ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ

Η διχασμένη ανταρτομάνα

Είναι γνωστός ο αρχαιοελληνικός μύθος της Περσεφόνης: Ο Πλούτωνας την απήγαγε διότι τυφλώθηκε από την ομορφιά της και η Περσεφόνη, έπειτα από τις κατάρες της μητέρας της Δήμητρας και την επέμβαση των θεών του Ολύμπου, συμβιβάστηκε με το να μένει έξι μήνες στον Κάτω Κόσμο και άλλους έξι στον Ανω. Ετσι και η Τσαριτσάνη, αν και κομμουνιστογενής και «κόκκινη», τη μια επιλέγει να ψηφίζει το ΚΚΕ και την άλλη… τη Νέα Δημοκρατία! Ακριβώς! Και αυτό διότι η «ένδοξη ανταρτομάνα» «απήχθη» από τον πρωθυπουργό κ.

Είναι γνωστός ο αρχαιοελληνικός μύθος της Περσεφόνης: Ο Πλούτωνας την απήγαγε διότι τυφλώθηκε από την ομορφιά της και η Περσεφόνη, έπειτα από τις κατάρες της μητέρας της Δήμητρας και την επέμβαση των θεών του Ολύμπου, συμβιβάστηκε με το να μένει έξι μήνες στον Κάτω Κόσμο και άλλους έξι στον Ανω. Ετσι και η Τσαριτσάνη, αν και κομμουνιστογενής και «κόκκινη», τη μια επιλέγει να ψηφίζει το ΚΚΕ και την άλλη… τη Νέα Δημοκρατία! Ακριβώς! Και αυτό διότι η «ένδοξη ανταρτομάνα» «απήχθη» από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, όχι για την ομορφιά της αλλά για να της επιστραφεί αυτό «που της είχαν πάρει»: η αυτονομία της.

Η Τσαριτσάνη, όπως και ολόκληρη η σημερινή επαρχία Ελασσόνας, αν και ανήκει στη Θεσσαλία, δεν εντάχθηκε στο ελληνικό κράτος μαζί της. Χρειάστηκε να περιμένει μερικές δεκαετίες προκειμένου να εισέλθει στον εθνικό ιστό, μαζί με τις λεγόμενες Νέες Χώρες. Στα καφενεία, όπου όλοι παραδίδουν εκτεταμένα μαθήματα τοπικής ιστορίας, τα φυλάκια του οθωμανικού στρατού που σώζονται στις βουνοκορφές, αποτελούν ένα διαχρονικό πεδίο συζήτησης.

Εφέτος, αδίκως προσπαθούν τα πανό της ΝΔ και του ΚΚΕ να κινητοποιήσουν τους κατοίκους του χωριού. «Δεν κουνιέται φύλλο» λέει μια παρέα στην κεντρική πλατεία της Τσαριτσάνης. Οντως, κοντά στο μεσημέρι λίγοι κυκλοφορούν στους δρόμους και ακόμη πιο λίγοι μιλούν για τα πολιτικά. Οπως και αλλού, έτσι και εκεί το αγροτικό εισόδημα έχει καταρρεύσει και «χρήμα δεν κυκλοφορεί». O πρόεδρος της κοινότητας κ. Ν. Τσιμπόλης έχει αρκετές εξηγήσεις για όλα αυτά. «Για οκτώ χρόνια η Τσαριτσάνη ήταν ακυβέρνητη,λόγω της αντίθεσής μας να ενταχθούμε στον “Καποδίστρια” και να ενωθούμε με τον Δήμο Ελασσόνας.Τα σκουπίδια μας τα μάζευαν χαριστικά, ενώ για τις υπόλοιπες δουλειές βάζαμε λεφτά εμείς οι ίδιοι και πληρώναμε εργάτες» σημειώνει. Οταν η ΝΔ υποσχέθηκε στην Τσαριτσάνη ότι θα την ξανακάνει κοινότητα, οι Τσαριτσανιώτες άφησαν την αποχή και ψήφισαν τον κ. Καραμανλή. Η μεταστροφή τους, ωστόσο, προς τη ΝΔ δεν ήταν μόνιμη. Στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού, το χωριό έβγαλε πρώτο, αυτό που ξέρει καλύτερα από όλους: Το ΚΚΕ. Ο ίδιος ο κ. Τσιμπόλης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της χρόνιας αμφιταλάντευσης του χωριού. Ο πατέρας του, Θωμάς Τσιμπόλης, είχε διατελέσει κοινοτάρχης της Τσαριτσάνης επί πολλά έτη, εκλεγόμενος με την ΕΔΑ. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο υιός, αρχικά με το ΠαΣοΚ και τώρα με την υποστήριξη της ΝΔ!

«Οκτώ χρόνια το χωριό ήταν ακυβέρνητο. Ουσιαστικά τώρα ξεκινούμε με έργα υποδομής που άργησαν να γίνουν» αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Ν. Τσιμπόλης

«Η Τσαριτσάνη είναι μια “μικρή Μόσχα” που φλερτάρει με τη Δεξιά» λένε στο καφενείο του- κοσμοπολίτη- κ. Λ. Μπαντάτσιου. Από τη μια πλευρά του μαγαζιού κάθονται οι νέοι και από την άλλη οι μεγαλύτεροι, και όμως οι συζητήσεις περί πολιτικής απουσιάζουν. Το μόνο που παραπέμπει σε εκλογική αναμέτρηση, τουλάχιστον σε επίπεδο συμβολισμού, είναι η φωτογραφία που απεικονίζει τον κ. Μπαντάτσιο με τον υποψήφιο βουλευτή Λασιθίου κ. Μ. Καρχιμάκη. «Υπουργός Αμυνας θα γίνει αυτός, θα το δείτε» επιμένει. Παρ΄ όλες τις προσπάθειες να πάει η κουβέντα στην πολιτική, αυτό δεν είναι εφικτό, αφού οι στιχομυθίες περιφέρονται γύρω από… σεξιστικά αστεία και καλαμπούρια για τις σημαίνουσες προσωπικότητες του χωριού. Μόνον όταν οι παλιοί ηρεμούν, οι νεότεροι μιλούν για τα πραγματικά προβλήματα. «Πουλάω πέντε ευρώ το αρνάκι γάλακτος. Πώς να ζήσεις με τέτοιες τιμές;» αναρωτιέται ένας νέος κτηνοτρόφος και εκνευρίζεται όταν ακούει ότι στη Βαρβάκειο πωλείται από εννέα ως 15 ευρώ. Την ίδια δυσαρέσκεια παρουσιάζουν για τις τιμές του γάλακτος και των ζωοτροφών. «Σε 20 χρόνια η Τσαριτσάνη θα έχει πρόεδρο Αλβανό,θα το δείτε αυτό, μόνο αυτοί βγάζουν λεφτά πλέον. Οι υπόλοιποι κρύβονται στα σπίτια τους» συμπληρώνει η παρέα. Το χωριό αντιμετωπίζει πλέον όλα τα δομικά προβλήματα της ελληνικής υπαίθρου, και μάλιστα οι Τσαριτσανιώτες πρέπει να νιώθουν και ευγνωμοσύνη, αφού τουλάχιστον παραμένουν όσοι ήταν και τις προηγούμενες δεκαετίες: 2.500 ψυχές.

«Πού να δεις τα άλλα χωριά. Γυρνάμε με το περιπολικό και δεν βλέπουμε ψυχή. Μέχρι και τα καφενεία έχουν κλείσει, πλήρης ερήμωση!»

«Οι Ελληνες είμαστε απατεώνες και κλέβουμε ο ένας τον άλλον. Δεν θα πάμε μπροστά έτσι» λέει ο επιχειρηματίας κ. Λ. Μπαντάτσιος – «Πενήντα πέντε χρόνια δουλειάς, 367 ευρώ σύνταξη. Ολοι μας έχουν προδώσει» λέει το «μάτι» της Τσαριτσάνης κ. Α. Πάππας

σημειώνει αστυνομικός που συχνάζει στο απέναντι καφενείο, το οποίο και εκτελεί χρέη εκλογικού κέντρου για τη ΝΔ. Μέσα η παρέα είναι συνοφρυωμένη, αφού «με τα χίλια ζόρια βγαίνει το νοίκι, το ΤΕΒΕ και τα υπόλοιπα έξοδα». Η συζήτηση δεν ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο, καθώς περιστρέφεται γύρω από «τα ρεμάλια», «τον τρίτο μεγαλύτερο αμπελώνα των Βαλκανίων που τον κατέστρεψαν» και «την ύπαιθρο για την οποία δεν νοιάζεται κανείς».

Πίσω στην κεντρική πλατεία, το «μάτι του χωριού» ο κ. Α. Πάππας, διατηρών το κεντρικό περίπτερο, είναι κατηγορηματικός: «Γεννήθηκα μέσα στα καπνά…55 χρόνια!Και μου έδωσαν σύνταξη 367,70 ευρώ- και είναι σταθερή από το 2000. Αντε ζήσε εσύ με αυτά τα λεφτά» λέει απογοητευμένος. «Ολοι μάς πρόδωσαν» καταλήγει, για να αρχίσει με την υπόλοιπη παρέα την πατροπαράδοτη κουβέντα για το ποιο μέρος «φτιάχνει το καλύτερο τσίπουρο!».

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Η κοινότητα Τσαριτσάνης βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου σε υψόμετρο 320 μέτρων και σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη της Ελασσόνας. Από το 1914 ως σήμερα λειτουργεί ως κοινότητα, με εξαίρεση το χρονικό διάστημα 1999-2006. Πλέον προσπαθεί να δρομολογήσει έργα υποδομής ενώ προχωρεί σε αναδασμό της γης, διότι ο πολυτεμαχισμός της αποθαρρύνει τη γεωργία. Το χωριό έδωσε ήρωες στους εθνικούς αγώνες, αποτέλεσε σημαντική πηγή επάνδρωσης για τον Δημοκρατικό Στρατό και κατά τη διάρκεια της Κατοχής υπέστη δύο Ολοκαυτώματα. Επί των Οθωμανών είχε 15.000 κατοίκους και πλούσια οικονομική και πολιτιστική παραγωγή, και ήταν γνωστή ως «το Παρίσι της Ελλάδος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk