Από τις συγκρούσεις με τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια στα εκρηκτικά μέσα στις χύτρες

Ο πυρήνας των 20χρονων της φωτιάς

«Ηταν μια παρέα 20χρονων παιδιών από διάφορα σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που οι περισσότεροι γνωρίστηκαν στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια το 2007. Δημιούργησαν “πυρήνες”, όπως τους έλεγαν, στα Εξάρχεια, στο Παλαιό Φάληρο, στο Ψυχικό αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Απέκτησαν επαφές και διασυνδέσεις με “παλιούς” του αντιεξουσιαστικού χώρου και αποφάσισαν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα:στη δράση κατά της Αστυνομίας και του καθεστώτος. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να συμμετείχαν …

Ο πυρήνας των 20χρονων της φωτιάς | tovima.gr

«Ηταν μια παρέα 20χρονων παιδιών από διάφορα σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που οι περισσότεροι γνωρίστηκαν στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια το 2007. Δημιούργησαν “πυρήνες”, όπως τους έλεγαν, στα Εξάρχεια, στο Παλαιό Φάληρο, στο Ψυχικό αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Απέκτησαν επαφές και διασυνδέσεις με “παλιούς” του αντιεξουσιαστικού χώρου και αποφάσισαν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα:στη δράση κατά της Αστυνομίας και του καθεστώτος. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να συμμετείχαν σε συγκρούσεις με διμοιρίες των ΜΑΤ στα Εξάρχεια ή στην Καισαριανή και λίγη ώρα αργότερα να μαζεύονταν στο σπίτι της οδού 25ης Μαρτίου 8 στο Χαλάνδρι για να γεμίσουν μια χύτρα με εκρηκτικά και να ετοιμάσουν το επόμενο χτύπημά τους. Χτυπούσαν κατά περίπτωση διάφοροι “πυρήνες” σε στόχους που εντόπιζαν κοντά στη γειτονιά τους. Τους πρόδωσε όμως η ηλικία τους και έτσι τα λάθη τους ήταν αναπόφευκτα».

Ετσι περιέγραφε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. την πορεία των δέκα συλληφθέντων ή αναζητουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» που φέρεται από τις διωκτικές αρχές να εξαρθρώθηκε μετά την εισβολή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας την προηγούμενη Τετάρτη το βράδυ στη διώροφη κατοικία στο Χαλάνδρι. Πρόκειται για δέκα φοιτητές, σπουδαστές και ιδιωτικούς υπαλλήλους που περιγράφονται από τους οικείους τους ως «ευγενικά παιδιά που ενδιαφέρονταν για τις σπουδές τους ή τη δουλειά τους και ποτέ δεν είχαν δώσει κάποια αφορμή στο οικογενειακό περιβάλλον τους».

Ο φοιτητής του Πολυτεχνείου Χαρίλαος Χατζημιχελάκης και η φίλη του Κωνσταντίνα Ν. Καρακατσάνη, ο εξάδελφος του Χαριλάου σπουδαστής σε σχολή διακόσμησης Εμμανουήλ Γιόσπας και η σύντροφός του Μυρτώ Παντέλογλου, που σπουδάζει στο Λονδίνο, καθώς και ο Παναγιώτης Μασούρας, οι οποίοι έχουν ήδη συλληφθεί και οδηγηθεί στις δικαστικές αρχές, αντιμετωπίζουν στα 20 ως 22 χρόνια τους βαρύτατες κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και έκρηξη από κοινού. Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και τα αδέλφια Μιχάλης και Παναγιώτης Νικολόπουλος, ο αλβανικής καταγωγής Νταμιάνο Μπαλάνο, ο Γιώργος Χ. Καραγιαννίδης και η Ελένη Ι. Κοντοπούλου, οι οποίοι αναζητούνται. Εχουν πλέον να αντιμετωπίσουν σχεδόν όλο τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο με βασικό σημείο του κατηγορητηρίου ότι έδιναν παρών στην κατοικία στο Χαλάνδρι που φαίνεται να χρησιμοποιούνταν, σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας, ως «κεντρικό εργαστήριο κατασκευής εμπρηστικών και εκρηκτικών μηχανισμών».

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., «τα μέλη της “Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς” είχαν προλάβει στα 20 και στα 21 χρόνια τους να συμμετάσχουν, με οργανωτές έμπειρα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου,σε μια πολυσύνθετη ένοπλη οργάνωση που είχε διάφορες υποομάδες σε γειτονιές της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη.Μπορούσαν να κατασκευάζουν εκατοντάδες βόμβες και εμπρηστικούς μηχανισμούς και να προχωρούν μέχρι και σε 17 εμπρηστικές ή βομβιστικές επιθέσεις σε μία ημέρα. Σε ένα μπαράζ σχεδόν 100 επιθέσεων σε έναν χρόνο που δεν είχε υπάρξει ποτέ ξανά στην Ελλάδα.Ξεκίνησαν να ρίχνουν μολότοφ για υπεράσπιση του εγκληματία Βασίλη Παλαιοκώστα, όταν είχε συλληφθεί για την απαγωγή Μυλωνά, και κατέληξαν να βάζουν βόμβες σε υπουργεία, σε γραφεία και σπίτια πολιτικών,δικαστικών, αστυνομικών, δημοσιογράφων, μέχρι και σε εκκλησίες. Επιπλέον ταξίδευαν συχνά στη Θεσσαλονίκη για να οργανώνουν και εκεί βομβιστικές επιθέσεις. Ηταν φανερό ότι αυτοί οι 20χρονοι χρησιμοποιούνταν από παλιούς των ενόπλων ομάδων για να γενικευθεί το αντάρτικο πόλης. Οφείλει όμως να γνωρίζει κανείς ότι στην οργάνωση συμμετείχαν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί».

Οι προκηρύξεις της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» χαρακτηρίζονταν από εντυπωσιακή ωριμότητα και από πλήρεις γνώσεις της δράσης των ενόπλων οργανώσεων στην Ευρώπη τη δεκαετία του ΄70 (RΑF στη Γερμανία, «Ερυθρές Ταξιαρχίες» στην Ιταλία κ.ά.), κάτι που ίσως δείχνει ότι δεν είναι συγγραφικό έργο 20ρηδων. Αυτοπαρουσιάζονταν τα μέλη της οργάνωσης σε μια προκήρυξή τους: «Για εμάς το αντάρτικο πόλης είναι μια μικρογραφία ενός γενικευμένου πολέμου που δεν έχει κηρυχθεί ακόμα. Είναι μια διαδικασία να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου.Είναι η απόφαση για μια μάχη που διεξάγεται 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Οι επιθέσεις μας δεν είναι πα ραδειγματικές,είναι πράξεις πολέμου». Ενα από τα πρώτα πρόσωπα στα οποία εστιάστηκε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται ότι ήταν, σύμφωνα πάντα με τους αστυνομικούς, ο Π. Μασούρας, ο οποίος διαμένει στο Γαλάτσι και φαίνεται να πρωτοστατούσε σε κινητοποιήσεις και σε συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις και εναντίον κλούβας των ΜΑΤ στην Καισαριανή. Παράλληλα φαίνεται να υπήρχαν ορισμένες μαρτυρίες από αυτόπτες ότι πιθανόν συμμετείχε σε εμπρηστικές επιθέσεις σε εκκλησίες και σε ένα κατάστημα ρούχων στη Δάφνη, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση «Πυρήνες Αποδόμησης» τον Μάρτιο του 2009. Ολες αυτές οι εκτιμήσεις όμως της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας δεν είχαν τεκμηριωθεί και επιβεβαιωθεί από κανένα στοιχείο. Ωστόσο άρχισε η στενή παρακολούθησή του, η οποία οδήγησε στο διαμέρισμα της οδού 25ης Μαρτίου 8 στο Χαλάνδρι, το οποίο επισκεπτόταν συχνά. Η παρακολούθηση της κατοικίας στο Χαλάνδρι, όπου υπήρχε ασυνήθιστη κινητικότητα, ήταν για την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία η αρχή των πάντων.

Στο σπίτι έδιναν παρών, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τρία άτομα που είχαν προσαχθεί ως ύποπτοι και για την επίθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» στη διμοιρία των ΜΑΤ στα Εξάρχεια στις 5 Ιανουαρίου 2009. Ανάμεσα σε αυτούς και ο νεαρός Αλβανός που ήταν δραστήριος αντιεξουσιαστής και βρισκόταν στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία χρόνια. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία άρχισε να συσχετίζει αρχεία φωτογραφιών, φακέλους προσαγωγών, λίστες αντιεξουσιαστών και στοιχεία υποκλοπών και να προχωρεί σε διάφορους συνδυασμούς. Προσπάθησε να εκμεταλλευθεί στοιχεία που είχαν συλλεγεί από άλλες επιθέσεις της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», όπως και βίντεο που της είχε παραδοθεί από επίθεση κουκουλοφόρων στις 13 Μαρτίου 2009 σε καταστήματα και τράπεζες στο Κολωνάκι. Στο βίντεο διακρίνονταν περίπου 15 νεαροί την ώρα που προετοιμάζονταν για την επιδρομή και προτού φορέσουν την κουκούλα τους. Σειρά στοιχείων συνελέγησαν και από παρακολουθήσεις τηλεφώνων υπόπτων για συμμετοχή σε άλλες ένοπλες οργανώσεις. Το τέλος της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» γράφτηκε το βράδυ της Τετάρτης, όταν η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε και εισέβαλε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε γιάφκα με όπλα χωρίς να έχει προηγηθεί- όπως είχε συμβεί στις περιπτώσεις Ξηρού, Τσουτσουβή κ.ά.- συμπτωματικό αιματηρό περιστατικό που οδήγησε στην κινητοποίηση της και στον εντοπισμό της οπλαποθήκης.

Η χαμένη ευκαιρία
Το 2005 η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχασε μια «χρυσή» ευκαιρία να εξαρθρώσει τους «προπομπούς» της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», όταν είχε εντοπίσει την ταυτότητα ενός μέλους της ΛΕΔ που είχε κάνει το μοιραίο σφάλμα να ειδοποιήσει για την επίθεση της οργάνωσης από τηλεφωνικό θάλαμο με τη χρήση τηλεκάρτας, την οποία είχε χρησιμοποιήσει για προσωπικές τηλεφωνικές κλήσεις του. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε άρση απορρήτου επικοινωνιών, ανακάλυψε την ταυτότητα του ατόμου που τηλεφώνησε, καθώς και με ποια άτομα ερχόταν σε επικοινωνία. Ωστόσο η έρευνα σταμάτησε γιατί περιέργως τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, χάθηκαν από τα συρτάρια των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.! Οταν ζητήθηκαν νέες άρσεις απορρήτου, ο ΟΤΕ και άλλες εταιρείες ειδοποίησαν ότι «έχει παρέλθει πλέον η διετία και έχουμε σβήσει τις σχετικές καταγραφές για τις κλήσεις που μας έχετε ζητήσει». Υστερα από αυτή την έρευνα, την οποία αντελήφθησαν τα μέλη της ΛΕΔ, η οργάνωση… χάθηκε και επανεμφανίστηκε με άλλα ονόματα.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk