Πρόστιμο 32,5 εκατ. ευρώ σε τέσσερις ασφαλιστικές για καρτέλ στις επισκευές αυτοκινήτων

Εθνική, Αγροτική, Ιnteramerican και Groupama Φοίνιξ καθόριζαν από κοινού ενιαία τιμή αμοιβής εργατοώρας

Πρόστιμο 32,5 εκατ. ευρώ σε τέσσερις ασφαλιστικές για καρτέλ στις επισκευές αυτοκινήτων | tovima.gr

Με συνολικό πρόστιμο μεγαλύτερο των 32,5 εκατ. ευρώ τιμωρήθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού οι τέσσερις εκ των μεγαλυτέρων ασφαλιστικών εταιρειών, διότι περιόριζαν τον ανταγωνισμό στον κλάδο επισκευής των αυτοκινήτων. Πρόκειται για τις εταιρείες Εθνική Ασφαλιστική, Αγροτική Ασφαλιστική, Interamerican και Groupama Φοίνιξ.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ύστερα από καταγγελία της Ενωσης Φανοποιών και Βαφέων Αυτοκινήτων Νομού Χανίων, αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι το χρονικό διάστημα 2002-2008 οι εταιρείες Εθνική ΑΕΕΓΑ, Αγροτική Ασφαλιστική ΑΕ, Ιnteramerican ΕΑΕΖΑΕ και Groupama Φοίνιξ ΑΕΑΕ παρέβησαν τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού με το να καθορίζουν από κοινού ενιαία τιμή αμοιβής εργατοώρας. Τούτο συνέβαινε μέσω του μηχανισμού της συναπόφασής τους και, ταυτοχρόνως, μέσω εργαλείου και οργάνου το οποίο συνέστησαν ως κοινή επιχείρηση συντονισμού της εμπορικής πολιτικής τους, με την επωνυμία Audatex Hellas ΑΕ.

Επίσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι η Audatex Hellas AE επέβαλλε _ «ανεπιτρέπτως», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά _ μέσω ιδιωτικών συμφωνητικών ρήτρα προς τα συνεργαζόμενα συνεργεία να μην παρέχουν σε ομάδες πελατών ευνοϊκότερους όρους και τιμές από αυτές που παρέχουν στις ασφαλιστικές εταιρείες-χρήστες του συστήματος Audatex, ασκώντας παράλληλα έλεγχο για την τήρηση της μεταξύ τους συμφωνίας.

Ετσι με την απόφασή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνει τις τέσσερις επιχειρήσεις να παύσουν άμεσα την παράβαση και να στο μέλλον από μόνη της η καθεμία και ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες να διαπραγματεύεται με τα συνεργεία την τιμή εργατοώρας και να καταχωρίζει την τιμή που προκύπτει από τη διαπραγμάτευση στο κενό πεδίο του συστήματος Audatex _ η αλλαγή αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός τριμήνου και να κοινοποιηθεί άμεσα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού _ και να απαλείψουν μέσα στην προθεσμία του τριμήνου τον όρο που έχουν επιβάλει στα συνεργαζόμενα συνεργεία, μέσω της Audatex Hellas, για μη παροχή σε ομάδες πελατών ευνοϊκότερων όρων και τιμών από αυτές που παρέχουν στις ασφαλιστικές εταιρείες-χρήστες του συστήματος Audatex. Ακόμη, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με αυτές τις υποχρεώσεις, θα καταβάλλουν πρόστιμο 10.000 ευρώ για καθεμία εταιρεία και για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσής τους.

Επιβλήθηκαν μάλιστα πρόστιμα: στην Εθνική ΑΕΕΓΑ ύψους 13.563.494,72 ευρώ, στην Αγροτική Ασφαλιστική ΑΕ ύψους 5.281.238,60 ευρώ, στην Ιnteramerican ΕΑΕΖΑΕ ύψους 8.554.851,23 ευρώ και στην Groupama Φοίνιξ ΑΕΑΕ ύψους 5.119.562,87 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικά χρόνια η Επιτροπή Ανταγωνισμού με απόφασή της είχε απαγορεύσει στην ομοσπονδία των ιδιοκτητών συνεργείων αυτοκινήτων να έχει ενιαίους τιμοκαταλόγους, όπως συνέβαινε ως τότε. Επρόκειτο για μια παραδοσιακή τακτική διαφόρων βιοτεχνικών κλάδων να λειτουργούν με ενιαίους τιμοκαταλόγους σε ολόκληρη την Ελλάδα, να προτείνουν δηλαδή στα μέλη τους σε ποιες τιμές θα πωλούν τις υπηρεσίες τους. Πρακτική που ήταν αντίθετη με τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία Audatex συγκροτήθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 από τις προαναφερόμενες ασφαλιστικές εταιρείες σε μια προσπάθεια να ελέγξει το κόστος επισκευής των αυτοκινήτων και να περιορίσει τις ζημιές του κλάδου αυτοκινήτων. Μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας παρακολουθούνται οι τιμές των ανταλλακτικών και ελέγχεται το κόστος επισκευής.

Εν τω μεταξύ, αν και προς το παρόν δεν συντρέχουν λόγοι ανάκλησης των αδειών λειτουργίας άλλων ασφαλιστικών εταιρειών, «οι εταιρείες γνωρίζουν ότι οι έλεγχοι βάσει στοιχείων του πρώτου εξαμήνου του 2009 “τρέχουν” και εφόσον προκύψει θέμα από αυτούς τους ελέγχους η Επιτροπή θα εφαρμόσει με αυστηρότητα τον νόμο στις προθεσμίες που προβλέπονται» υποστηρίζει σε συνέντευξή του (στην οικονομική εφημερίδα «Ναυτεμπορική») ο κ. Γ. Πέτσας, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ). Επίσης ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της ΕΠΕΙΑ ακόμη και αν του ζητηθεί από τον επόμενο υπουργό Οικονομίας, από τον οποίο εποπτεύεται η ανεξάρτητη αρχή, σημειώνοντας ότι «η θέση του προέδρου της επιτροπής είναι με θητεία και όχι ανακλητή».

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk