ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Εκλογές σε σκιές σκανδάλων

Η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Πορτογαλία τελείωσε έτσι ακριβώς όπως άρχισε. Μέσα σε ένα κλίμα δηλητηριώδες, γεμάτο φήμες και σκάνδαλα, που επισκίασαν τον πολιτικό διάλογο. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες ήταν ο κύριος στόχος των επιθέσεων καθώς τις τελευταίες ημέρες επανήλθε στο προσκήνιο μια ιστορία με τηλεφωνικές υποκλοπές που έγινε εις βάρος του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας (και πρώην πρωθυπουργού) Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα από την κυβέρνηση.

Εκλογές σε σκιές σκανδάλων | tovima.gr

Η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Πορτογαλία τελείωσε έτσι ακριβώς όπως άρχισε. Μέσα σε ένα κλίμα δηλητηριώδες, γεμάτο φήμες και σκάνδαλα, που επισκίασαν τον πολιτικό διάλογο. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες ήταν ο κύριος στόχος των επιθέσεων καθώς τις τελευταίες ημέρες επανήλθε στο προσκήνιο μια ιστορία με τηλεφωνικές υποκλοπές που έγινε εις βάρος του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας (και πρώην πρωθυπουργού) Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα από την κυβέρνηση. Επίσης στις αρχές Σεπτεμβρίου ο κ. Σόκρατες είχε υποχρεωθεί να δώσει εξηγήσεις για τη διακοπή από ιδιωτικό κανάλι μιας τηλεοπτικής εκπομπής που καταφερόταν εναντίον του.

Παρ΄ όλα αυτά οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΡS) του κ. Σόκρατες έναντι του Σοσιαλδημοκρατικού (ΡSD) της κυρίας Μανουέλα Φερέιρα Λέιτε . Σύμφωνα με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, το ΡS συγκεντρώνει το 38% της πρόθεσης ψήφου έναντι 30% του συντηρητικού κόμματος. Οι παρατηρητές συνιστούν όμως προσοχή: οι δημοσκόποι προεξοφλούσαν νίκη των Σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, τις οποίες κέρδισε τελικά το ΡSD με έξι μονάδες διαφορά. Η πτώση της Κεντροδεξιάς την τελευταία εβδομάδα οφείλεται στο είδος της εκστρατείας που έκανε η κυρία Φερέιρα Λέιτε. Η ηλικίας 68 ετών οικονομολόγος δεν διαθέτει ρητορικά χαρίσματα, ούτε θεωρείται επικοινωνιακή και γι΄ αυτό οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο κ. Σόκρατες θα κερδίσει λόγω των αδυναμιών της αντιπάλου του.

Αυτό που ακουγόταν περισσότερο τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας ήταν η ανάγκη να μην πάει χαμένη καμία ψήφος. Το ΡSD φοβάται ότι θα χάσει ψήφους από τα δεξιά του, προς όφελος του Δημοκρατικού και Κοινωνικού Κέντρου (CDS-ΡΡ). Από την πλευρά των Σοσιαλιστών το κόμμα κάνει τα πάντα για να μη χάσει ψήφους από τα αριστερά, όπως συνέβη στις ευρωεκλογές. Το αντικαπιταλιστικό Μπλοκ της Αριστεράς (ΒΕ) δείχνει ικανό να διατηρήσει τα ποσοστά του Ιουνίου, με τα οποία έγινε το τρίτο σε δύναμη κόμμα της Πορτογαλίας. Υπό την ηγεσία του οικονομολόγου Φρανσίσκο Λουσά το Μπλοκ συγκεντρώνει ποσοστά μεταξύ 9,6% και 12% στην πρόθεση ψήφου και ξεπερνάει τον συνασπισμό Οικολόγων και Κομμουνιστών (CDU), που συγκεντρώνει 8,4% έως 9,2%.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk