Πρόστιμα συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ σε τέσσερις ασφαλιστικές εταιρίες

Μία εβδομάδα πριν τις εκλογές και μία εβδομάδα μετά τα λουκέτα στην Ασπίς Πρόνοια, πρόστιμα συνολικού ύψους 32,5 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε 4 ασφαλιστικές εταιρείες: την Εθνική Ασφαλιστική (13,6 εκατ. ευρώ), Αγροτική Ασφαλιστική (5,3 εκατ. ευρώ), Ιντραμέρικαν (8,6 εκατ. ευρώ) και Grupama (πρώην Φοίνικας) (5,1 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού οι τέσσερις εταιρίες καθόριζαν από κοινού ενοιαίες τιμές προς τα συνεργεία επισκευής των αυτοκινήτων.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ σε τέσσερις ασφαλιστικές εταιρίες | tovima.gr

Μία εβδομάδα πριν τις εκλογές και μία εβδομάδα μετά τα λουκέτα στην Ασπίς Πρόνοια, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 32,5 εκατ. ευρώ σε τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες: την Εθνική Ασφαλιστική (13,6 εκατ. ευρώ), την Αγροτική Ασφαλιστική (5,3 εκατ. ευρώ), την Ιντραμέρικαν (8,6 εκατ. ευρώ) και την Grupama (πρώην Φοίνικας) (5,1 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού οι τέσσερις εταιρίες καθόριζαν από κοινού ενιαίες τιμές προς τα συνεργεία επισκευής των αυτοκινήτων. Την καταγγελία είχε κάνει η Ένωση Φανοποιών Χανίων.

Σύμφωνα με την ανακοίννωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού:

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.) με την υπ’ αριθμ. 460/V/2009 της 03ης Αυγούστου 2009 απόφαση της, μετά από καταγγελία της Πρωτοβάθμιας Επαγγελματικής Οργάνωσης με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΦΑΝΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΒΑΦΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι κατά το χρονικό διάστημα 2002-2008, οι εταιρίες «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ», «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.», «ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ Ε.Α.Ε.Ζ.Α.Ε.» και «GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», παραβίασαν τα άρθρα 1 του ν.703/77 και 81 της ΣυνθΕΚ, όπως ισχύουν, με το να καθορίζουν από κοινού ενιαία τιμή αμοιβής εργατοώρας μέσω του μηχανισμού της συναπόφασης τους και, ταυτοχρόνως, εργαλείου και οργάνου το οποίο συνέστησαν, ως κοινή επιχείρηση συντονισμού, της εμπορικής τους πολιτικής, με την επωνυμία «AUDATEX HELLAS Α.Ε.».

Έκρινε, επίσης, ότι η τελευταία, (AUDATEX HELLAS A.E.), επέβαλλε, ανεπιτρέπτως, μέσω ιδιωτικών συμφωνητικών, ρήτρα προς τα συνεργαζόμενα συνεργεία, να μη παρέχουν σε ομάδες πελατών ευνοϊκότερους όρους και τιμές απ? αυτές που παρέχουν στις ασφαλιστικές εταιρείες χρήστες του συστήματος AUDATEX, ασκώντας παράλληλα έλεγχο για την τήρηση της μεταξύ τους συμφωνίας.

Με την απόφαση της αυτή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνει τις επιχειρήσεις:

1. Να παύσουν άμεσα την παράβαση και να παραλείπουν αυτήν στο μέλλον,

2. Από μόνη της η κάθε μια και ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες να διαπραγματεύεται με τα συνεργεία την τιμή εργατοώρας και να καταχωρεί την τιμή που προκύπτει από τη διαπραγμάτευση στο κενό πεδίο του συστήματος AUDATEX. Η αλλαγή αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός τριμήνου και να κοινοποιηθεί άμεσα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού,

3. Να απαλείψουν μέσα στην προθεσμία του τριμήνου τον όρο που έχουν επιβάλλει στα συνεργαζόμενα συνεργεία, μέσω της AUDATEX ΕΛΛΑΣ, για μη παροχή σε ομάδες πελατών ευνοϊκότερων όρων και τιμών από αυτές που παρέχουν στις ασφαλιστικές εταιρίες χρήστες του συστήματος AUDATEX,

4. Απειλήθηκε, επίσης, για τις ίδιες εταιρίες, ότι σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με τις ως άνω υποχρεώσεις, θα καταβάλλουν πρόστιμο δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000) για κάθε μια εταιρία και για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης της.

Με την ίδια απόφαση καταδικάστηκαν οι πιο πάνω εταιρίες στην καταβολή προστίμου, ως ακολούθως:

– «Η ΕΘΝΙΚΗ» ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ συνολικό πρόστιμο ύψους13.563.494,72 ευρώ.

– «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.» συνολικό πρόστιμο ύψους5.281.238,60 ευρώ.

– «ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ Ε.Α.Ε.Ζ.Α.Ε.» συνολικό πρόστιμο ύψους 8.554.851,23 ευρώ.

– «GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» συνολικό πρόστιμο ύψους 5.119.562,87 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk