Η Ευρώπη ελπίζει στο ιρλανδικό «Ναι»

ΔΟΥΒΛΙΝΟ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ. Πέντε ημέρες έμειναν ως το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία στις 2 Οκτωβρίου που θα κρίνει την τύχη της Συνθήκης της Λισαβόνας. Μια θετική για τη Συνθήκη ετυμηγορία των Ιρλανδών θα άρει τα τελευταία εμπόδια για την επικύρωσή της, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι τόσο η Πολωνία όσο και η Τσεχία θα ολοκληρώσουν τη σχετική διαδικασία μετά το ιρλανδικό «Ναι». Οι πρόεδροι και των δύο χωρών έχουν δηλώσει ότι θα βάλουν την υπογραφή τους στους νόμους που επικυρώνουν τη Συνθήκη από τη στιγμή που η εκκρεμότητα αυτή θα έχει λήξει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ. Πέντε ημέρες έμειναν ως το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία στις 2 Οκτωβρίου που θα κρίνει την τύχη της Συνθήκης της Λισαβόνας. Μια θετική για τη Συνθήκη ετυμηγορία των Ιρλανδών θα άρει τα τελευταία εμπόδια για την επικύρωσή της, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι τόσο η Πολωνία όσο και η Τσεχία θα ολοκληρώσουν τη σχετική διαδικασία μετά το ιρλανδικό «Ναι». Οι πρόεδροι και των δύο χωρών έχουν δηλώσει ότι θα βάλουν την υπογραφή τους στους νόμους που επικυρώνουν τη Συνθήκη από τη στιγμή που η εκκρεμότητα αυτή θα έχει λήξει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη Γερμανία, ύστερα από μια δικαστική- ενώπιον του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας- καθυστέρηση, η Ανω Βουλή ολοκλήρωσε τη διαδικασία της επικύρωσης και πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της χώρας Χορστ Κέλερ υπέγραψε τον νόμο. Η κρίση εσωστρέφειας
Το ενδιαφέρον στρέφεται λοιπόν στην Ιρλανδία, η οποία έχει ταλαιπωρήσει αρκετά στο παρελθόν την ΕΕ με τα δημοψηφίσματά της. Το τελευταίο ιρλανδικό «Οχι» στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2008 προκάλεσε μια νέα κρίση εσωστρέφειας στους κόλπους των «27» και καθυστέρησε την εφαρμογή της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης. Εκτοτε οι Ιρλανδοί είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από τους εταίρους τους για όλες τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις τους, που τους οδήγησαν τότε στην απόρριψη της Συνθήκης. Ετσι οι ιρλανδικές ιδιαιτερότητες σε θέματα όπως η φορολογία, η στρατιωτική ουδετερότητα και οι αμβλώσεις ελήφθησαν υπόψη από τις Βρυξέλλες και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπράιαν Κάουεν προκήρυξε νέο δημοψήφισμα με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Τυχόν απόρριψη της Συνθήκης για δεύτερη φορά δεν θα οδηγήσει απλώς σε νέες περιπέτειες την ΕΕ, αλλά θα προκαλέσει και πολιτική κρίση στο Δουβλίνο καθώς είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση- η οποία ήδη έχει προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης- δεν θα αντέξει στις πιέσεις και θα παραιτηθεί.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το «Ναι» έχει σαφές προβάδισμα, αλλά με τους απρόβλεπτους Ιρλανδούς δεν μπορεί να είναι κανένας σίγουρος ως την τελευταία στιγμή. Η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας- μετά τη «φούσκα» της αγοράς ακινήτων και την ύφεση που ενέσκηψε τους τελευταίους μήνες- θα επηρεάσει χωρίς αμφιβολία το αποτέλεσμα και ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι όσοι ψηφίσουν «Οχι» θα το κάνουν για να τιμωρήσουν την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα Fianna Fail, το οποίο μαζί με το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου τάσσεται υπέρ της Συνθήκης.

Στο προηγούμενο δημοψήφισμα ο επιχειρηματικός κόσμος έμεινε ουδέτερος, αλλά τώρα έχει δραστηριοποιηθεί υπέρ του «Ναι» αφού οι συνθήκες δεν είναι πλέον οι ίδιες. Οι επιχειρηματίες φοβούνται την αντίδραση των άλλων χωρών αν τέσσερα εκατομμύρια ψηφοφόροι καταφέρουν να σταματήσουν μια διαδικασία που αφορά 500 εκατομμύρια ανθρώπους σε 27 χώρες. Κάποιοι λένε ότι θα πληγεί η διεθνής εικόνα της χώρας και ότι θα γίνει λιγότερο ανταγωνιστική. Εταιρείες όπως η Ιntel και η αεροπορική Ryanair υποστηρίζουν ότι μετά την πρόσφατη κρίση η Ιρλανδία θα είχε βρεθεί στη θέση της Ισλανδίας αν δεν είχε την προστασία του ευρώ.

Οι υποστηρικτές του «Οχι» δεν έχουν την κάλυψη των μεγάλων κομμάτων, αλλά έχουν καταφέρει να θίξουν ζητήματα που αγγίζουν τους απλούς ψηφοφόρους. Για παράδειγμα, μια ομάδα που αποκαλείται «Δικαιοσύνη» υποστηρίζει ότι αν εγκριθεί η Συνθήκη το ωρομίσθιο θα πέσει στα 1,84 ευρώ, ισχυρισμό τον οποίο απορρίπτουν όλοι οι οικονομολόγοι. Παράλληλα, η δραστηριοποίηση των μεγάλων εταιρειών υπέρ του «Ναι» δημιουργεί αντιευρωπαϊκά αντανακλαστικά σε μερίδα των ψηφοφόρων της εργατικής τάξης.

Από την άλλη πλευρά, ομάδες πιστών καθολικών επαναφέρουν το ζήτημα των αμβλώσεων, ενώ το Sinn Fein και άλλα εθνικιστικά κόμματα υποστηρίζουν ότι η Συνθήκη θα καταργήσει τη στρατιωτική ουδετερότητα της χώρας. Η ιρλανδική Εκκλησία κρατάει στάση ουδετερότητας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Συνθήκη δεν απειλεί τη νομοθεσία της χώρας που είναι ιδιαίτερα αυστηρή στο θέμα των αμβλώσεων. Η κυβέρνηση του κ. Κάουεν εξασφάλισε υποσχέσεις από τις Βρυξέλλες για όλα αυτά τα ζητήματα, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο δεσμευτικό κείμενο. Γι΄ αυτόν τον λόγο οι υποστηρικτές του «Οχι» εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αξία αυτών των υποσχέσεων.

Προειδοποίηση Σαρκοζί
Στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προειδοποίησε τις χώρες που καθυστερούν την επικύρωση της Συνθήκης, όπως η Πολωνία και η Τσεχία, ότι θα αντιμετωπίσουν συνέπειες- τις οποίες δεν προσδιόρισε- αν δεν σπεύσουν να το κάνουν μετά το «Ναι» των Ιρλανδών. Η κατ΄ εξοχήν ευρωσκεπτικιστική χώρα, η Βρετανία, έχει επικυρώσει τη Συνθήκη, αλλά το Συντηρητικό Κόμμα της αντιπολίτευσης που προηγείται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις εν όψει των επικείμενων γενικών εκλογών έχει εξαγγείλει δημοψήφισμα αν η Συνθήκη δεν έχει επικυρωθεί από όλους όταν θα ανέβει στην εξουσία. Αυτό προβλέπεται να γίνει το αργότερο ως τον Μάιο του 2010, αλλά ως τότε υπάρχει αρκετός χρόνος για να λήξει η εκκρεμότητα. Την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης των βρετανών Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυνε επιστολή στον τσέχο πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους με την οποία του επαναλαμβάνει την προεκλογική δέσμευση που έχει αναλάβει. Ο πρόεδρος Κλάους εξέφρασε πρόσφατα τη βεβαιότητά του ότι οι Ιρλανδοί θα απορρίψουν τη Συνθήκη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk