? Ανεβαίνει ο πήχης των προσδοκιών της αγοράς

Τι περιμένει η οικονομία από τη νέα κυβέρνηση

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές και εκλογικό κλίμα θορυβώδες δεν έχει διαμορφωθεί. Ούτε μεγάφωνα ούτε αφίσες ούτε μετακινήσεις. Τούτες οι εκλογές είναι βουβές επειδή είναι προεξοφλημένες, λένε οι περισσότεροι. Είναι τέτοια η κατάρρευση του νεοδημοκρατικού σχήματος που ουδείς πλέον αμφιβάλλει για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ακόμη και οι αγορές μετοχών και τίτλων, που σε άλλες εκλογικές περιόδους διακρίνονταν για τη μεταβλητότητά τους, παραμένουν σχεδόν ακίνητες, σε κατάσταση αναμονής.

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές και εκλογικό κλίμα θορυβώδες δεν έχει διαμορφωθεί. Ούτε μεγάφωνα ούτε αφίσες ούτε μετακινήσεις. Τούτες οι εκλογές είναι βουβές επειδή είναι προεξοφλημένες, λένε οι περισσότεροι. Είναι τέτοια η κατάρρευση του νεοδημοκρατικού σχήματος που ουδείς πλέον αμφιβάλλει για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ακόμη και οι αγορές μετοχών και τίτλων, που σε άλλες εκλογικές περιόδους διακρίνονταν για τη μεταβλητότητά τους, παραμένουν σχεδόν ακίνητες, σε κατάσταση αναμονής. Τραπεζίτες, επιχειρηματίες, χρηματιστές και αναλυτές αναμένουν ή προσβλέπουν στην αυτοδυναμία του κ. Γιώργου Παπανδρέου και όλη τους η προσοχή είναι στραμμένη στην επόμενη ημέρα, αν και νιώθουν σχετικά ασφαλείς.

Γνωρίζει ο κύκλος των αγορών ότι η οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, της όποιας κυβέρνησης, είναι σε μεγάλο βαθμό δεσμευμένη από τις Βρυξέλλες, δεν μπορεί να ξεφύγει δραματικά από τους όρους της ευρωπαϊκής συνθήκης, καθώς ελέγχεται και παρακολουθείται συστηματικά από τον Χοακίν Αλμούνια.

Με τη γενική λοιπόν πεποίθηση ότι το «ελληνικό πρόβλημα» παρακολουθείται από τις Βρυξέλλες, η προσοχή τους μεταφέρεται στους επερχόμενους και στις εντυπώσεις των πρώτων ημερών. Ο συγκεκριμένος κύκλος αναμένει τους πρώτους λόγους του κ. Παπανδρέου και πολλά εξαρτά από τη σύνθεση της ομάδας που θα τον συνοδεύει.

Στο ΠαΣοΚ επίσης αποδίδουν μεγάλη σημασία στις πρώτες εντυπώσεις και ήδη προετοιμάζονται αναλόγως. Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Παπανδρέου θα θελήσει να μεταδώσει τα πρώτα σήματα, ακριβώς για να διαμορφώσει εκ των προτέρων πεδία εμπιστοσύνης. Στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας θα δώσει στη δημοσιότητα πλαίσιο βασικών προτεραιοτήτων και δεσμεύσεων.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα διεκδικήσει περισσότερο χρόνο για την επόμενη ημέρα παρά για προεκλογικές δραστηριότητες. Εχει ζητήσει από τους στενούς συνεργάτες του να του εξασφαλίσουν όσο γίνεται περισσότερο χρόνο για συναντήσεις και διαβουλεύσεις με στελέχη. Ως τώρα, όπως βεβαιώνουν οι στενότεροι των συνεργατών του, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει μιλήσει με κανέναν για θέσεις και καθήκοντα. Το μόνο που έχει ζητήσει είναι σημειώματα για πρωτοβουλίες των πρώτων ημερών, όπως και για τις αλλαγές στη δομή του κυβερνητικού σχήματος. Κατά τους σχεδιασμούς προτίθεται από τις πρώτες μετεκλογικές ημέρες να μεταδώσει συγκεκριμένα σήματα και συμβολικά μηνύματα για ριζοσπαστικές αλλαγές στις ζώνες του κράτους και της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Ειδικώς για την οικονομία στις προθέσεις του κ. Παπανδρέου είναι να δεσμευθεί απολύτως τόσο για τη στήριξη όσο και για την καταπολέμηση της σπατάλης με συγκεκριμένες αποφάσεις και πράξεις υψηλού συμβολισμού. «Οι διαθέσεις μας θα φανούν από τις πρώτες ημέρες» λένε οι στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου και «όλοι θα νιώσουν ότι το καράβι έχει καπετάνιο και ικανό πλήρωμα».

Από την Ιπποκράτους μεταδίδουν επίσης ότι η ανασυγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος, οι ενοποιήσεις, οι συγχωνεύσεις και οι ανεξαρτητοποιήσεις υπουργείων θα δείχνουν διαθέσεις, θα αναδεικνύουν στοχεύσεις και θα αποδίδουν τον χαρακτήρα της νέας προσπάθειας. Από τις ακριτομυθίες ανώτερων στελεχών του ΠαΣοΚ οι αλλαγές θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και θα αποδίδουν ακριβώς τον κύκλο των προτεραιοτήτων της πρωθυπουργίας του κ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με αυτές, η οικονομία θα εκφράζεται από δύο υπουργεία. Κατά τα φαινόμενα, πάμε σε ανεξαρτητοποίηση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα έχει και την απόλυτη ευθύνη της δημοσιονομικής διαχείρισης, η κρισιμότητα της οποίας είναι προφανής στις παρούσες συνθήκες υπερδιόγκωσης των δαπανών και κατάρρευσης των εσόδων. Το σημερινό υπουργείο Οικονομίας θα προικοδοτηθεί από τις επενδυτικές αρμοδιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης και θα μετατραπεί σε ένα είδος υπουργείου συντονισμού και στρατηγικής ανάπτυξης. Στις προθέσεις του κ. Παπανδρέου είναι επίσης ένα ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο θα ενταχθούν και οι αρμοδιότητες της ενέργειας, λόγω της διασύνδεσης και της συσχέτισης, οι οποίες λαμβάνουν ξεχωριστή σημασία στην εποχή της «πράσινης ανάπτυξης». Από εκεί και πέρα τα δημόσια έργα και οι μεταφορές θα συγκροτήσουν έναν ακόμη ισχυρό πόλο που θα φέρει τον τίτλο υπουργείο Υποδομών. Ακόμη στα σχέδια του κ. Παπανδρέου είναι η απόσχιση και η ανεξαρτητοποίηση από το υπουργείο Εσωτερικών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με σκοπό να καλύψει τις πολλές ανάγκες στη ζώνη της ασφάλειας και της τάξης.

Βάσει των παραπάνω η ηγεσία του ΠαΣοΚ επιδιώκει να μεταδώσει κλίμα ουσιαστικής μεταβολής και να δημιουργήσει προσδοκίες πολιτικής αλλαγής ώστε να κερδίσει από την αρχή τη διεκδικούμενη εμπιστοσύνη τόσο της πλειονότητας των πολιτών όσο και των καχύποπτων αγορών. Αν όντως ο κ. Παπανδρέου καταφέρει από την αρχή να δημιουργήσει πεδίο προσδοκιών και εμπιστοσύνης, το έργο του θα διευκολυνθεί αφάνταστα. Οι αγορές θα δώσουν τον χρόνο που χρειάζεται και, στον βαθμό που διατηρηθεί το επικρατήσαν τελευταίως στις διεθνείς αγορές ανοδικό κύμα, μπορεί να αναγεννηθούν και οι προσδοκίες. Αν μαλιστα και οι Βρυξέλλες προσφέρουν χρόνο και τη συνήθη σε νέες κυβερνήσεις ανοχή, ο κ. Παπανδρέου θα έχει τη μεγάλη ευκαιρία να κάνει τη διαφορά και να επαναλάβει το «θαύμα» του 1993.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk