? Στο ΠαΣοΚ προσπαθούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αποσυσπείρωσης, τονίζοντας τον διλημματικό χαρακτήρα των εκλογών και να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αμφιταλαντευόμενους πολίτες από τον χώρο της Κεντροαριστεράς

Το ΠαΣοΚ αλιεύει ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ

Σε κρίσιμη παράμετρο για την έκβαση των εκλογών, αλλά και για το μετεκλογικό σκηνικό εντός και εκτός Κοινοβουλίου, εκτιμάται ότι θα αναδειχθεί το ισοζύγιο «διαρροών» μεταξύ ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ, την τελευταία εβδομάδα προτού στηθούν οι κάλπες. Οι ισορροπίες που επιδιώκουν να τηρήσουν Ιπποκράτους και Κουμουνδούρου απεικονίζονται στη ρητορεία στελεχών και των δύο κομμάτων, η οποία είναι αποκαλυπτική για τις τακτικές τους και τις προτεραιότητές τους.

Το ΠαΣοΚ αλιεύει ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ | tovima.gr

Σε κρίσιμη παράμετρο για την έκβαση των εκλογών, αλλά και για το μετεκλογικό σκηνικό εντός και εκτός Κοινοβουλίου, εκτιμάται ότι θα αναδειχθεί το ισοζύγιο «διαρροών» μεταξύ ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ, την τελευταία εβδομάδα προτού στηθούν οι κάλπες. Οι ισορροπίες που επιδιώκουν να τηρήσουν Ιπποκράτους και Κουμουνδούρου απεικονίζονται στη ρητορεία στελεχών και των δύο κομμάτων, η οποία είναι αποκαλυπτική για τις τακτικές τους και τις προτεραιότητές τους. Επειτα από την (προσωρινή;) ανακωχή στις τάξεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τη χάραξη μιας συντεταγμένης πορείας των συνιστωσών και των υποψηφίων προς τις εκλογές, ο άτυπος διάλογος μεταξύ ΠαΣοΚ και Αριστεράς αποκάλυψε πολλά και ενδιαφέροντα: το μεν ΠαΣοΚ, κατά πρωτοφανή τρόπο, «διέγραψε» από τις παρεμβάσεις στελεχών του κάθε αναφορά για την Αριστερά και περιορίστηκε σε επιλεκτικές υπενθυμίσεις για τη δέσμευση του κ. Γ.Παπανδρέου να επιδιώξει μετεκλογική συναίνεση ή ακόμη και συνεργασία. Οι αναφορές αυτές, σε παρασκηνιακό επίπεδο, έφτασαν ως και στο σημείο να κατονομάζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θα μπορούσαν να προσκληθούν σε συνεργασία την επομένη των εκλογών (κάποιες φορές, π.χ., ακούστηκε το όνομα του κ. Φ.Κουβέλη για κάποια θέση ευθύνης, έστω κι αν οι αναφορές αυτές έγιναν ερήμην του).

? Η στρατηγική του ΠαΣοΚ
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές του 2007, το ΠαΣοΚ απέφυγε αυτή τη φορά να μετατρέψει την πρότασή του για «προοδευτική συμπαράταξη» σε φορτική παράκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία. Η στάση αυτή έχει εξηγήσεις: έπειτα από τη δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, το χαμηλό ποσοστό των ευρωεκλογών και την κρίση που ξέσπασε, το κόμμα έμοιαζε σε πρώτη φάση να εισέρχεται διασπασμένο στην προεκλογική περίοδο και ως εκ τούτου η Ιπποκράτους περιορίστηκε να επιλέξει στάση παρατηρητή. Υπενθύμιζαν όμως με κάθε ευκαιρία τα στελέχη του ΠαΣοΚ τα δείγματα αλαζονείας από την πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ της προηγούμενης περιόδου (όπως το περίφημο «Καλώς τα τα παιδιά» του κ. Αλ. Αλαβάνου) και τόνιζαν ότι το πρόβλημα της Αριστεράς δεν είναι δημοσκοπικό, αλλά πολιτικό. Εν ολίγοις, πιστεύουν στο ΠαΣοΚ ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια προσέλκυσης ψηφοφόρων ως και την τελευταία στιγμή και παρά την εξαιρετικά υψηλή συσπείρωση του κόμματος. Παρά ταύτα, τις τελευταίες εβδομάδες- και ιδιαίτερα μετά το ντιμπέιτ των «6»- στην Ιππο κράτους παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τη στρατηγική της Κουμουνδούρου και τη στάση που τηρούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος κατά γενική ομολογία έφυγε από το ντιμπέιτ της προηγούμενης Δευτέρας έχοντας αφήσει θετικές εντυπώσεις, αποφεύγοντας κάθε στραβοπάτημα και παρουσιάζοντας μια εικόνα πολύ διαφορετική από τα αλαζονικά ολισθήματα του παρελθόντος, εκτιμήθηκε ως παράμετρος ιδιαίτερης βαρύτητας από το επιτελείο του κ. Παπανδρέου.

Στην Ιπποκράτους κυριάρχησε η αίσθηση ότι το συγκεκριμένο στοιχείο προσέφερε στα στελέχη του ΠαΣοΚ λόγους να χαίρονται για τη μη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων τις τελευταίες ημέρες προ των εκλογών. Η όποια θετική παρουσία του κ. Τσίπρα κατέστη έτσι δυνατόν να περιοριστεί απλώς στο επίπεδο των εντυπώσεων, χωρίς να καταγράφεται από έρευνες- οι οποίες παρά ταύτα διενεργούνται για λογαριασμό όλων των κομμάτων. Πάντως, κορυφαία στελέχη της Ιπποκράτους δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν για ενδεχόμενα κρούσματα «διαρροών» τις τελευταίες ημέρες, έστω κι αν είναι γνωστό ότι πολλές από τις ψήφους προς την Αριστερά είναι προϊόν σκέψης ή αντανακλαστικής αντίδρασης των λίγων τελευταίων ημερών.

? Χαμηλοί τόνοι από την Κουμουνδούρου
Η επιχειρηματολογία και οι χαμηλοί τόνοι της Κουμουνδούρου των προηγούμενων εβδομάδων έχουν προσφέρει εμφανή στοιχεία για τη στρατηγική που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ και τους στόχους που έχει θέσει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν με επιμονή κορυφαία στελέχη της Αριστεράς (όπως π.χ. ο κ. Δ. Παπαδημούλης ) δηλώνουν δημοσίως ότι « η αυτοδυναμία του ΠαΣοΚ έχει κλειδώσει ».

Η επιλογή αυτής της τακτικής έχει προφανή στόχευση: να θεωρηθεί ήδη δεδομένο ότι το ΠαΣοΚ θα σχηματίσει κυβέρνηση και έτσι να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχει το περιθώριο ώστε κάποιες ψήφοι να κατευθυνθούν προς τα αριστερά. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι παρεμφερή τακτική και με αντίστοιχο στόχο ακολουθεί επίσης και το ΚΚΕ, όταν κορυφαία στελέχη του δηλώνουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι « το κεφάλαιο έχει κάνει την επιλογή του σε αυτές τις εκλογές », εννοώντας πως αυτή η επιλογή είναι το ΠαΣοΚ.

Βλέποντας και ακούγοντας όλα αυτά, στην Ιπποκράτους γνωρίζουν πολύ καλά την κρισιμότητα των τελευταίων ημερών ως τις 4 Οκτωβρίου και καταβάλλουν προσπάθειες να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο αποσυσπείρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ενδεικτικό ότι στρέφονται πλέον προσωπικά κατά του κ. Καραμανλή και επιμένουν στον διλημματικό χαρακτήρα των εκλογών, προκειμένου να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αμφιταλαντευόμενους πολίτες από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk