«Στο 8% μπορεί να εκτιναχθεί το έλλειμμα» παραδέχεται ο Γ. Παπαθανασίου

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού μπορεί να εκτιναχθεί ακόμα και στο 8% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους, τονίζει ο Γ.Παπαθανασίου, εφόσον δεν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα.

«Στο 8% μπορεί να εκτιναχθεί το έλλειμμα» παραδέχεται ο Γ. Παπαθανασίου | tovima.gr

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού μπορεί να εκτιναχθεί ακόμα και στο 8% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους, τονίζει ο Γ.Παπαθανασίου, εφόσον δεν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Euroday.gr, ο κ. Παπαθανασίου λέει ότι το έλλειμμα μπορεί να συγκρατηθεί κοντά στα επίπεδα του 6% αν αποδώσουν τα μέτρα που προώθησε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση.

Μεταξύ αυτών, το ΕΤΑΚ, η έκτακτη εισφορά, η «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων, ο ειδικός φόρος σε ΙΧ, σκάφη αναψυχής και βενζίνη, ο φόρος στην κινητή τηλεφωνία και η είσπραξη βεβαιωθέντων χρεών.

Πολλά, όμως, απ’ αυτά τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, οπότε θεωρείται λογική η εκτίμηση ότι, τελικώς, το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 7% με 8% του ΑΕΠ.

Αν το έλλειμμα κλείσει τελικά φέτος στο 8% του ΑΕΠ, τότε θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, ύψους 12,5 δισ. ευρώ, για να επανέλθει σταδιακά κοντά στο 3% του ΑΕΠ.

Στο «καλό» σενάριο (6%), απαιτούνται μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον κρατικό δανεισμό, ο κ. Παπαθανασίου, δηλώνει ότι «με την προϋπόθεση ότι όλα τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει θα υλοποιηθούν, τότε μπορούμε να μιλάμε ότι ο δανεισμός της χώρας μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εξελιχθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει».

Ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε και στον προκάτοχο του στο υπουργείο Οικονομίας, τον Γ.Αλογοσκούφη, λέγοντας ότι «σίγουρα θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε από την αρχή μια αυστηρότερη πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής», προσθέτοντας, ωστόσο, ότιεπικρατούσαν «ιδιαίτερες συνθήκες» όταν έγινε η πολιτική επιλογή της «ήπιας προσαρμογής».

Ο Παπαθανασίου είπε ακόμη ότι ‘ο δανεισμός της χώρας μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εξελιχθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει’, αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Φέτος, το Δημόσιο έχει δανειστεί περισσότερα από 50 δις ευρώ.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk