ΔΙΠΟΤΑΜΙΑ

Οι γαλάζιοι Ακρίτες

Η ιστορία της Διποταμίας αντανακλά και την πορεία της Μακεδονίας. Οι πρόγονοι των κατοίκων του χωριού ενώθηκαν βίαια με τον εθνικό ιστό, μέσα από την τραγωδία της προσφυγιάς. Η συντριπτική τους πλειονότητα έλκει την καταγωγή της από τον Πόντο και η εγκατάσταση στη νέα πατρίδα δεν ήταν εύκολη. Οι Διποταμιώτες, όπως και οι πρόσφυγες στο σύνολό τους, ήταν προσκολλημένοι στον βενιζελισμό, όμως η παράνοια του εμφυλίου πολέμου τα άλλαξε όλα. Η Διποταμία άφησε τους Φιλελευθέρους και εναγκαλίστηκε τον Εθνικό Συναγερμό, την ΕΡΕ και στη συνέχεια τη Νέα Δημοκρατία.

Η ιστορία της Διποταμίας αντανακλά και την πορεία της Μακεδονίας. Οι πρόγονοι των κατοίκων του χωριού ενώθηκαν βίαια με τον εθνικό ιστό, μέσα από την τραγωδία της προσφυγιάς. Η συντριπτική τους πλειονότητα έλκει την καταγωγή της από τον Πόντο και η εγκατάσταση στη νέα πατρίδα δεν ήταν εύκολη. Οι Διποταμιώτες, όπως και οι πρόσφυγες στο σύνολό τους, ήταν προσκολλημένοι στον βενιζελισμό, όμως η παράνοια του εμφυλίου πολέμου τα άλλαξε όλα. Η Διποταμία άφησε τους Φιλελευθέρους και εναγκαλίστηκε τον Εθνικό Συναγερμό, την ΕΡΕ και στη συνέχεια τη Νέα Δημοκρατία. Σήμερα, χωρίς το χωριό να έχει μετατοπιστεί από τις πολιτικές του επιλογές, στη Διποταμία τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει. Τίποτε δεν θυμίζει ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο.

«Μέχρι και οι πέτρες και οι νεκροί ξυπνάνε για να ψηφίσουν Καραμανλή» λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου σε ένα από τα κεντρικά καφενεία. Αυτό μπορεί να το διηγηθεί καλύτερα από όλους ο επί 25ετία βουλευτής Καστοριάς κ. Φ. Πετσάλνικος.

«Η δημιουργία του φράγματος, η δρομολόγηση του ξενώνα του χωριού και τα μικρά έργα που κατασκευάζουμε θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του χωριού» σημειώνει η δήμαρχος Ακριτών κυρία Καλλιόπη Πουρσανίδου, η οποία ασκεί κεϊνσιανή πολιτική στους πρόποδες του Γράμμου

Το 1985 πρωτοδιεκδίκησε την ψήφο των Καστοριανών, και όταν ανακοίνωσε ότι θα μετέβαινε στο χωριό για να μιλήσει, πολλοί Διποταμιώτες απέκλεισαν με τρακτέρ τον δρόμο και δεν τον άφησαν να μπει στο χωριό. Επειτα από αντεγκλήσεις και ξύλο μεταξύ «πράσινων» και «γαλάζιων», ο κ. Πετσάλνικος τελικώς μίλησε, κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης! Ωστόσο τα χρόνια πέρασαν, τα πολιτικά πάθη ηρέμησαν και παρά το γεγονός ότι οι Διποταμιώτες εξακολουθούν να ρίχνουν «γαλάζιο» στην κάλπη, ο κ. Πετσάλνικος είναι γνωστός πλέον ως «Φίλιππας».

Στο χωριό, όπου έχει μεταβεί δις ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης (ο οποίος «έφερε» και βροχή που χάλασε το τσιμπούσι), το εκλογικό κέντρο της ΝΔ δεν έχει ανοίξει ακόμη, αφού προσωρινώς έχει μετατραπεί σε αποθήκη σιταριού! «Θα το ανοίξουμε το Σάββατο πριν τις εκλογές» επιβεβαιώνει ο κ. Γ. Τριανταφυλλίδης, εμβληματική φιγούρα της «Παράταξης» στη Διποταμία, περιμένοντας καλοντυμένος το πούλμαν που θα μετέφερε Καστοριανούς στα Ιωάννινα (όπου μίλησε προ ημερών ο Πρωθυπουργός).

Οι κομματικές συζητήσεις λιγοστεύουν εφέτος, με εξαίρεση, ίσως, την πατροπαράδοτη γύρω από το «ποιος έφαγε τα πιο πολλά», όμως οι διάλογοι και οι αναλύσεις επί της ουσίας της πολιτικής βαίνουν αυξανόμενες. Αγρότες και κτηνοτρόφοι συζητούν με τρανταχτά επιχειρήματα, ενδελεχή χρονοδιαγράμματα και βαθύτατες τεχνικές λεπτομέρειες, γύρω από τη βιομάζα και τα βιοκαύσιμα, την αιολική ενέργεια, τη γεωθερμία, τις εναλλακτικές καλλιέργειες και βιοκαλλιέργειες, καθώς και τα μεγάλα τεχνικά έργα της περιοχής. «Εδώ πετάμε το άχυρο, γιατί να μην παράγουμε ενέργεια από αυτό»

Οικογενειακός «εμφύλιος» ελέω εκλογών. «Εγώ ψηφίζω ΝΔ, η γυναίκα μου όμως ψηφίζει ΠαΣοΚ» διηγείται με χιούμορ ο κρεοπώλης από το Χιονάτο (που βρίσκεται πολύ κοντά στη Διποταμία) κ. Ν. Κικίλογλου, ίσως ο πλέον καθαρόαιμος «καραμανλικός» της περιοχής

αναρωτιέται με αποφασιστικό ύφος ο κ. Γ.Σπυρίδης, σημαίνουσα προσωπικότητα του χωριού. Κίνητρο πίσω από όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από την αγωνία της επιβίωσης μιας κοινότητας που συρρικνώνεται. «Πριν από δέκα χρόνια ήμασταν 1.000 άτομα. Τώρα είμαστε 300.Δουλειές δεν υπάρχουν και το αγροτικό εισόδημα μειώνεται» σημειώνει με πικρία ο αντιδήμαρχος κ. Σ.Γρηγοριάδης. Σε μια παρέα, όπου συνυπάρχουν σχεδόν τρεις γενιές, οι παλαιότεροι θυμούνται τις καλές ημέρες της γούνας όπου «οι νέοι δεν πήγαιναν καν στο λύκειο και επιδίωκαν να δουλέψουν στους γουναράδες γιατί είχε ψηλό μεροκάματο». Και τι μεροκάματο! «15.000-

20.000 δραχμές το 1990!». Η παρακμή της γούνας έφερε και την παρακμή των χωριών. Οσο οι Καστοριανοί μνημονεύουν το γεγονός ότι «το υποκατάστημα της Εθνικής στην Καστοριά ήταν το δεύτερο πιο συναλλαγματοφόρο μετά του Πειραιά», οι

«Ο πατέρας μου ήταν ΕΡΕ και εγώ είμαι ΝΔ. Ο Καραμανλής μάς βοήθησε πολύ, ήταν ο μόνος που νοιάστηκε για εμάς» λέει ο κ. Γ. Τριανταφυλλίδης, ιθύνων νους των «γαλάζιων» της Διποταμίας, έτοιμος να πάρει το λεωφορείο για τα Ιωάννινα όπου μίλησε ο Πρωθυπουργός

Διποταμιώτες περιμένουν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα τους. «Περιμένουμε να γίνει το φράγμα, που θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε σε νέες καλλιέργειες» δηλώνει η υπερδραστήρια δήμαρχος Ακριτών κυρία Καλλιόπη Πουρσανίδου. Η συσσώρευση νερού θα επιτρέψει στους Διποταμιώτες να σπείρουν και αυτοί τα διάσημα, υδροβόρα φασόλια Καστοριάς, και αυτό διότι «τα υπόλοιπα δεν τραβάνε». Δεύτερο αναπτυξιακό στοίχημα της Διποταμίας είναι η ανέγερση ενός ξενώνα, δράση η οποία έχει δρομολογηθεί. «Τόσο ωραίο χωριό και μας έρχεται ένας ξένος και δεν έχουμε πού να τον κοιμίσουμε» λένε με πικρία στο καφενείο. Ωσπου να ολοκληρωθούν όλα αυτά, η κυρία Πουρσανίδου (που έκανε την έκπληξη, αφού κατέβηκε ως ανεξάρτητη και κέρδισε τον δήμο για μία ψήφο διαφορά!) εφαρμόζει καθαρόαιμες κεϊνσιανές πολιτικές, με έντονο κρατικό παρεμβατισμό.

Παρ΄ όλο το πλήθος των προβλημάτων και την αγωνία των Διποταμιωτών για το αύριο του χωριού, τα «οπαδιλίκια» έχουν σταματήσει ακόμη και στους τέσσερις τοίχους του ΚΑΠΥ της κεντρικής πλατείας. «Ηρεμήσανε τα πνεύματα και ο κόσμος δεν πολυασχολείται πια με αυτά. Πλέον μας απασχολούν τα σοβαρά προβλήματά μας» σημειώνει ο πολυάσχολος κ. Ν. Κοτεκίδης , γνωστός για το καλό μέλι του, τις κυνηγητικές επιδόσεις του και για τα… «πασοκικά» του φρονήματα.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Η Διποταμία βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Νομού Καστοριάς, στις βόρειες παρυφές του ορεινού όγκου του Γράμμου και αποτελεί την έδρα του Καποδιστριακού Δήμου Ακριτών. Είναι παραμεθόριος περιοχή καθώς το 40% του μήκους των συνόρων της εφάπτεται της Αλβανίας, ενώ έξι από τους επτά οικισμούς του δήμου βρίσκονται στη ζώνη των 1.000 μέτρων από τα αλβανικά σύνορα. Η Διποταμία έγινε δήμος το 1991, έπειτα από εθελούσια συνένωση με το Χιονάτο και τους Κομνηνάδες, ενώ το 1999 με τον «Καποδίστρια» προστέθηκε ο οικισμός Πολυάνεμος και το σύνολό τους μετονομάστηκε σε Δήμο Ακριτών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk