Έλλειψη ζήτησης στην αγορά

Στο 40% η διαθεσιμότητα για τα εμπορικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας

Στα εμπορικά ακίνητα, η διαθεσιμότητα στο κέντρο της Αθήνας έχει φθάσει το 40%, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ.Μίχαλος, μιλώντας την Δευτέρα σε Συνέδριο με θέμα «Βιώσιμες ευκαιρίες στα Ακίνητα και τον Τουρισμό».

Στα εμπορικά ακίνητα, η διαθεσιμότητα στο κέντρο της Αθήνας έχει φθάσει το 40%, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ.Μίχαλος, μιλώντας την Δευτέρα σε Συνέδριο με θέμα «Βιώσιμες ευκαιρίες στα Ακίνητα και τον Τουρισμό», το οποίο διοργανώνει το περιοδικό RE+D.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Μίχαλος υπενθύμισε τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε το ΕΒΕΑ πριν από μερικούς μήνες, στον τομέα της αγοράς κατοικίας, όπου εμφανιζόταν σημαντική πτώση των τιμών της τάξεως του 15% για το 2008 και διαφαινόταν ότι η πτώση θα αγγίξει άλλο ένα 10% μέσα στο 2009.

Ακόμα προέκυπτε ότι τα νεόδμητα διαμερίσματα και οι μεζονέτες και μονοκατοικίες δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα, ενώ η μόνη κινητικότητα που καταγράφεται αφορά σε ακίνητα παλαιότερης δόμησης.

Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζει και η αγορά γραφείων, αφού υπάρχει πλέον αρνητική διάθεση των εταιρειών να αποκτήσουν νέα κτίρια όσο και των κατασκευαστών να κτίσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 χτίστηκαν μόλις 55.000 τ.μ. γραφείων στην Αθήνα, αριθμός που αποτυπώνει ανάγλυφα τη συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, όπως είπε ο κ. Μίχαλος.

«Βεβαίως, θα είναι κρίσιμης σημασίας και η στάση που θα κρατήσουν οι τράπεζες στο επόμενο διάστημα. Ήδη, υπάρχει μια τάση προς την κατεύθυνση της προσφοράς προγραμμάτων, με χαμηλότερα επιτόκια ή με άλλους ευνοϊκότερους συγκριτικά όρους», ανέφερε.

«Ωστόσο, παρά τις προβλέψεις των διεθνών οίκων και αναλυτών για τη σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από το 2010, η κρίση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Και η χώρα μας αυτή τη στιγμή υφίσταται τις συνέπειές της σε πλήρη ένταση. Χρειάζεται επομένως εγρήγορση εκ μέρους όλων», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk