ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ – ΣΟΥΛΑ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ Στα τρακτέρ με τα ταγέρ

Ο ΚΑΜΠΟΣ της Θεσσαλίας διαθέτει τουλάχιστον δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα:τα Μετέωρακαι τις κυρίες του. Στον δρόμο για την 4η Οκτωβρίου, η υποψήφια βουλευτής Τρικάλων κυρία Σούλα Μερεντίτη (ΠαΣοΚ) και η υποψήφια στον Νομό Μαγνησίας κυρία Ζέττα Μακρή (ΝΔ) περιοδεύουν από χωρίου εις χωρίοντηρώντας πιστά την παραδοσιακή τακτική του προεκλογικού αγώνα. Οχι μόνο γιατί τη γνωρίζουν καλά από το 2000, όταν αποφάσισαν πρώτη φορά να κατέλθουν στον εκλογικό στίβο, αλλά και γιατί διαθέτουν το «γονίδιο»:η κυρία Μακρή είναι θυγατέρα πρώην βουλευτή της ΝΔ, στη μονοεδρική των Γρεβενών,ενώ η κυρία Μερεντίτη πολιτευτή των Τρικάλων, με την ΕΔΑ- και σύζυγος του εκλιπόντος Θωμά Μερεντίτη, πρώην νομάρχη του ΠαΣοΚ. Αμφότερες καυχώνται πάντως για την εγγύτητα της σχέσης τους με τον αγροτικό κόσμο της χώρας,γεγονός για το οποίο είναι να απορεί κανείς:πώς δύο αστές κυρίες μπορούν να μάχονται για την προβολή της φέτας, για το πρόβλημα της καρπόπτωσης από παγετό και για τη συρρίκνωση του επαγγέλματος των αγελαδοτρόφων, χωρίς να τσαλακώνουν τα ταγέρ τους.

Ο ΚΑΜΠΟΣ της Θεσσαλίας διαθέτει τουλάχιστον δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα:τα Μετέωρακαι τις κυρίες του. Στον δρόμο για την 4η Οκτωβρίου, η υποψήφια βουλευτής Τρικάλων κυρία Σούλα Μερεντίτη (ΠαΣοΚ) και η υποψήφια στον Νομό Μαγνησίας κυρία Ζέττα Μακρή (ΝΔ) περιοδεύουν από χωρίου εις
χωρίοντηρώντας πιστά την παραδοσιακή τακτική του προεκλογικού αγώνα. Οχι μόνο γιατί τη γνωρίζουν καλά από το 2000, όταν αποφάσισαν πρώτη φορά να κατέλθουν στον εκλογικό στίβο, αλλά και γιατί διαθέτουν το «γονίδιο»:η κυρία Μακρή είναι θυγατέρα πρώην βουλευτή της ΝΔ, στη μονοεδρική των Γρεβενών,ενώ η κυρία Μερεντίτη πολιτευτή των Τρικάλων, με την ΕΔΑ- και σύζυγος του εκλιπόντος
Θωμά Μερεντίτη, πρώην νομάρχη του ΠαΣοΚ. Αμφότερες καυχώνται πάντως για την εγγύτητα της σχέσης τους με τον αγροτικό κόσμο της χώρας,γεγονός για το οποίο είναι να απορεί κανείς:πώς δύο αστές κυρίες μπορούν να μάχονται για την προβολή της φέτας, για το πρόβλημα της καρπόπτωσης από παγετό και για τη συρρίκνωση του επαγγέλματος των αγελαδοτρόφων, χωρίς να τσαλακώνουν τα ταγέρ τους.
Η κυρία Ζέττα Μακρή έχει μπει με σκληρούς όρους στη μάχη αφού για να εκλεγεί πρέπει να αντιπαρέλθει την εναρμονισμένη πρακτική δύο συνυποψηφίων της. Τα αποτελέσματα του 2007 έδειξαν ότι το βαρύ πυροβολικό του νομού, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκος, και είς εκ των αντιπροέδρων της Βουλής, ο κ. Γ. Σούρλας, συμμάχησαν- και ισοφάρισαν σε ψήφους- αφήνοντάς την εκτός Κοινοβουλίου.

Η κυρία Μακρή είχε έλθει δεύτερη σε σταυρούς το 2000 και επανεξελέγη το 2004, έχοντας 15ετή δικηγορική θητεία στην πόλη του Βόλου. Διαθέτει μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Cambridge, αλλά και συνδικαλιστική δράση: εκλεγόταν επί σειράν ετών μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, ενώ υπήρξε Γραμματέας του επί τρία χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Αντάρτικο στον Κάμπο
Την περίοδο κατά την οποία το Αγροτικό ήταν ψηλά στην πολιτική ατζέντα, η κυρία Μακρή έδειξε τις ικανότητές της στο αντάρτικο συγκρουόμενη ευθέως- και- με τον κομματικό μηχανισμό. Ξέχασε τα comme il faut που επιβάλλουν οι καταβολές της και σκαρφάλωσε στα τρακτέρ για να σταθεί στο πλευρό της αγροτιάς- όλως παραδόξως, το εκλογικό της κοινό. Στον πόλεμο τρακτέρ- Μαξίμου, η ίδια ήλθε σε ρήξη με τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη , πρώην Γραμματέα του κόμματος και μετέπειτα υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Η ένταση της σύγκρουσης αυτής αυξήθηκε μάλιστα μετά τις τοπικές εκλογές του 2006, όταν ο κ. Μεϊμαράκης απέδωσε στην κυρία Μακρή μερίδιο ευθύνης για την ήττα της ΝΔ στη Μαγνησία- και δεδομένου ότι η ίδια είχε χαρακτηρίσει λανθασμένη την επιλογή των υποψηφίων σε δήμο και νομό-, εισήγηση του πρώτου, την εποχή που ήταν Γραμματέας.

Το πινγκ πονγκ που ακολούθησε μετά τις δηλώσεις, διαψεύσεις και επανατοποθετήσεις αμφοτέρων δεν περιγράφεται, και δη από αέρος, στο τοπικό «Ράδιο Βέρα».

Εληξε ελέω της «παραταξιακής συνείδησης» της κυρίας Μακρή- σύμφωνα με επίσημη δήλωσή της- «η οποία δεν της επέτρεψε να επιμείνει . Εκείνος είχε οχυρωθείπίσω από τις δημοσκοπήσεις, κι εγώ αφουγκραζόμουν τους συμπολίτες μου». Τα δικαιώματα των αγροτών
Δεν λέει ψέματα. Τη διαδικασία τού αφουγκράζεσθαι τον αγροτικό κόσμο η κυρία Μακρή την εφαρμόζει συστηματικά και αδιαλείπτως. Πού τη χάνεις, πού τη βρίσκεις, και πέραν της προεκλογικής περιόδου, σε συζητήσεις με άρωμα αγροτικό, από την αναδιάρθρωση της μηλοκαλλιέργειας ως τις δηλώσεις ζημιάς στα ελαιόδεντρα, κατ΄ απαίτηση των αγροτικών συνεταιρισμών Κάτω Λεχωνίων και Αγ. Λαυρεντίου.

Η ίδια δεν διστάζει, δε, να εκφράσει δημοσίως τη δυσαρέσκειά της όταν η μεταφορά αιτημάτων των αγροτών στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι εφικτή. Ενδεικτική είναι η δηλητηριώδης ανακοίνωση που εξέδωσε όταν ματαιώθηκε η προγραμματισμένη επαφή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτ. Χατζηγάκη στις 16 Ιουνίου: «Η συνάντηση ματαιώθηκε για μεταφυσικούς λόγους...».

Οσοι συνηθίζουν να κινούνται στο κέντρο της Αθήνας δεν αποκλείεται να τη δουν να γευματίζει στο «17», στην «Βrasserie» ή στη «Βιβλιοθήκη», τις ημέρες παραμονής της στην πρωτεύουσα. Οι υπόλοιποι θα αρκεστούν στις θεαματικές εμφανίσεις στα τηλεοπτικά πάνελ, φουλ του κόκκινου (ας όψεται το ξανθό) και του μαργαριταριού.

Ανεση σε όλα τα τερέν

Η κυρία Σούλα Μερεντίτη

Η κυρία Σούλα Μερεντίτη έχει μόλις τελειώσει τη δίωρη ομιλία της στο Φωτεινό, κεφαλοχώρι του Νομού Τρικάλων, σβήνοντάς το από τη λίστα των εν δυνάμει επισκέψιμων 165 χωριών της περιφέρειάς της. Εχει προηγηθεί συζήτηση με τον κόσμο, για τα προβλήματα στο καλαμπόκι.

«Οι αγρότες πατούν πλέον γερά στη γη, έχουν εγκαταλείψει διά παντός το “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”» λέει η ίδια. «Κτηνοτρόφοι και γεωργοί ρωτούν τι μπορεί να γίνει από ΄δώ και στο εξής με το εισόδημα,και όλοι,μα όλοι, προβληματίζονται για την ακρίβεια και την ανεργία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσειςκαι την ερήμωση της περιφέρειας».

Η κυρία Μερεντίτη, αν και κλασική αστή στην όψη, κινείται με άνεση σε όλα τα τερέν, από τη λαϊκή αγορά της Φαρκαδόνας ως το Μέγαρο Μαξίμου. Η θητεία της στο τελευταίο, ως ειδική συνεργάτις του τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, της στοίχισε βεβαίως: της στέρησε στο Εκλογοδικείο την έδρα που κατέκτησε το 2000. Επανεξελέγη το 2004- για να παραμείνει-, όπως ακριβώς και το 2007.

Υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας επί σειράν ετών και μέλος του ΔΣ της Αγροτικής Ζωής ΑΕ, η ίδια θεωρεί την πολιτική κομμάτι του γενετικού της κώδικα. Κινείται στον χώρο της αυτοδιοίκησης από το 1982, οπότε και αναδείχθηκε δημοτική σύμβουλος στα Τρίκαλα, ενώ στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται τα θέματα ισότητας, από τον θώκο της προέδρου της τοπικής Ενωσης Γυναικών Ελλάδας.

Εξ αυτού και μόνον, συνεπάγεται ότι η κυρία Μερεντίτη θα δείξει ανωτερότητα απέναντι στις δύο συνυποψήφιές της στον νομό και αντοχή έναντι των τεσσάρων κυρίων της υπόθεσης.

Εχει βεβαίως το καλύτερο προεκλογικό team που μπορεί να τύχει σε υποψήφιο: τα τρία της παιδιά και τον γαμπρό της. Τηλεφωνήματα, ραντεβού, ψηφοδέλτια, όλο το υποστηρικτικό δίκτυο που προϋποθέτει ο προεκλογικός πανικός έχει αναχθεί σε οικογενειακή υπόθεση.

Οικογενειακή υπόθεση
Η οικογένεια έχει βάλει σαφώς το χεράκι της και στην ιστοσελίδα της κυρίας Μερεντίτη, όπου μπορεί κανείς να βρει θέματα, ομιλίες και άρθρα «νεανικού» προσανατολισμού- του τύπου «η Σούλα Μερεντίτη για τη φωτεινή πλευρά του Διαδικτύου», «η Σούλα Μερεντίτη για τη σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου» – καθώς και ποικίλα άλλα: από το ταξίδι της στο Αφγανιστάν, προκειμένου να επισκεφθεί την ελληνική δύναμη εκεί, ως το αίτημά της για Σχολή Κινησιολογίας στα Τρίκαλα και τον κίνδυνο λουκέτου του βρεφονηπιακού σταθμού της Χρυσομηλιάς στον Δήμο Κλεινοβού.

Κατά την εβδομαδιαία κάθοδο στην Αθήνα, το ήρεμο διάστημα προ και μετά τις εκλογές, τα μεσημέρια τη βρίσκουν άλλοτε στον «Ωροσκόπο», δίπλα στο ξενοδοχείο Caravel, και άλλοτε στη Βουκουρεστίου για καφέ. Οταν της λείψει η πατρίδα, πετάγεται στις ταβέρνες που διατηρούν οι συντοπίτες στην πρωτεύουσα. Δοθέντος ότι πολλοί Τρικαλινοί κάνουν κουμάντο σε λαϊκές πίστες της Αθήνας, θα πρόκειται περί θαύματος αν δούμε την κυρία Μερεντίτη- και- προς τα ΄κεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk