ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εδώ είναι Βαλκάνια

«Οταν νικάς χωρίς κίνδυνο, θριαμβεύεις χωρίς δόξα». Αυτή η φράση- από το επικό έργο του Πιερ Κορνέιγ «Ελ Σιντ», που διαδραματίζεται στην Ισπανία των Αράβων- ταιριάζει απόλυτα στην ελληνική προσπάθεια στο πρωτάθλημα Ευρώπης μπάσκετ, αλλά η εύκολη κατάκτηση του τίτλου από την παρέα του Π. Γκασόλ δεν μειώνει το ποιοτικό μέγεθος της Ισπανίας. Σε κάθε μεγάλη διοργάνωση (Ολυμπιακοί, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα) όταν καταλαγιάσουν ο ενθουσιασμός από την επιτυχία και η πικρία από την ήττα έρχεται η σημειολογία, ως αναλυτική προσέγγιση, να πει τον δικό της λόγο.

Εδώ είναι Βαλκάνια | tovima.gr

«Οταν νικάς χωρίς κίνδυνο, θριαμβεύεις χωρίς δόξα». Αυτή η φράση- από το επικό έργο του Πιερ Κορνέιγ «Ελ Σιντ», που διαδραματίζεται στην Ισπανία των Αράβων- ταιριάζει απόλυτα στην ελληνική προσπάθεια στο πρωτάθλημα Ευρώπης μπάσκετ, αλλά η εύκολη κατάκτηση του τίτλου από την παρέα του Π. Γκασόλ δεν μειώνει το ποιοτικό μέγεθος της Ισπανίας.

Σε κάθε μεγάλη διοργάνωση (Ολυμπιακοί, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα) όταν καταλαγιάσουν ο ενθουσιασμός από την επιτυχία και η πικρία από την ήττα έρχεται η σημειολογία, ως αναλυτική προσέγγιση, να πει τον δικό της λόγο. Η ανάπτυξη της σημειολογίας γίνεται σε δύο επίπεδα: στο ένα, η γενική εικόνα της διοργάνωσης· και, στο άλλο, η εστίαση σε ένα συγκεκριμένο πεδίο, δηλαδή την ελληνική εθνική ομάδα, που άμεσα μας ενδιαφέρει. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της όλης εικόνας όσων διαδραματίστηκαν στις πόλεις της Πολωνίας (όπου επικρίθηκαν οι οργανωτικές συνθήκεςπού η ελληνική παράδοση υψηλού επιπέδου;) είναι η δυναμική παρουσία του βαλκανικού μπάσκετ. Εξ ου και ο τίτλος του κειμένου.

***
Η εθνική μας ομάδα πρόσθεσε έναν νέο κρίκο στη λαμπρή και πολύχρονη καλαθοσφαιρική παράδοση κερδίζοντας στους αγώνες-κλειδιά στον δρόμο για το βάθρο δύο βαλκανικές ομάδες ιδιαίτερης αξίας: την Τουρκία και τη Σλοβενία. Τα ματς παίχθηκαν στην κόψη του ξυραφιού και κρίθηκαν στις 12 παρά ένα λεπτό ή μερικά λεπτά μετά τις 12. Η ελληνική ομάδα έκανε την υπέρβασή της, στο μέτρο των απουσιών, εξίσου αξιόλογων στις συνθέσεις και άλλων ομάδων. Στην επιτυχία της συνέτειναν πολλοί παράγοντες: αυτοπεποίθηση, αξιοπιστία, ταλέντο, αυτό το κακομεταχειρισμένο αλλά υπαρκτό «φιλότιμο», αλλά και η συναίσθηση ευθύνης απέναντι στα σπουδαία «χθες» και «προχθές» της εθνικής ομάδας, μέσα στο πλαίσιο ανάδειξης του αθλήματος, σε τρία «ταμπλό» αγώνων, ως του κορυφαίου ομαδικού του 2009.

***
Ποικίλη είναι η σημειολογία στο άλλο επίπεδο, δηλαδή τη συνολική εξέλιξη και πλήρη εικόνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ. Αξίζει να σταθούμε σε μια πλευρά που μάλλον δεν προσέχθηκε και αναλύθηκε στο μέγεθος που δικαιούται. Αφορά τη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια. Εδώ «κολλάει» και το γνωστότατο «Εδώ είναι Μπαλκάνια, δεν είναι παίξεγέλασε». Ως γεωγραφική αλλά και γεωπολιτική ενότητα τα Βαλκάνια (η πάλαι ποτέ αποκαλουμένη Χερσόνησος του Αίμου) υπήρξαν δεσπόζον στοιχείο του πρωταθλήματος. Κάποιοι αριθμοί τεκμηριώνουν τη σημειολογική διαπίστωση.

Στη δωδεκάδα οι βαλκανικές ομάδες (6) κάλυψαν το 50%. Στην οκτάδα (5) είχα ποσοστό 62,5% και στην τετράδα ρεκόρ: 75% (τρεις στις τέσσερις). Ολα αυτά σημειολογικά συγκλίνουν στο ότι το βαλκανικό μπάσκετ είναι το πιο δυναμικό ευρωπαϊκό «γκρουπ» με τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που αναφέραμε. Σημασία έχει και το ότι οι βαλκανικές χώρες που έλαβαν μέρος στο πρωτάθλημα με μόνη εξαίρεση την Τουρκία έχουν πληθυσμό, δηλαδή παραγωγική ανθρωποδεξαμενή, μικρής ή μικρομεσαίας χωρητικότητας, με οροφή τα 10 εκατ. κατοίκους.

***
Φυσικά, μαζί με την Ελλάδα ο δυναμισμός στηρίζεται στην παράδοση και στην κληροδοσία της τέως Γιουγκοσλαβίας. Κατακερματισμένη αλλά ισχυρότατη η μεγάλη των «Πλάβι Σχολή» με αιχμή τη Σερβία της νέας γενιάς και δημιούργημα ενός παγκόσμιας εμβελείας βετεράνου σοφού, όχι μόνο ως «κόουτς» αλλά ως «σχολάρχη», του κ. Ιβκοβιτς. (Μη μετράς τα χρόνια σου.) Ας σκεφθούμε επίσης το μέλλον αν συνεχιζόταν ανανεωμένος ριζικά, ως ποιότητα, ο θεσμός των Βαλκανικών Αγώνων. Βέβαια δεν παραγνωρίζεται και ο πιθανός κίνδυνος να διολισθήσει ο ανταγωνισμός σε πεδίο εθνικιστικής επιθετικότητας, υπό τον μανδύα της άμιλλας. Το ερώτημα είναι κατά πόσον οι λαοί των βαλκανικών χωρών είναι ώριμοι ώστε να αποφύγουν αυτή τη δελεαστική παγίδα.

Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk