Δύο ευρωβουλευτές με καλές σπουδές στο εξωτερικό και «άφθαρτοι» αντιπαρατίθενται καθημερινά για χάρη των κομμάτων

Κουμουτσάκος vs ΠαπακωνσταντίνουΟ αγώνας δρόμου των εκπροσώπων

O ευρωβουλευτής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται στο ΠαΣοΚ ως το στέλεχος για όλες τις δουλειές. Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος πριν από τις ευρωεκλογές αλλά και κατά την προεκλογική περίοδο του περασμένου Ιουνίου, εν συνεχεία επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και σήμερα εκπρόσωπος Τύπου στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου: ένας άνθρωπος που ήλθε από το κομματικό «πουθενά», όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την ταχεία κομματική ανέλιξη και πιθανή υπουργοποίηση του κ.

O ευρωβουλευτής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται στο ΠαΣοΚ ως το στέλεχος για όλες τις δουλειές. Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος πριν από τις ευρωεκλογές αλλά και κατά την προεκλογική περίοδο του περασμένου Ιουνίου, εν συνεχεία επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και σήμερα εκπρόσωπος Τύπου στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου: ένας άνθρωπος που ήλθε από το κομματικό «πουθενά», όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την ταχεία κομματική ανέλιξη και πιθανή υπουργοποίηση του κ. Παπακωνσταντίνου.

Για τον άνθρωπο που έχει την ευκολότερη πρόσβαση στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου (μετά τον κ. Π. Γερουλάνο ) η υπόθεση «εκπρόσωπος Τύπου» θα ήταν εύκολη αν δεν είχενα αντιμετωπίσει κομματικές έριδες. Πρώτα από όλα, τους θεσμικούς πασόκους. Αυτοί είδαν ξαφνικά έναν βουλευτή, στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη (του οποίου υπήρξε σύμβουλος) και ανιψιό του Μιχ. Παπακωνσταντίνου (ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεως κ. Κ. Μητσοτάκη ) να πλασάρεται ως το «πρόσωπο» του κόμματος. Και δεύτερον από τον κ. Ι. Ραγκούση , τον Γραμματέα του ΠαΣοΚ (στέλεχος με την ίδια βραχύβια κομματική διαδρομή με τον κ. Παπακωνσταντίνου), που προβάλλεται ως το νούμερο 2 του ΠαΣοΚ. Το «θερμόμετρο» των σχέσεών τους παρουσιάζει διακυμάνσεις. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Ραγκούσης δεν καλοβλέπει αυτή την επικοινωνιακή εκτόξευση του κ. Παπακωνσταντίνου, όπως και ο δεύτερος δεν ενθουσιάζεται από τη «σφήνα Ραγκούση», δηλαδή την καθημερινή δήλωση του Γραμματέα για την προεκλογική εκστρατεία. Πολλοί λένε ότι αυτή η μέθοδος (με τον ένα να κάνει την πρωινή δήλωση και τον άλλο την απογευματινή) έγινε σε συνεννόηση των δύο. Οι γνωρίζοντες όμως τα εσωτερικά της Ιπποκράτους τη χαρακτηρίζουν προϊόν συμβιβασμού υπέρ του κομματικού συμφέροντος.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν τουλάχιστον δύο περιπτώσεις που διαφώνησαν. Η μία αφορούσε το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, όταν ο κ. Ραγκούσης φέρεται να διαφώνησε με την επιλογή του κ. Παπακωνσταντίνου να μην πει δημοσίως από την πρώτη στιγμή ότι τον είχε πλησιάσει ο επιχειρηματίας κ. Αθ. Πάπιστας. Η δεύτερη με τη διαφορετική θέση του εκπροσώπου στην κίνηση Ραγκούση να στείλει επιστολή στον δικηγόρο του κ. Μιχ. Χριστοφοράκο βασιζόμενος σε δημοσιεύματα του Τύπου. Κάποιοι λένε επίσης ότι οι δύο άνδρες διαφώνησαν και με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ραγκούση για το νέο φορολογικό σύστημα που προωθεί το ΠαΣοΚ, τις οποίες χρησιμοποίησε η ΝΔ για να καταδείξει την αντιφατικότητα των προτάσεων του κόμματος.

Ο πραγματικός όμως πολιτικός αντίπαλος του κ. Παπακωνσταντίνου αυτή την περίοδο θεωρείται ο «ομόλογός» του της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος. Πόσο ομόλογός του όμως μπορεί να χαρακτηρισθεί, χωρίς κομματική δουλειά και περγαμηνές, χωρίς σχέσεις με τον κομματικό μηχανισμό; Το βασικό κοινό στοιχείο τους είναι ότι από αλλού ξεκίνησαν και αλλού βρέθηκαν: ο ένας από οικονομολόγος και ο άλλος από διπλωμάτης, με καλές σπουδές και οι δύο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι αγγλοσαξονικής παιδείας, με διδακτορικό από τη London School of Εconomics (LSΕ), ο κ. Κουμουτσάκος της γαλλικής, ως κάτοχος μεταπτυχιακού στις Πολιτικές Επιστήμες με ειδίκευση σε θέματα Διπλωματίας, Στρατηγικής και Αμυνας από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Πρόσφατα δε συμπεριλήφθησαν και οι δύο στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων τους.

Η επιλογή Κουμουτσάκου όμως έγινε με κύριο γνώμονα να υπάρξει απάντηση στην παρουσία Παπακωνσταντίνου. Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής όσο και το στενό του περιβάλλον ήθελαν ένα φρέσκο πρόσωπο. Αλλωστε το «clear face», δηλαδή ένα πρόσωπο άφθαρτο πολιτικά που να μπορεί να χειρίζεται καλά τη γλώσσα και χωρίς (προς το παρόν) να τρέφει πολιτικές φιλοδοξίες, ήταν και ο βασικός λόγος που μετά την ήττα του 2007 ο κ. Παπανδρέου είχε επιλέξει τον κ. Παπακωνσταντίνου. Αιφνιδίασε πολλούς τότε όταν κατέληξε στον επί πολλά χρόνια οικονομολόγο του ΟΟΣΑ. «Μα δεν ανήκει στον στενό πυρήνα του Γιώργου» είπαν πολλοί.

Πέραν των ικανοτήτων, το γεγονός ότι είναι και γαμπρός του κ.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου

Αργ. Καρρά, μέχρι πρότινος γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και έμπιστου συνεργάτη του Πρωθυπουργού, μέτρησε στα «συν» του κ. Κουμουτσάκου. Τόσο ο κ. Π. Μολυβιάτης, ο άνθρωπος που του έδωσε τη θέση του εκπροσώπου στο υπουργείο Εξωτερικών, όσο και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη λέγεται ότι στήριξαν την επιλογή του Πρωθυπουργού. Ιδιαίτερα για τη δεύτερη, η αφοσίωση που της έδειξε μέτρησε πολύ, λένε οι γνωρίζοντες. Στα θετικά θα πρέπει να του καταλογίσει κανείς ότι χειρίστηκε με αρκετή επιτυχία τις περιπτώσεις των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη Λουκέρνη, της «βόμβας» της αναγνώρισης των Σκοπίων ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από τις ΗΠΑ ή των συνομιλιών για το όνομα από το 2007 και εντεύθεν.

Στους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών όμως κυκλοφορούν διαφορετικές απόψεις για το ποιον του. «Ζήλεψε την πορεία του Μπεγλίτη», λένε ορισμένοι, επισημαίνοντας ότι ακολούθησε τον δρόμο που άνοιξε ο κ. Π. Μπεγλίτης, ο οποίος από τη Διπλωματική Υπηρεσία μεταπήδησε στην πολιτική (πρώτα ως ευρωβουλευτής, σήμερα ως βουλευτής Κορινθίας και κατά ορισμένους αύριο υπουργός). Κατά τη θητεία του ως εκπροσώπου τα κακεντρεχή σχόλια δεν έλειπαν για τον κ. Κουμουτσάκο, όπως και η κριτική για την υπερβολική προσκόλλησή του στον εκάστοτε υπουργό με το βλέμμα στα επόμενα βήματα της καριέρας του.

Σύμφωνα με ορισμένους επικριτές του, ο κ. Κουμουτσάκος είχε αξιοποιήσει τις προσβάσεις του στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας ώστε να…

καπαρώσει το Γενικό Προξενείο του Λονδίνου σε περίπτωση που δεν τοποθετούνταν σε εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο. «Και η πρόσβασή του στο Μέγαρο Μαξίμου μέσω του πεθερού του δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη» δηλώνουν ορισμένοι άλλοι.

Η επιλογή του στην ευρωλίστα πέρασε άλλωστε πολλές διακυμάνσεις. Από εκεί που εθεωρείτο βέβαιος, λίγα 24ωρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση οι φήμες τον έφερναν εκτός. Τελικά στην τελική ευθεία τα κατάφερε. Στο παρασκήνιο όμως λέγεται ότι κατέβαλε λυσσαλέα μάχη για να καταλάβει την υψηλότερη δυνατή θέση και κυρίως για να προωθηθεί πάνω από τον κ. Θ. Σκυλακάκη, ευνοούμενο της κυρίας Μπακογιάννη- χωρίς πάντως επιτυχία.

Η διαφαινόμενη δε πρόθεση της ΝΔ να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας με κορυφαία στελέχη τα οποία όμως είτε δεν φημίζονται για τα επικοινωνιακά τους χαρίσματα είτε δεν «γράφουν» στον τηλεοπτικό φακό (όπως ο πρώην πρόεδρος κ. Μ. Εβερτ και οι κκ. Γ. Σουφλιάς και Δ. Σιούφας ) αναμένεται να στερήσει το κόμμα από τη δυνατότητα να εκμεταλλευθεί την έλλειψη περιορισμού εμφανίσεων στα μέσα ενημέρωσης που ισχύει για τους συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο. Και παράλληλα γεμίζει με ακόμη περισσότερες υποχρεώσεις το Βlackberry του κ. Κουμουτσάκου.

Οσο για το τι κρύβει η επόμενη ημέρα για τους δύο εκπροσώπους; Αν και στην πολιτική οι προβλέψεις καλό είναι να αποφεύγονται, δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θα αναλάβει σημαντικό ρόλο αν το ΠαΣοΚ γίνει κυβέρνηση. Οσο για τον κ. Κουμουτσάκο; Ο ίδιος επιμένει ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήγε για να μείνει. Η εσωτερική πολιτική σκηνή πάντως σίγουρα δεν τον αφήνει αδιάφορο. Το σύστημα Ρεχάγκελ
Ποια είναι η τακτική των δύο εκπροσώπων; Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιχειρεί να καταδείξει το βεβαρημένο ιστορικό της ΝΔ και να προβάλει την ουσία της πολιτικής. Δύο είναι τα βασικά θέματα στα οποία θα επιμείνει:

η οικονομία και η λειτουργία του κράτους. Θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το μεγαλύτερο προσόν του, το ότι δεν εκνευρίζεται από τις επιθέσεις των αντιπάλων του καθώς και ότι γνωρίζει καλά τα θέματα οικονομίας.

Ο κ. Κουμουτσάκος επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τις αντιφάσεις του ΠαΣοΚ στις οικονομικές του προτάσεις, ώστε να αποδομήσει τα επιχειρήματά του. Εξ ου και οι έντονες αντιπαραθέσεις του τόσο με τον κ. Παπακωνσταντίνου όσο και με τον κ. Ραγκούση. Η ΝΔ είναι άλλωστε, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, αρκετά στριμωγμένη και μοιάζει απλώς να αποκρούει τις πράσινες επιθέσεις. Λειτουργεί περισσότερο με σύστημα Ρεχάγκελ, παίζοντας με αντεπιθέσεις. Ωστόσο, η έμφαση που δίνει η ΝΔ στην οικονομία δεν τον ευνοεί. Αυτό φάνηκε, παραδέχονται αρκετοί ακόμη και εντός ΝΔ, στις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις του με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Αλλοι πάλι του καταλογίζουν αλαζονεία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk