνεύει να γίνει ακόμη βαρύτερη, από τα διάφορα εφευρήματα ορισμένων στελεχών της, που προσπαθούν εκ των προτέρων να τη διασκεδάσουν.

Πρώτα ακούσαμε για τη θεωρία της «ΠαΣοΚικής παρένθεσης». Αυτή δηλαδή που ανέφερε πως ακόμη και αν το ΠαΣοΚ αναλάβει την εξουσία μπορεί να παραμείνει μόνο για μερικούς μήνες.

Τα ίδια έλεγε και το ΠαΣοΚ το 2004 και κυβέρνησε ο Καραμανλής για πεντέμισι χρόνια.

Η θεωρία κατέρρευσε εντός σαράντα οκτώ ωρών για να αρχίσουν μετά να επενδύουν οι υπουργοί στα σενάρια μη αυτοδυναμίας της νέας κυβέρνησης.

Οταν οι δημοσκοπήσεις έδειξαν πως ούτε αυτό το σενάριο είναι πιθανό, άρχισε να διακινείται στους διαδρόμους των υπουργικών γραφείων το σενάριο της «διαχειρίσιμης ήττας». Το σενάριο δηλαδή που αναφέρει ότι η ΝΔ μπορεί να αντέξει χωρίς επιπτώσεις μια ήττα που θα καταγράψει ποσοστά αντίστοιχα με αυτά των ευρωεκλογών.

Είναι αυτό που λένε οι πολίτες, «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται».

Οσο αναμασούν τέτοια σενάρια στη ΝΔ τόσο η διαφορά από το ΠαΣοΚ θα μεγαλώνει. Για τον απλούστατο λόγο ότι όποιος υποστηρίζει τέτοια επιχειρήματα δείχνει αμετανόητος. Δείχνει σαν να θεωρεί πως θα μείνει αιωνίως στην εξουσία.

Οσο εξακολουθεί να υποτιμά τους αντιπάλους της η ΝΔ τόσο πιο δυσάρεστο κάνει για την ίδια το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι μόνοι που δεν θα εκπλαγούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι εκείνοι που έχουν ήδη ξεχάσει πως είναι κυβέρνηση και προσαρμόζονται από τώρα στον ρόλο της αντιπολίτευσης που θα υπηρετούν από τη Δευτέρα.

Είναι εκείνοι που ασχολούνται με τα κρυφά προγράμματα του ΠαΣοΚ, ομολογώντας εμμέσως πως αυτή θα είναι η παράταξη που θα κυβερνήσει. Προσπαθώντας και εκείνοι να επιπλεύσουν κρατώντας τα μαλλιά τους…

vchiotis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk